Review: Fear The Walking Dead - Seizoen 1 (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 24 december 2015 om 17:58 uur

The Walking Dead-comic was eerst pure underground en raakte daarna goed de mainstream en werd zo populair dat de tv-zender AMC de rechten hiervoor kocht en een tv-serie maakte die insloeg als een bom. Deze show zit nu in zijn zesde seizoen en krijgt er steeds meer fans bij, die uiteraard meer zombies en geweld willen zien. Deze kregen begin dit jaar de spin-off-serie Fear The Walking Dead erbij, dat zich afspeelt in Los Angeles en met een groep mensen die niet bestaan in de comics of een connectie hebben met die uit de originele serie. Deze show is nu uit op dvd en Blu-ray, dus tijd voor een recensie van de laatstgenoemde mediadrager.Terwijl The Walking Dead met de eerste aflevering gelijk midden in de zombie-apocalyps begon, begint Fear The Walking Dead juist net met de uitbraak. Want als de show opent zien we hoe junkie Nick Clark (Frank Dilane, binnenkort te zien in In the Hearth of the Sea) wakker wordt in een drugspand en zijn vriendin kwijt is, als hij deze gaat zoeken vindt hij haar terwijl ze het gezicht van een andere junk op zit te eten, want ze is een zombie. Nick die denkt een slechte trip te hebben rent voor zijn leven en wordt op de vlucht door een auto aangereden en belandt in het ziekenhuis waar zijn moeder Madison (Kim Dickens, die bekend is van tv-series als Deadwood, Treme, Sons of Anarchy en House of Cards) en haar vriend Travis Manawa (Cliff Curtis, die legendarisch is door zijn rol als de Latino gangmember Smiley in het briljante Training Day) die niet de vader is van Nick en dat moet hij ook de hele tijd aanhoren. Want Madison en Travis willen Nick laten opnemen in een afkickkliniek en zoals je weet hebben junkies daar een bloedhekel aan.

Travis zijn stiefkinderen zijn niet zijn enige probleem, want hij heeft zelf nog een zoon bij zijn ex-vrouw Liza (Elizabeth Rodriguez, ook te zien in andere shows als Orange is the New Black, Grim en Power) met de naam Christopher (Lorenzo James Henrie) die boos is over de scheiding en eigenlijk geen minuut meer met zijn vader wilt doorbrengen, maar door een omgangsregeling dit wel moet. Oftewel goede tijden, slechte tijden. Travis en Madison werken beiden als leraar op een school, waar ze elkaar hebben leren kennen en een relatie hebben gekregen. Als Madision een wat nerderige leerling met de naam Tobias (Lincon A . Castellanos) bij zich roept omdat deze een mes op zak heeft, vraagt ze waarom hij deze bij zich draagt en begint deze te vertellen dat er een virus rondgaat waarbij mensen langzaam aan in moordmachines veranderen. Madison claimt dat hij te veel op het internet zit en dat de mensen die nu massaal ziek aan worden zijn, allemaal de griep hebben en dat als er echt gevaar was de overheid het volk wel zou informeren.Ondertussen is Travis na zijn werk ook op onderzoek gegaan om te kijken of Nick nu in een drugspsychose zit of de waarheid sprak over wat hij gezien heeft. Na onderzoek blijkt alles in het voordeel van zijn drugsverslaafde stiefzoon te vallen, want de boel zit volledig onder het bloed, maar Nick (de nieuwe Carl die alleen maar zeikt en niet luistert naar zijn moeder) is er vandoor gegaan uit het ziekenhuis en is nu langsgegaan bij zijn dealer om zijn verhaal te doen over wat hij gezien heeft, want door het voorval is hij duidelijk getraumatiseerd en heeft het idee dat hij slechte drugs heeft gekregen. Ondertussen gebeuren er langzaam aan steeds meer rare dingen in de stad die toch wel wat gewend is, en als er een video viral gaat waarop te zien is hoe een agent schiet op een ongewapende man (lees: zombie) die weer overeind komt en blijft aanvallen, slaat de vlam goed in de pan. Ondertussen realiseren Travis en Madison door Nick en zijn dealer (die hen wilde doden) die ook in een walker is veranderd, langzaam aan dat er zombies onder ons zijn en plannen om de stad te verlaten en naar een buitenhuisje te vluchten.

Christopher is ondertussen aan het demonstreren tegen wat zinloos politiegeweld zou zijn en is het Travis en zijn ex Liza die hem ophalen terwijl de hele stad in één grote rel veranderd. Hierdoor vlucht het drietal de kapperszaak in van Daniel Salazar (Rubén Blades), zijn vrouw Grisalda (Patricia Reye Spindola) en dochter Ofelia (Mercedes Mason) die hen onderdak bieden tegen de relschoppers die buiten nu de boel afbreken en brand beginnen te stichten, waarbij de winkel van Daniel in de fik vliegt en Travis hen meeneemt naar zijn huis in de buitenwijk van Los Angeles, waar ondertussen ook de eerste zombies beginnen op te duiken, want enkele buren zijn nu ook veranderd in walkers en de problemen zich steeds meer beginnen op te stapelen. Om een lang verhaal kort te maken: er zijn spanningen onderling; Nick en zijn drugsprobleem brengt de groep in gevaar en arriveert het leger die een veilige zone opzet in de wijk van de familie en langzaam aan mensen die problemen kunnen veroorzaken of een gevaar vormen arresteren (of simpelweg laten verdwijnen) en opsluiten in een basiskamp verderop, waarbij ook Griselda en Nick worden meegenomen. Hierbij besluit Liza om mee te gaan als verpleegster en zo een oogje in het zeil te houden, want heel langzaam aan valt de wereld zoals we die kennen uit elkaar en komen er steeds meer zombies bij. Hoe het afloopt met de hoofdrolspelers mag je zelf gaan bekijken.Fear The Walking Dead is een hele vette serie die vrij traag van opbouw is, maar je langzaam aan de waanzin van de zombie-apocalyps inzuigt. In het begin lijkt er weinig aan de hand; mensen zijn ziek, er gebeuren rare dingen en politie die optreedt krijgt de schuld van overbodig geweld, maar bijna niemand heeft door dat (en hoe) de zombies zich vermenigvuldigen en in rap tempo de wereld naar de kloten gaat en dat dit het slechtste in de mensen naar boven haalt. Zo zien we dat Daniel Salazar een dubieuze achtergrond heeft en tot hele bizarre dingen in staat is, Nick een junkie is die alles doet om zijn verslaving te voeden, Travis is de man die probeert zijn huidige en vorige gezin veilig te houden, maar het is vooral Madison die laat zien dat er niet te spotten met haar valt en iets zegt me dat deze dame nog hele brute dingen gaat doen in het volgende seizoen. Uiteraard zijn er de zombies die voor de nodige schrik- en actiemomenten zorgen, die nog niet zo verrot als in The Walking Dead zijn zoals nu het geval is, want dit is het begin van de uitbraak en ieder wandelend lijk is nog vers.

Eigenlijk vind ik het best knap dat de makers van deze serie in dit eerste seizoen al een mooie indruk hebben kunnen maken, met hoe langzaam aan alles naar de klote gaat en hoe de mensen nog steeds hopen dat alles goed komt en wij als kijkers van The Walking Dead, die zich in hetzelfde universum afspeelt (maar dan maanden later), allang en breed weten dat het nooit meer hetzelfde zal worden. Het leger dat de zogenaamde redding moet zijn, laat zien dat deze gewoon doen waar ze zin in hebben en zowel burgers als zombies afslachten en de hele apocalyps als een speeltuin zien. Het beeld van deze Blu-ray is dan wel haarscherp en vol met details, maar is behoorlijk grof gefilmd om het allemaal wat grimmiger te maken. Hier en daar heb ik wat ghosting (vegen) bij snelle bewegende beelden en wat problemen met beeldruis in de donkere scènes waargenomen. Dus een 100% superstrak HD-beeld is dit niet, maar het zal de gemiddelde kijker waarschijnlijk amper tot niet opvallen, en ik ben nu eenmaal een behoorlijke zeikerd die hoge eisen heeft aan het beeld. Het geluid komt trouwens in DTS-HD 5.1 Master Audio en dat klinkt prima. De dialogen komen goed naar voren door de speakers en scènes zoals met de rellen zijn een chaos van geluid om je heen met schreeuwende mensen, schoten voor en achter je, wat met de juiste set-up een behoorlijk beklemmende beleving geeft. Ook het gegrom van de Walkers klinkt serieus erg creepy.

Qua extra's is deze uitgave erg schaal te noemen, want je hebt alleen:
 • A look at the series
 • Inside the Characters of Fear the Walking Dead

  Deze 'extra's' duren slechts enkele minuten en waarom de webserie Fear the Walking Dead: Flight 462 er niet op staat is mij een compleet raadsel, want online kan je dit niet bekijken zonder een proxy of VPN, omdat AMC hier een geoblock op heeft gezet en dit perfect was om ons op deze manier nog een ander perspectief van de showkarakters te laten zien. Maar helaas...


 • Conclusie

  Fear The Walking Dead is een hele coole serie die je als zombieliefhebber of als fan van de originele The Walking Dead gezien of in je collectie moet hebben. Het is de perfecte opzet voor wat gaat komen en dat is overleven op alle manieren mogelijk, waarbij de Walkers eigenlijk niet het grote gevaar zijn, maar de mensen die zich staande weten te houden in deze harde nieuwe en vooral wetteloze wereld. Het is ook heel erg nice om te zien hoe de uitbraak in Los Angeles van start ging en hoe de waanzin ervan in korte tijd om zich heen grijpt en de mensen vertrouwen op het leger die er niet is om hen te beschermen, maar om hun eigen agenda te handhaven. Dit is de maatschappij in verval en dit wordt op een redelijke manier in slechts zes afleveringen naar de kijker gebracht. Hoewel de opbouw vrij traag is en er niet zoveel zombies en kills per aflevering zijn als in de grote broer van deze show, maar het is net genoeg om je als fan tevreden te houden en dit is slechts het begin waarbij de karakterintroductie centraal staat.

  Zoals je ziet ben ik zeer tevreden over het verhaal, alleen het beeldkwaliteit viel wat tegen, maar na wat research ben ik niet de enige die hier over valt, dus het ligt niet aan mij of mijn set-up. Maar nogmaals, het ziet er voor de gemiddelde kijker, die niet zo zeikerig is, prima uit. Een ander minpunt voor mij zijn de extra's, want deze zijn gewoon kut te noemen en hadden vele malen beter en uitgebreider gemogen of gewoon weggelaten van de box. Waar ik trouwens wel een hoop lof voor heb is het menu, dat er gewoon creepy en vooral heel erg strak uitziet, iets wat je tegenwoordig nog maar weinig ziet. Maar goed, een lang verhaal kort te houden, must buy als je TWD- of zombiefan bent en mijn eindcijfer is dan ook een 80 en een aanrader om in huis te halen.
  Onze score 80

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Fear The Walking Dead Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief