Review: The Great Wall (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 15 juni 2017 om 00:31 uur

Als Yimou Zhang een film maakt dan weet je dat deze visueel een juweeltje gaat worden, want hij is verantwoordelijk voor de klassiekers House of the Flying Daggers (2004) en Hero (2002), die vooral in het westen zeer populair waren. Alleen toen vorig jaar de eerste trailer van de film The Great Wall verscheen brak er een kleine rel uit, want in de hoofdrol is Matt Damon te zien. Hierdoor dacht de actrice Constance Wu dat Yimou Zhang aan WhiteWhasing deed en stak op haar Facebook een hele rant af die onterecht bleek te zijn, en einde carrière was voor haar. Maar goed, The Great Wall is nu verkrijgbaar via de bekende digitale kanalen en fysieke media waarvan ik een Blu-ray recensie-exemplaar mocht ontvangen en daarvan kan je hieronder mijn recensie lezen.Wanneer The Great Wall begint maken we kennis met de huurlingen William (Matt Damon) en Tovar (Pedro Pascal), wiens reisgezelschap wordt achtervolgd door bandieten die hen proberen te vermoorden. Want deze heren zijn in China om daar het legendarische Black Powder aka buskruit te kopen en zo hopen ze mega rijk te worden in het westen. Maar de ooit grote groep is uitgedijd door moordlustige bandieten en zijn ze nog met zijn vieren over. Onderkoeld en op de vlucht in een voor hen volkomen onbekend land. Al snel sneuvelen ook hun gids en een gewonde metgezel door een Tao-Tei monster die ze maar net kunnen verslaan en ze als trofee een poot van meenemen. Maar als William en Tovar wederom op de vlucht slaan voor de bandieten komen ze terecht bij de grote Chinese muur waar The Nameless Order onder leiding van Generaal Lin (Tian Jing) met een leger in volle paraatheid staat om de Tao-Tei te bevechten die eens in de zestig jaar tevoorschijn komen, waarbij de koningin zich voedt en zo een sterk leger kweekt.

Beide heren worden opgepakt en opgesloten, want de Chinezen willen weten wie ze zijn, wat ze komen doen en hoe ze in het bezit zijn van een Tao-Tei poot. Als William hen vertelt dat hij dit monster heeft vermoord, wordt hij niet echt geloofd maar door omstandigheden krijgen ze het voordeel van de twijfel en vallen hordes met monsters de grote muur aan en bevinden beide heren zich opeens midden in een grote strijd waar ze laten zien dat ze hun mannetje kunnen staan en weten zelfs grote indruk te maken bij The Nameless Order die nu een machtige bondgenoot ziet in deze twee heren, maar die nooit kunnen vertrekken omdat ze teveel van de verdediging weten van de grote muur. Iets wat een andere westerling, Ballard (Willem Dafoe), ook is overkomen. Deze probeert de gelegenheid van de Tao-Tei aanval en de komst van William en Tovar aan te grijpen om er met de Black Powder tussenuit te knijpen. Wat volgt is letterlijk een epische strijd tussen goed en kwaad in een fantasysetting rondom de Chinese muur.Om te beginnen is The Great Wall een hele lekkere over de top actiefilm die visueel echt stunning is, maar aan alle kanten rammelt met zijn verhaal die alle kanten op draait. Zo zijn de Tao-Tei net de bugs uit Starship Troopers (of Raptors uit Jurassic Park): extreem slim en komen met duizenden tegelijk op de muur af, waar toevallig net twee huurlingen zijn met een magneet en dat is waar deze monsters toevallig niet tegen kunnen. Ook is het de semiromantische spanning tussen Lin Mae (Tian Jing) en William wel voelbaar, maar gebeurd er verder niks mee. Waarbij ik denk doe er iets mee, of had het eruit gelaten. Als je door dit en enkele plotgaten heen prikt krijg je een kleurrijk (letterlijk) spektakel van de bovenste plank, want Yimou Zhang weet je als kijker te trakteren op dikke CGI-actie zoals je amper tot nooit gezien hebt. Muren van pijlen, vuurballen en later ook bommen; niks is te gek met deze film waar ik zeer van genoten hebt.

Het beeld van deze Blu-ray is simpelweg perfect en de uniformen van de soldaten zijn niet alleen prachtig en kleurrijk, maar ook de vele kleine details die erop zitten zijn een streling voor het oog. Dit geldt ook voor het zeer felle kleurenpalet die je als kijker laten zien waar je HDTV tot in staat is. Zelden heb ik zulke volle kleuren mogen aanschouwen en dat is echt een groot pluspunt voor deze film. Ook het geluid, dat komt in Dolby Atmos, is HOLY SHIT! De pijlen vlogen letterlijk om mijn oren en de explosies spraken agressief de subwoofer aan en ook geluiden in bijvoorbeeld de mistscène waar rondom je heen Tao-Tei zijn geeft het gevoel dat deze echt om je heen sneaken om je te bespringen. Dus ook hier valt weinig op aan te merken.

Naast de film staan er ook de volgende extra's op het schijfje:
 • Deleted and Extended Scenes
 • Matt Damon in China
 • Working with Director Zhang Yimou
 • The Great Wall: Visual Effects
 • Man vs. Monster
 • Weapons of War
 • Designing a Spectacular World

  Eerlijk gezegd vielen deze extra's een beetje tegen. Deze zijn allemaal aan de korte kant en in stukjes opgesneden. De totale afspeeltijd van alles is dan ook net iets langer dan een half uur en eerlijk gezegd alles behalve interessant te noemen. Waar ik overigens wel lof aan wil geven is het prachtige menu van deze Blu-ray, die een bewegende achtergrond met scènes uit de film heeft en Android-achtige icoontjes om je film, instellingen, extra's et cetera te benaderen. Dit is heel erg netjes en iets wat je tegenwoordig nog maar heel erg weinig ziet.


 • Conclusie

  The Great Wall mag dan wel niet zijn wat veel mensen ervan verwachten, maar het biedt een lekkere actievolle film die er visueel prachtig uit ziet, ondanks dat er soms iets TE veel CGI gebruikt wordt en je ziet dat het onwijs nep is. Ook is het verhaal en de dialogen (soms veranderd het accent van Matt Damon) niet echt super, maar wil je verstand op nul een fantasy actieflick, dan zit je goed met deze film die lekker wegkijkt. De presentatie van de Blu-ray is dik in orde en alles overwogen mijn koopadvies en 80 als eindcijfer.
  Onze score 80

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van The Great Wall Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief