Review: Gangland: Essexs Boys: The New Generation

Geschreven door RDJ134 op 25 november 2016 om 23:40 uur

In 1995 werden de Engelse beroepscriminelen Tony Tucker, Patrick Tate en Craig Rolfe door vuurwapengeweld in een hinderlaag doodgeschoten in hun Range Rover in Rettendon, Essex. Dit trio stond bekend als de Essex Boys die jarenlang deze stad in hun greep hielden met geweld en drugshandel waarbij er veel doden vielen en mensen simpelweg van de aardbodem verdwenen. Zelfs tot op de dag van vandaag worden er nog lijken gevonden die aan hen gekoppeld worden en zijn er splintergroeperingen die vechten om het machtsvacuüm dat er alweer bijna 21 jaar is. Uiteraard spreekt dit tot de verbeelding van het grote publiek en zijn de gebeurtenissen inspiratie voor boeken en films, waarvan Bonded by Blood uit 2010 de meest bekende is. Het vervolg er op is nu verschenen en deze heeft hier als naam Gangland: Essexs Boys: The New Generation gekregen en is nu verkrijgbaar in verschillende smaken, en was Just Entertainment zo vriendelijk om mij de dvd-versie ervan te sturen voor de onderstaande recensie.Als de film begint zien we hoe Mr. X (Mark Harris) bij een toko de wachtende Bernie (Johnny Palmiero) aanspreekt over zijn boek over de Essex Boys en begint te praten over wat er is gebeurd nadat deze vermoord waren en de strijd door een nieuwe generatie wannabee criminelen die stonden te popelen om de macht te grijpen. Dus zien we door middel van een flashback hoe een kleine vriendengroep van rond de zes man, waarvan we sommige hun achtergrond te zien krijgen. Zoals Ricky Percival (Josh Myers), een jonge drugsdealer die er goed uit ziet en al sinds jaar en dag zijn eigen drugshandel heeft en natuurlijk grote dromen. Malcom Walsh (Matrin Delaney), een gewelddadige straathooligan en zijn prachtige vriendin Clair (Casey Batchelor) die samen met Damon Alvin (George Russo) een eigen drugshandeltje hebben lopen. Damon, die een tijdje vast zat, deelde zijn cel met Dean Boshell (Sam Strike), een jonge niet al te snuggere kruimeldief die zich niet staande kon houden in de gevangenis en zo vrienden werd met Damon die hem leerde voor zichzelf op te komen.

Eenmaal vrij hangt deze groep met een los vast samenstelling met elkaar en plegen ze samen misdaden vanuit hun vaste kroeg en woningen. Dan op een dag wordt tijdens het innen van een drugsschuld Walsh doodgestoken en is dit een keerpunt in de groep. Damon wil de honden los laten op de moordenaar en Ricky wil zijn kinderen verminken met een mes over hun gezicht en de ander oppert om een handgranaat naar binnen te gooien, nadat een brandbom ook niet echt een optie was. Zoals je ziet is dit een behoorlijk gezellig groepje mensen. Als Damon samen met Dean gaat informeren bij een oude kennis voor de mogelijkheid van de honden, vertelt deze dat hij de hond heeft doodgetrapt, maar maakt zijn schuld aan Damon goed door twee afgezaagde dubbelloops jachtgeweren te geven. Waarmee ze vervolgens naar het huis gaan van de moordenaar van Walsh en daar de aanwezigen afknallen. Wat eigenlijk het begin wordt van de ondergang voor deze criminele groep die zich opeens wat dapperder begint te voelen.

Zo weet Damon een relatie met Clair te beginnen en is hij boos op Ricky die nu meer geld begint te verdienen met zijn drugshandel en hem niet een partner, maar een loopjongen in wilt maken. Wanneer Damon samen met Dean een mislukte overval plegen op een pub wordt de relatie (lees: Damon zet Dean non-stop voor lul en gebruikt hem als een slaaf) tussen beiden opeens een stuk grimmiger en loopt het zo uit de hand dat Dean na een wederom mislukte inbraak wordt opgepakt en politie-informant wordt en zo probeert de groep op te ruimen. Alleen loopt dat niet goed voor hem af, want Damon is zoals hij zelf zou zeggen: A fookin' cunt.Hoewel dit waargebeurde verhaal op papier en in beschrijving erg goed klinkt, ligt de grote teleurstelling in de uitwerking ervan. Zo zien we hoe Walsh wordt neergestoken met een camerashot heel dichtbij op hem en de dader, dan een shot op het mes en vervolgens hoe het mes in zijn borst staat. Knip, plak, fail. Daarnaast is het non-stop vloeken en coke snuiven waarbij sommige acteurs als George Russo niet echt overtuigend overkomen door matig of juist iets over de top acteerwerk en een raar loopje à la The Pinguin als hij boos is. Ik heb jaren geleden het eerste deel gezien die stukken beter was in opzet en overtuigender overkwam. Dit is nogal warrig met het verhaalstructuur en heeft zelfs flashbacks in een verhaal dat wordt verteld in een flashback.

Maar maakt dit Bonded by Blood 2 dan ook een hele slechte film? Ja, als je naar vertelling en uitvoering kijkt, maar wie bekend is met Engelse scum-cinema waarin altijd de onderwereld of hooligans centraal staan met bonte karakters die non-stop vloeken en overmatige coke gebruiken is dit een doorsnee film die vermakelijk is en relaxed wegkijkt. Een leuke fun fact is dat de Engelse acteur Terry Stone de rol van Tony Tucker nu al vier keer in vier verschillende films heeft gespeeld en voor Rise of the Footsoldier 3 nog een vijfde keer in de rol van deze legendarische crimineel zal kruipen. Sterker, veel van de acteurs en actrices in deze film zie je vaker in b-movie scum-films voorbij komen, alsof ze standaard elke film in dit genre voor een stereotype rol gecast worden. Just Entertainment was zo vriendelijk de dvd-versie van de film te sturen en voor dit type mediadrager is het beeld dik in orde en ook de 5.1 surround track doet prima zijn werk, ook al bestaat de meeste audio uit fucks, cunt, muppet, bloody hell en cokesnuif geluiden.


Conclusie

Gangland: Essexs Boys: The New Generation die beter bekend is onder zijn originele naam Bonded by Blood 2 is een matige English scum-film die is gebaseerd op het boek van Bernard O'Mahoney over de gebeurtenissen in 1997 toen onderwereldgroeperingen vochten om de drugshandel en waarbij veel geweld werd gebruikt dat tot op de dag van vandaag nog steeds het geval is in het troosteloze Essex. Het enige problemen dat ik heb met deze film is het soms erg slechte acteerwerk en de manier hoe deze wereld in beeld wordt gebracht met statische locaties. Maar als je daar doorheen prikt heb je een matige misdaadfilm over die simpelweg leuk is voor een regenachtige middag. Of je moet fan zijn van dit filmgenre, dan is het uiteraard een instant buy. Alles overwogen is het een 50.
Onze score 50

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Bonded by Blood 2 Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief