Review: The Angry Birds Movie

Geschreven door RDJ134 op 21 september 2016 om 00:30 uur

Normaal gesproken ben ik de eerste die moord en brand schreeuwt als er een video game film verschijnt, want in het algemeen zijn deze bijna altijd een fail. Maar vanaf het moment dat ik de eerste trailer van The Angry Birds Movie zag wist ik al dat dit goed zou zitten. Want het had een hoog tempo met humor, de actie en het zag er vooral heel erg grappig uit. De film werd matig ontvangen door de pers en bezoekers die overigens wel massaal naar de bioscoop kwamen en deze zelfs tijdelijk de meest bezochte film van de US was. Maar goed, deze film is nu in Nederland verkrijgbaar via Video One Demand (VOD) en fysieke media als DVD en Blu-ray. Van de laatst genoemde kreeg ik een recensie exemplaar en aan de hand daar van heb ik de onderstaande recensie kunnen schrijven.Als The Angry Birds Movie begint maken we kennis met Red (Jason Sudeikis) een klein rood vogeltje met grote dikke wenkbrauwen die voor zijn leven rent om op tijd op een kinderfeestje aan te komen waar hij verkleed als clown een taart moet brengen. Hij komt te laat en krijgt ruzie met de ouders die hem beledigen waarna hij door het lint gaat en de taart vol in hun gezicht ramt en teleurgesteld naar huis gaat. Red is niet populair op het eiland vol met vreemde vogels, sterker hij is een outcast met wie niemand wilt omgaan omdat hij er anders uitziet en omdat hij een woede probleem heeft. Dit is de reden waarom de rechter hem naar een Anger Management klas stuurt om hem te leren omgaan met zijn uitbarstingen. Deze klas staat onder leiding van de hippie vogel Matilda (Maya Rudolf) en bestaat uit drie hele rare vogels die er allemaal zitten vanwege hun gedrag. Zo is er Chuck (Josh Gad) die zwaar neurotisch en tegelijk verdomd grappig is. Vervolgens is er Bomb (Danny McBride) een grote vogel die de neiging heeft soms te ontploffen, en dat is echt letterlijk. Tot slot is er nog Terence (Sean Penn) die gewoon stil is en verliefd op Matilda.

Dan op een dag verschijnt er opeens een schip bij het eiland en springen er twee vrolijke groene varkentjes van de boot af en verkondigen dat ze vrienden willen worden met de vogels en hebben deze cadeaus mee genomen. Dit zijn helium ballonnen, trampolines en katapulten. Alleen zit het Red niet lekker hoe populair deze twee varkentjes doen en besluit samen met Bomb, Terence en Chuck op onderzoek uit te gaan en ontdekken ze dat het hele schip vol zit met explosieven en een shitload aan varkentjes. De leider van de varkens Leonard (Bill Hader) komt met een smoesje en weet wederom alle vogels op het eiland te charmeren en Red voor lul te zetten die nu nog minder serieus wordt genomen dan ooit. Terwijl er steeds meer varkens per boot aankomen en het eiland toe-eigenen is er voor Red nog maar één oplossing, de bergen in te gaan waar Mighty Eagle (Peter Dinklage) woont. Dit is de beschermheer van het eiland en de enige vogel die echt kan vliegen en daarom volgens Red de redder in nood is. Alleen is de Mighty Eagle een rare vogel die zijn beste tijd heeft gehad en ook niet echt interesse heeft in Red zijn verhaal. Sterker nog deze Mighty Eagle kijkt al jaren via een verrekijker naar de vogels op het eiland, met name de vrouwelijke vogels.

Ondertussen organiseren de biggen een grote houseparty voor het eiland en ziet Red dit door de verrekijker van Mighty Eagle hoe deze groene monsters het eiland vol dynamiet leggen en alle eieren met de ongeboren vogels stelen. Red komt te laat beneden en zijn niet alleen alle eieren gestolen, maar ook het dorp opgeblazen en moeten de vogels erkennen dat hij al die tijd gelijk had om de varkens niet te vertrouwen en vragen nu zijn hulp. Met wat tegen sputteren en hulp van de eilandbewoners maakt hij een schip en vaart achter de varkens aan om de eieren terug te halen en ze op hun punten te zetten. Hoe dat gaat aflopen, mag jezelf gaan bekijken.

The Angry Birds Movie is eerlijk gezegd een heel erg leuke animatie film die gebaseerd is op de Angry Birds video game die de hele wereld wel eens heeft gespeeld. De personages zijn grappig en is het niet alleen Red, maar vooral Chuck die de show steelt met zijn soms nichterige (letterlijk) streken en vooral zijn ADHD. Ik zeg het niet snel, maar deze film is niet alleen vrolijk het maakt je vrolijk. Sure niet alle woord (Insta-Ham) en beeldgrappen (pissende Mighty Eagle) die in een rap tempo op je afkomen zijn even grappig, maar net genoeg om je hard of aan het glimlachen te krijgen. Sterker de humor is niet alleen voor de jonge kijkertjes, maar er zitten ook een hoop grappen in voor de volwassen kijker.

Het beeld van de film is van extreem goede kwaliteit en liet eindelijk weer eens zien waarom ik ook alweer een Full HD TV in huis heb staan. De erg felle kleuren spatten van het scherm af en zijn een streling voor je ogen, net als de details van stof, krassen en natuurlijk de veren van de vogels. Het ziet er simpelweg perfect uit. Dit gaat ook op voor het geluid dat komt in 7.1 DTS-HD Master Audio in het Engels, en 5.1 Dolby Digital spoor in het Nederlands. De geluiden van het eiland zijn vol details en echt de hele tijd rond om je heen, maar het zijn vooral de actie scenes en de muziek waarbij de woofer diverse keren staat te beuken. De explosies komen met een volle bass, net als de muziek tijdens de rave en diverse andere momenten in de film. Het is een oorgasme voor elke film liefhebber die een goede surround (head) set heeft. Naast de film staan er ook nog de volgende extra's op het schijfje:

 • Hatchlings: Vijf korte video's met deze kleine vogeltjes in de hoofdrol.

 • Angry Birds Action! How to Sync: reclame voor de nieuwe game en hoe je deze kan afstemmen om tegelijk met de gebeurtenissen uit de film te kunnen spelen.

 • Deleted Scenes.

 • Dance Along Birds and Pigs.

 • Crafty Birds: korte video die je laat zien hoe je een eigen Angry Birds game kan maken met diverse spullen.

 • Creating the Real World of Angry Birds: Behind the scenes van de productie.

 • Bubbles and Hal . • Meet the Birds: Maak kennis met de vogels en de acteurs die hun stemmen inspraken. • Meet the Pigs: Hier maken we kennis met de acteurs die de stemmen van de biggen inspraken. • Music Video: Blake Shelton - Friends. • Making the Music With Composer Heitor Pereira. • Photo Gallery. • In Theater Policy Trailers: De vogels wijzen bioscoop bezoekers op hun gedrag. • Sumphony Mode: bekijk de film zonder de Oinks en vogel geluiden. • Scene Slecetion: kies een scene en dan bedoel ik ook elke scene. • Previews: Trailers van aankomende Sony Producties.

  Zoals je kan zien zit het met de extra's meer dan goed, in de korte filmpjes en featurettes krijg je meer dan een uur extra footage te zien en meer kennis over hoe de productie tot stand is gekomen. Nee, met dit zit het dik in orde.


 • Conclusie

  The Angry Birds Movie is een verdomd leuke film die dan wel niet heel erg origineel is (antiheld gaat met een zooi misfits op avontuur om zijn zelfvertrouwen te winnen en bewijzen dat iedereen vrienden met elkaar kan zijn.), is het erg grappig door een achtbaan rit van actie en grappen die non-stop op je afgevuurd worden. Dan is deze Blu-ray versie ook nog eens van top kwaliteit met zijn beeld en geluid en wat ik zeker nog wil vermelden een heel erg leuk geanimeerd menu zoals je ze tegenwoordig bijna nooit meer ziet. Mijn eindcijfer is dan ook een 85.
  Onze score 85

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Angry Birds Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief