Review: Narcos - Seizoen 1 (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 25 oktober 2016 om 02:56 uur

Als er over drugshandel gesproken wordt, en vooral over cocaïne, is er één naam legendarisch aan deze drug verbonden, namelijk: Pablo Escobar. De real life Scarface die begon met het stelen van grafstenen en eindigde als de grootste drugsdealer ter wereld op 2 december 1993 dood op het dak bij zijn ouderlijk huis waar hij stierf tijdens een vuurgevecht met de politie en de Amerikaanse DEA. Sindsdien is hij een popculture icoon geworden en zijn leven goed voor films en tv-series, waarvan Netflix vorig jaar het eerste seizoen van Narcos uitbracht op hun streamingdienst. Dit seizoen is nu verkrijgbaar op dvd en Blu-ray en van de laatstgenoemde mocht ik een recensie-exemplaar ontvangen.Het verhaal van Narcos wordt verteld vanuit twee verschillende perspectieven, die van Pablo Escobar (Wagner Moura) en de Amerikaanse DEA-agent Steve Murphy (Boyd Holbroek) die ook de narrator van de show is. Het verhaal pakt op aan het begin van Pablo Escobar zijn carrière en laat je als kijker zien hoe hij van een zwarthandelaar in elektronica, drank en sigaretten een goed handelsnetwerk heeft opgezet die de aandacht trekt van Mateo "Cockroach" Moreno, een Chileense chemicus die Pablo verteld over het witte goud dat cocaïne heet en dat dit bakken met geld kan opleveren. Mateo produceert de drug en Escobar is samen met Carlos Lehder de mannen die de coke vanuit diverse laboratoria in de Colombiaanse jungle de drugs verschepen en verhandelen in Amerika dat slechts een paar uur varen of vliegen is en waar vooral de jetset van Miami zich helemaal naar de kloten snuiven met deze zeer pure en bijna onversneden coke.

Maar zoals het gaat met de drugshandel had Notorius Big gelijk, want Mo Money, Mo Problems oftewel er komt zoveel geld binnen dat dit de aandacht gaat trekken van diverse mensen. In Colombia is dat niet echt een probleem, want de ambtenaren daar krijgen een simpele keuze van Pablo Escobar en dat is: Plato o Plomo aka Zilver of Lood en ik neem aan dat ik je niet hoef uit te leggen dat het betekend meedoen of sterven. Door deze brutale manier van werken weet hij een hoop macht naar zich toe te trekken. Maar ook was hij sluw genoeg om de arme mensen die zich in de steek gelaten voelde door hun overheid te helpen met huizen, scholen en zelfs hele ziekenhuizen en daardoor weet hij ook de steun van het volk naar zich toe te trekkenZoals ik al eerder zei: je ziet ook het verhaal uit een ander perspectief, namelijk die van de Amerikaanse DEA-agent Steve Murphy die ziet hoe Miami opeens van een paar kilo wiet wordt overspoeld met kilo's wit. Maar ook het geweld van de Colombiaanse dealers zorgt voor een golf van geweld in deze zonnige stad en typerend is geworden voor de jaren tachtig. Want als je van Colombianen ook maar één gram coke stal of één dollar te weinig betaalde ging het er niet om dat er gestolen was, maar om het principe dat je het lef had om dit te doen en dit eindigde met een kogelregen en als je het echt te bont had gemaakt met een Colombiaanse Stropdas, waarbij de tong door de doorgesneden keel naar buiten werd getrokken en het lijk gedumpt op een plek waar iedereen dit 'voorbeeld' kon zien.

Maar goed, ik dwaal af. Steve krijgt van de DEA de opdracht om de vloedgolf aan cocaïne die het land binnenkomt te stoppen en wordt daarvoor naar Colombia gestuurd om een taskforce op te zetten en samen te werken met de lokale overheid (lees: de veelal corrupte overheid) en wordt opgescheept met Javier Peña die bekend is met de grote spelers en hun manier van werken. Alleen om een dealer van het kaliber Pablo Escobar aan te pakken is het soms nodig om buiten de randjes van de wet te stappen en neemt Narcos je als kijker een paar keer mee over de grens tussen goed en kwaad. Steve doet goed zijn werk, maar uiteraard heeft alles een prijs en in Colombia is dat niet heel erg veel en bouwt de show op in een kat- en muisspel die eigenlijk geen winnaars kent en alleen verliezers. Want hoe meer Escobar in het nauw komt, hoe drastischer zijn tegenmaatregelen worden en dat, dames en heren, is een drugsoorlog.

Dit eerste seizoen, dat is uitgebracht door Just Entertainment, komt op twee Blu-ray-schijfjes die een zeer kleurig en vooral gedetailleerd beeld geven. Wat overigens niet vreemd is aangezien de show is opgenomen met Red Epic 5k-camera's en wat niet alleen mogelijk maakt dat je Escobar zijn epische snorharen kan tellen, maar ook kan genieten van de diverse kleurenfilters die gebruikt zijn. Zo zijn de junglescènes behoorlijk groen en ook de neon in Miami van erg scherpe kleuren voorzien die je laten zien waarom je een Full 1080p HDTV in huis hebt staan. Het geluid, dat komt met een 5.1 DTS-HD Master Audio track, doet zijn naam eer aan, want deze is gewoon master. De geluiden in de steden zijn vol om je heen en ook in de Colombiaanse junglescènes heb je echt het idee dat alles om je heen leeft zoals je zou verwachten als je daar zou zijn. Dus op en top in orde.


Conclusie

het eerste seizoen van Narcos is zeer goed bevallen en dat kan komen omdat je eerste drugs altijd gratis schijnen te zijn en dit een nakje was van een nieuwe verslaving die deze tv-serie is. Het levensverhaal van Pablo Escobar die destructief is en waarvan al vast stond dat hij niet van ouderdom dood zou gaan. Want hij hoe meer macht hij kreeg, hoe meer problemen en ego er opspeelde. Dit is ook goed te zien in de show, want in het begin denk je dat dit iemand is die een kans ziet in het criminele milieu en deze met beide handen grijpt, maar naarmate de tijd verstrijkt zie je dat deze man een psychopaat eerste klas is die alles doet om on top of his game te blijven.

De presentatie van deze Blu-ray is dik in orde; zeer goed beeld en geluid waar niks op aan te merken valt. Voor de mensen die geen Netflix hebben of juist wel, is dit een must buy, want no offense: de bitrate van Netflix haalt het bij lange niet van Blu-ray die een veel beter en vooral scherper beeld heeft dan de stream. Seizoen 2 is inmiddels ook uit op Netflix en is pasgeleden seizoen 3 en 4 bevestigd. Ik geef deze erg dope serie een 98 en onmiddellijk koopadvies.
Onze score 98

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Narcos Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief