Review: Halo: The Fall of Reach (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 15 januari 2016 om 02:36 uur

De Halo-franchise loopt alweer 15 jaar mee in de videogameindustrie en was toen deze uit kwam een frisse wind in het first person shooter (FPS) genre. Sure, je schoot hordes aliens aan stukken, maar het bracht een omgeving zoals je nog nooit eerder had gezien en had een behoorlijk diepgaand verhaal die zich nu al vijf delen (dit gaat over titels met Master Chief en niet ODST of de RTS Halo Wars) voort speelt in een universum dat zeer uitgebreid is met zijn rassen en karakters. Naast de videogames zijn er ook al diverse live action web based films met de Master Chief verschenen en wordt er nog steeds gepraat over een big blockbuster. Vorig jaar verscheen in alle stilte de animatiefilm Halo: The Fall of Reach, dat het verhaal vertelt over Master Chief zijn jeugd en achtergrond. Just Entertainment was zo vriendelijk om mij een Blu-ray-exemplaar te sturen om de onderstaande recensie te schrijven.Als Halo: The Fall of Reach begint maak je als kijker kennis met Dr. Catherine Halsey en Luitenant Jacob Keyes, die op een missie zijn om kinderen te vinden die speciaal zijn, en dan bedoelen we niet die zichzelf onder kwijlen of krijtjes zitten te eten. Want deze speciale kinderen zijn de toekomst voor het leger van UNSC, dat is begonnen met het Spartan II-project. UNSC heeft namelijk last van een groep rebellen die al decennia chaos schoppen op de planeten waar de mensheid nu heen is vertrokken. Halsey en Keyes zoeken met de hand deze kinderen uit, en zo komen ze bij John terecht, een jochie van zes jaar oud en die heel erg sterk, snel, slim en vooruitziende is en hierdoor zeer geschikt is voor het project dat nogal erg shady is. Want de kinderen die dus speciaal zijn door een genetische marker, worden ontvoerd en vervangen met klonen die niet veel later zullen overlijden, want kloontechniek is in 2517 toch nog niet helemaal wat het zou moeten zijn.

De in totaal 150 kinderen die ontvoerd zijn door de UNSC worden gebracht naar een geheim militair trainingskamp waar ze worden verteld dat hun normale leven nu voorbij is en hun achternaam wordt vervangen met een nummer en dit het begin is van een nieuw bestaan in het leger. John die nu 117 achter zijn naam heeft is een opvallende cadet die ambitieus is en in het begin geen teamspeler is en op een harde manier zijn les moet leren dat het team altijd voorop staat. Na enkele lange jaren van training krijgen de overgebleven cadetten te horen dat hun lichaam nu sterk genoeg is om een speciale behandeling te krijgen die hen nog sterker en sneller zal maken, en zoals je wel begrijpt, sneuvelen hier ook weer enkele jongeren. Als John en zijn kameraden wakker worden is er nog slechts een handjevol over die nu op missie mogen om een rebellenleider op te pakken en leren ze voor het eerst hoe strijd aanvoelt, en wat sommige zelfs iets overmoedig maakt en wat uiteraard de nodige gevolgen heeft.

Maar dan dient zich een nieuwe buitenaardse vijand met naam The Covenant aan, die een hele planeet uitmoordt en hun ruimteschip voor alle wapens van de UNSC immuun lijkt te zijn. Dus mag Team Blue zich in het MJOLNIR armor hijsen en zijn we getuige van hoe het eerste gevecht tussen de mensheid en The Covenant begint.Halo: The Fall of Reach is het origins verhaal van de legendarisch Master Chief met wie we al vijftien jaar lang aliens kapot schieten en wiens wereld een tragedie is door jarenlange oorlog met The Covenant die bestaat uit meerdere buitenaardse rassen die allen gebonden zijn door een religie. Persoonlijk vond ik het zeer interessant om te zien hoe John-117 leert om een geharde militair te worden die zijn team en zijn missie voor alles zet en dat hij toch nog menselijk is gebleven. Wrang is om te zien dat de Spartans ontvoerd zijn en vervangen met klonen, wat de UNSC toch in een ander perspectief plaatst. Maar het verhaal is heel erg nice en vooral de manier hoe het eerste gevecht met de aliens wordt gebracht is beklemmend en spannend, want als gamers weten we dat dit het begin is van een langlopende intergalactische oorlog.

Aangezien dit een animatiefilm is, verwachtte ik eigenlijk vloeiende en realistische animatie en was het even schrikken in de eerste minuten, want het beweegt wat houterig en zag er allemaal maar wat plat uit. Oftewel mijn verwachtingen waren iets te hoog, maar deze stijl heeft een reden. Je moet het namelijk zien als een geanimeerde comic en als je het op deze manier bekijkt is de hele stijl en het grafisch uiterlijk opeens wel acceptabel. Het beeld van de film is in 1080p messcherp en ondanks het grauwe kleurenpalet knallen de scènes met felle kleuren bijna letterlijk van het scherm, en dit komt vooral goed naar voren in het begin van de film en tegen het einde als The Covenant zijn intrede doet. Ook het geluid, dat komt in Dolby Digital 5.1, klinkt vol en met veel details en bass bij de actiescènes.

Naast de film staan er ook de volgende extra's op het schijfje:
 • Take This Life Concept Art Featurette
 • Halo: The Fall of Reach Animated Series Announcement Trailer
 • Halo: The Fall of Reach Animated Series Launch Trailer

  Alles bij elkaar is dit tien minuten aan extra's en is de featurette eigenlijk niks meer dan een verkapte samenvatting met wat muziek er onder. Dus eigenlijk niet zo heel erg spannend te noemen en had ook net zo goed niet op de disc kunnen staan.


 • Conclusie

  Halo: The Fall of Reach is een redelijke film die ons op een dramatische manier laat zien hoe John-117 werd ontvoerd door de UNSC, werd getraind en hoe hij van jongen veranderde tot de Master Chief die we al sinds jaar en dag kennen. Dat maakt het dus eigenlijk en alleen echt interessant voor de fans van de Halo-franchise die ik het blindelings kan aanraden vanwege het origins verhaal en de vele verwijzingen uit de videogames. Het beeld van deze Blu-ray is verder dik in orde en het geluid is ook prima. Alleen de extra's zijn zo matig dat ze eigenlijk overbodig zijn. Alles overwogen, krijgt deze film een 75 van mij en koopadvies als je een echte Halo-fan bent.
  Onze score 75

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Halo: The Fall of Reach Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief