Review: Dope (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 21 december 2015 om 03:31 uur

Al sinds de eerste trailer had de film Dope onze volledige aandacht. Want geeks in de ghetto's van Los Angeles is natuurlijk niet je standaard Hood-film die je in het algemeen voorbij ziet komen en wij van Eigenwereld.nl zijn ook geeks en nerds en ben ik zelf geboren in het hart van de Haagse Schilderswijk, dus meer ghetto kan je het niet krijgen. De film heeft deze zomer veel positieve recensies gehad en prijzen gewonnen toen deze in de bioscopen verscheen, en nu is deze verkrijgbaar via de bekende digitale kanalen en natuurlijk op fysieke media als dvd en Blu-ray. Dus tijd om te kijken of alle hype ook echt waar is gemaakt.Dope vertelt het verhaal van Malcolm (Shameik Moore) en zijn vrienden Jib (Tony Revolori) en Diggy (Kiersey Clemons), die wonen in de achterstandswijk Inglewood van Los Angeles, waar bendes en drugscriminaliteit hand in hand gaan. Alleen past het drietal daar niet echt tussen, want deze willen namelijk wel wat hun leven maken en zijn bovendien ook nog eens hardcore geeks met een fetisj voor de hiphopcultuur van de jaren 90, die volgens veel liefhebbers het gouden tijdperk voor deze muziekstroming was. Malcolm, Jib en Diggy dragen dan ook de kleding en haarstijl uit die tijd, hebben nog een walkman, verzamelen Vinyl en kijken videobanden van YO! MTV Raps om zo de slang (manier van praten) wat toen gebruikt werd te leren. Maar zoals het altijd gaat met mensen die anders zijn dan de massa; op school worden ze gepest en Malcolm zelfs bestolen van zijn sneakers en als je een sneaker freaker bent krijg je vast en zeker een boner van de schoenen die voorbij komen, want dat zijn verschillende Jordan classics.

Als ze weer eens van school naar huis fietsen (BMX uiteraard) en de lokale bendes als de Bloods en diverse crackheads ontwijken (Jib grapt hier nog over dat er een app moet komen om dit dagelijkse gezeik te ontlopen), wordt Malcom geroepen door de drugsdealer Dom (Rakim Mayers) die aan hem vraagt waarom hij er als The Fresh Prince uitziet en zo raken beiden aan de praat over hiphopmuziek en lijken beide heren een gemeenschappelijk vlak te hebben met de liefde voor de cultuur en levensstijl. Dom vraag Malcom om hem een gunst te doen en Nakia (Zoë Kravitz en ja dat is de dochter van rockstar Lenny) te vragen om naar zijn verjaardagsfeestje in een lokale club te komen. Nakia zegt tegen Malcolm dat ze alleen gaat als hij ook komt en zo lijkt er een klik tussen beiden te zijn. Dus gaan Malcolm, Jib en Diggy met zijn drieën naar dit feest waar ze eerst geweigerd en vernederd worden door een portier en als Dom hier achterkomt wordt deze portier finaal in elkaar getrapt, want als één iemand geen respect toont dan volgen er volgens hem meer.

Terwijl ons geeky drietal de tijd van hun leven hebben, probeert Dom tussendoor in een achterkamer van de club nog een louche drugsdeal te doen, waarbij een arrestatieteam van de politie een inval doet en Malcolm met zijn aanhang nog maar net weg kunnen komen en Dom wordt opgepakt. Spannend avontuur zou je zeggen, maar waar het trio een dag later achterkomt, is dat Dom de drugs, een vuurwapen en een iPhone net voor zijn arrestatie in Malcolm zijn rugzak heeft verstopt en nu dus in paniek zijn, want ze zijn geeks en geen gangsters. Tot overmaat van ramp wordt er naar de iPhone gebeld en vertelt iemand hen dat hij een vriend van Dom is en zijn 'lunchpakket' terug wilt en weet ook ondertussen te vertellen waar Malcolm woont. Vlak voor de overdracht van de spullen belt Dom vanuit de gevangenis naar het toestel en zegt dat de mensen die zijn 'spullen' willen niet zijn vrienden zijn en dat als ze het afleveren waarschijnlijk vermoordt worden. Dom geeft nieuwe instructies waar de spullen heen moeten en dit is het begin van een nieuw begin die het leven en gedrag van de drie tieners voorgoed zal veranderen, want de originele eigenaar van de drugs wilt nu geld zien en dit betekend dat ze moeten gaan dealen. Of zoals ze zelf zeggen: op zoek naar white folks.

Als je zo de beschrijving leest denk je oké... toch een soort van gangster hood film. Ja en nee, ten eerste is Dope een komedie die romantische en criminele elementen heeft, maar voor de rest verdomd slim in elkaar steekt; het lijkt leentjebuur te spelen bij Project X, Friday, Boyz-n-the Hood en de bekende high school films. Wat geen slecht ding is, want deze film weet je letterlijk tot het laatste moment te verbazen en weet ook nog eens een sociale spiegel aan de kijker voor te houden. Want als je uit een slechte buurt komt, verwachten mensen automatisch dat je een slecht persoon bent die zich gedraagt als een stereotype crimineel. Zo zien we in de film dat Maclolm en zijn vrienden die gewoon zichzelf durven te zijn, maar door pech en een samenloop van omstandigheden een product van hun omgeving lijken worden. Wat het een heel interessant uitgangspunt geeft aan deze hele kleurige en zeer grappige film.

Het beeld van Dope is zoals je verwacht van een moderne Blu-ray zeer scherp en vol met details en vooral met prachtig volle kleuren. Want Malcolm, Jib en Diggy dragen kleren uit de 90's en die waren niet alleen heel erg druk maar ook heel erg kleurig. Ook het geluid, dat komt in de DTS-HD Master Audio 5.1, is echt heel erg vet, want de bass van de muziek (die zeer divers is, maar vooral bestaat uit oude hiphopmuziek) komt echt goed hard door je speakers van je tv of je surround (head)set. Ook de stedelijke geluiden (goed voorbeeld is een restaurant waar het geluid 360 graden om je heen is) en die in de club zijn echt zeer opvallend en een goede aanvulling aan de beleving van de film. Er staan overigens slechts twee extra's op het schijfje die gaan over de productie en de muziek voor de film, en alles bij elkaar duurt dat nog minder dan tien minuten, iets wat ik persoonlijk heel erg jammer vindt, omdat ik meer had willen zien over hoe deze film tot stand is gekomen.Conclusie

Dope is een verplichte aankoop voor iedere geek en liefhebber van hiphopcultuur, want er zitten zoveel verwijzingen en easter eggs in, zoals Malcolm die een heel essay heeft geschreven over Ice Cube zijn track Today was a Good Day, de Super Nintendo, GameBoy, comics, The Chronic-poster, The Fresh Prince of Bell Air en het Kid & Play-haar van Malcolm, Air Jordan Sneakers en dit is slechts een topje van de ijsberg van wat er allemaal voorbij komt. Zoals ik al eerder zei: Dope is heel erg grappig en vooral een frisse film die zelfs zeer verrassend is. Wat deze film een hoog replaygehalte geeft, want je mist in je eerste zit op zeker een hoop dingen, omdat er zoveel kleine details zijn.

Denk trouwens niet dat dit heel erg leunt op retro en sentiment, want iPhones, Apps en het internet spelen een grote rol, want de drie geeks verkopen hun drugs niet op de straathoek zoals veel dealers bij hen in de buurt doen, maar via Darknet (verwijzingen naar Silkroad en Black Market Reloaded) en dit doen ze met de hulp van stoner en roomblanke hacker Will Sherwood (geniale rol van Blake Anderson) die het drietal van muziekkamp kent en zo graag het woord nigga wil gebruiken, maar dus niet de Dr. Dre Rules kent en iedere keer dat hij het woord gebruikt gebitchslapped wordt door Diggy.

Dope is echt fookin' Dope en is in bijna perfecte balans met zijn verhaal die tot op het einde erg verrassend is en krijgt daarom van mij dan ook een 90 en onmiddellijk koopadvies.
Onze score 90

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Dope Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief