Review: The Surge

Geschreven door RDJ134 op 25 mei 2017 om 00:37 uur

Normaal gesproken zou een game als The Surge onder mijn radar zijn gegaan, maar dankzij een PR-mailtje wekte deze titel mijn interesse en was Koch Media zo vriendelijk om een recensie-exemplaar te sturen. Bovendien wordt deze game gepromoot als een hardcore actie-RPG en in het algemeen zijn dit altijd van die standaard buzzwoordjes, alleen in dit geval hebben ze niet overdreven, want de game is zo hardcore als ze maar kunnen komen. Maar goed, daar meer over in de onderstaande recensie.In The Surge heeft het jarenlang uitbuiten van de aarde zijn tol geëist en begint de planeet langzaam aan uit elkaar te vallen en is het bedrijf CREO nu bezig om de boel te fixen. Hiervoor gebruiken ze technologie en een shitload aan medewerkers die onder andere in Exo-Suits het vuile werk opknappen in een distropische omgeving. Dit is waar we kennis maken met Warren, een Exo-technicus die in een rolstoel zit en aan zijn eerste dag begint, die alleen iets anders zal verlopen dan hij voor ogen had. Ook hij wordt in een Exo-Suit gehangen, en dat is waar de ellende begint, want het gaat dan ook goed mis. Hij wordt op de vuilbelt gedumpt met een pak dat half tot niet werkt (on the bright side, hij kan nu weer lopen) en voor ons gamers het begin van een groots avontuur. Het eerste wat je gaat doen is op zoek naar een power core om je pak naar behoren te laten functioneren. Maar zoals je al verwacht ben je niet de enige op de schoothoop en moet je dus vechten met drone-achtige robots en een soort van zombies in Exo-Suits oftewel andere mislukkelingen die het niet helemaal overleefd hebben.

Dus wordt het vechten met alles wat je tegenkomt en de nodige loot en upgrades verzamelen. Deze implants maken je weer sneller, sterker en brengen diverse voordelen zoals het sneller vinden van loot. Nu zal je denken dat klinkt vrij easy, been there done that met God of War of Devil May Cry. Alleen is dit niet het geval met The Surge, want de makers Deck 13 brachten eerder Lords of the Fallen uit die zijn inspiratie haalde uit de Dark Souls-franchise en iedereen die daarmee bekend is weet dat het bijna one hit instant kill is. Dit gaat ook op voor The Surge, want als je denkt vrolijk te gaan button bashen van vijand naar vijand dan kom je snel van een koude kermis thuis. Deze game komt met de nodige tactiek en overweging. Je moves bestaan onder andere uit twee slagen (horizontaal en verticaal), blokkeren en ontwijken. Door je rechter pookje in te drukken lock je op een vijandelijke tegenstander en hierdoor zie je gelijk zijn zwakke punten à la Fallout en is het bijna ritmisch timen van je slagen en waar je deze toebrengt. Iets wat in het begin heel erg wennen is en zelfs kan lijden tot grote frustratie, iets wat mij zelfs even heeft doen rage quitten. Als je eenmaal de learning cruve door hebt begint deze titel pas echt uitdagend te worden.Doordat je bij elke confrontatie met een tegenstander met enkele verkeerde slagen bijna dood gaat, is het soms goed nadenken, want als je dood gaat verlies je wat loot die een paar minuten blijft liggen en word je genadeloos aan het begin van je checkpoint gezet en mag je weer van voren af aan beginnen. Je mag wel de gevonden implantaten behouden, dat dan weer wel. Dus hier begin je dan te denken van deze gasten die ik eerder versloeg kan ik voorbij lopen en de deur openen naar het volgende gebied, er zijn trouwens shortcuts te vinden (die ook open blijven als je dood gaat) die dit een stuk makkelijker maken en je zo veel vijanden kan ontlopen. Maar ga je het gevecht aan, dan levert dit uiteraard weer nieuwe loot en leuke extra's op die je kan uitgeven. Bovendien is je karakter te upgraden en uit te rusten met steeds betere wapens. Zo begin je nog met een grote ijzeren staaf en na even doorbijten heb je al snel een wat grotere ijzeren staaf (het is moeilijk te omschrijven) om de meest brute executies mee uit te voeren. En wie echt goed doorspeelt zal een soort van laserarm hebben waarmee je vijanden letterlijk doormidden kan slaan.

Tot zover de gameplay die vrij rechttoe en rechtaan is, maar tegelijk ook onvergefelijk is. Mijn ervaring met The Surge was vrij positief, want de one hit instant kill hype die gaande is door de gamesindustrie maakt videogames eindelijk weer eens uitdagend en knipt nu na jaren n00bvriendelijkheid de spreekwoordelijke navelstreng door en is het net als decennia geleden (om het grof te zeggen) tyfus tering hard. Iets wat veel gamers uiteraard niet echt leuk zullen vinden aangezien deze wat willen button bashen en vijf uur later de aftiteling willen zien. Als je zo'n soort gamer bent, dan is The Surge niet voor jou weggelegd. Dit is vrij hardcore shit wat ook vrij diepgaand is met zijn gameplay. Iets wat je overigens niet van het vrij zzZZZzz met leuke twist verhaal kan zeggen. Maar het is fun om te spelen en een eindbaas tot puin te slaan. Wat mij ook opviel met deze titel is dat deze nog geen 6-gig groot is en er op de Xbox One toch wel heel erg netjes uit zag en mooie lichteffecten en details liet zien. Ook op het geluid valt niks aan te merken, dit is meer dan dik in orde.


Conclusie

The Surge was een titel die mij normaal totaal was ontgaan, totdat ik er een persbericht over kreeg en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Dus kon ik zonder vooroordelen beginnen aan mijn recensiecode, waarbij ik zeker in de eerste uren behoorlijk geïrriteerd (ook heb ik de snelheid van de camera lager moeten zetten omdat die iets te hoog stond) raakte, doordat ik het vechtsysteem niet goed door had en mijn power core nog niet online was. Toen dat eenmaal was gebeurd, werd het een stuk leuker en uitdagender omdat ik nu meer kans maakte en snel tegenstanders kon ontwijken. Ook het systeem om je karakters te upgraden was een bekend concept voor games in dit genre, maar werkt prima als je er wat tijd in steekt en je zo een goed gebalanceerd karakter kan bouwen. Helaas is het verhaal niet zo heel erg spannend te noemen, maar dat mag zeker de pret niet drukken. Want als Lords of the Fallen en Dark Souls je ding zijn, dan is dit de sci-fi versie die je in huis moet halen. Eindcijfer is dan ook een 80.

Oja, deze track die je hoort in-game is echt gruwelijk mooi.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van The Surge Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief