Review: American Gods seizoen 1 (Blu-ray)

RDJ134 1 september 2017 om 19:40 uur

Toen begin dit jaar American Gods in de US op tv verscheen, was er een behoorlijke grote buzz bij ons nerds en geeks. Want deze serie is ongekend met zijn verhaal en vooral de visuele stijl en presentatie die zeer goed werd ontvangen. Tel daarbij nog eens een ijzersterke cast van grote namen bij op en je weet dat er een culthit gemaakt is. American Gods is nu verkrijgbaar via de bekende digitale kanalen en op fysieke media als dvd en Blu-ray. Sony Home Entertainment was zo aardig om mij deze laatstgenoemde mediadrager toe te sturen en mijn recensie daarvan kan je nu hieronder lezen.



American Gods vertelt het verhaal van Shadow Moon (Ricky Whittle, bekend van zijn rol als Lincoln in The 100), een jonge oplichter die in de gevangenis zit omdat zijn plan om een casino te bestelen is mislukt en hij werd opgepakt. Maar zijn straf zit er bijna op en is hij blij dat hij naar huis kan keren waar zijn vrouw Laura (prachtrol van Emily Browning, die voor mij altijd Babydoll uit Sucker Punch blijft) die daar op hem wacht. Door een aantal nachtmerries heeft Shadow Moon een raar voorgevoel over Laura en dat er 'iets groots' gaat gebeuren. Wat helaas ook zo blijkt te zijn als hij het goede nieuws krijgt dat hij vervroegd vrijgelaten zal worden en het slechte nieuws is dat Laura een auto-ongeluk heeft gehad en is overleden. Totaal verdoofd probeert hij nu naar huis te gaan alleen zit het tegen op het vliegveld waar hem een man opvalt die zich met een smoesje naar de eerste klas weet te praten, en dus duidelijk een con artist is. Want echt herkent echt.

Door omstandigheden komt ook Shadow Moon terecht in het eersteklas gedeelte van het vliegtuig, waar hij naast de man die hij eerder zag komt te zitten en de twee raken aan de praat en stelt deze oplichter zich voor als Mr. Wednesday (Britse film- en tv-legende Ian McShane) die antwoord op alles lijkt te hebben en Shadow Moon aanbied om voor hem te komen werken, maar deze bedankt netjes omdat deze bij thuiskomst in de sportschool van zijn vriend Robbie (Dan Cook) gaat werken en Mr. Wednesday zegt dat dit niet gaat gebeuren. Als Shadow Moon wakker wordt, heeft het vliegtuig een noodlanding gemaakt en vervolgt hij zijn weg naar huis en komt in een bar wederom Mr. Wednesday tegen en Mad Sweeney (Pablo Schreiber, bekend van Weeds en Orange is the New Black), die claimt dat hij een kabouter is (wat echt zo is) en ruzie uitlokt en na het gevecht houd Shadow Moon hier een mooie gouden munt aan over en stemt hij in om voor Mr. Wednesday te gaan werken als bodyguard, want hij heeft niks meer te verliezen of eigenlijk voor te leven.





Maar voor het zover is, moet eerst Laura nog begraven worden en komt Shadow Moon er achter dat ze stierf terwijl ze Robbie een pijpbeurt gaf en dat deze twee al behoorlijk lang een relatie hadden. Tijdens de begrafenis legt hij de gouden munt op het graf, en keert na een gesprek met Robbie zijn weduwe terug naar het hotel waar hij wordt ontvoerd (soort van) door iemand die zich Technical Boy (nieuwkomer Bruce Langley) noemt en hem ondervraagd wat Mr. Wednesday zijn plannen zijn, als Shadow Moon hier geen antwoorden heeft laat Technical Boy hem lynchen door zijn gezichtloze 'kinderen' die overigens veel weg hebben van de Droogs uit het meesterwerk A Clockwork Orange uit 1971. Hij wordt mysterieus gered als deze aanvallers exploderen en uiteenvallen en zo overleefd hij dit maar net en probeert Mr. Wednesday zich eruit te praten.

Technical Boy is één van de nieuwe goden die een oorlog met de oude goden probeert te voorkomen, en is hij de god van het internet en zoals je begrijpt is Mr. Wednesday één van de oude goden die een heel vies spelletje aan het spelen is met alles en iedereen en zijn eigen oorlog wilt starten om zo te zorgen dat de oude goden weer worden aanbeden door de mensen die nu niet meer in hen geloven, omdat tijden veranderd zijn en mensen nu meer hun telefoonscherm of monitor aanbidden met likes en andere onzin dan op hun knieën gaan en bloed offeren aan hen die er altijd geweest zijn en nu in de vergeethoek zitten. Nu zal je denken dat dit saai klinkt, maar American Gods is ongekend surrealistisch waarbij het soms lijkt alsof je in een soort van drugstrip zit die je door de ogen van Shadow Moon ziet, want ik zeg je eerlijk: ik moet serieus mijn hersenen kraken om deze serie te kunnen beschrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is als Shadow Moon boodschappen doet er op megagrote tv-schermen de oude tv-serie I Love Lucy is te zien en Lucy aka god Media (X-Files' Gillian Anderson, die later ook terugkomt in de vorm van Marilyn Monroe en David Bowie) tegen hem begint te praten en je echt een WTF hebt.



American Gods is meer dan alleen de genoemde karakters, zo komen er veel meer voorbij zoals een homoseksuele Djinn, Bilquis (Yetide Badaki), Anubis, Czernobog (Peter Stormare). Enkele hiervan worden elke aflevering aan de hand van een kleine short geïntroduceerd en zeker in de eerst drie tot vier aflevering is dit wat verwarrend, maar dan vallen de puzzelstukjes langzaam aan in elkaar en komen deze karakter naar voren in het verhaal. Dit alles wordt gedaan op een hele rustige manier om zo een goede opbouw te maken en leren we de achtergrond van enkele kennen, waarvan sommige alvast een introductie zijn voor het volgende seizoen, die ondertussen ook is bevestigd. Serieus, fookin' hel wat een ongelofelijk coole serie met eindeloze quotebare monologen komen er voorbij, en hoe verder de show verloopt hoe meer je er achterkomt wat er gaande is en wat Mr. Wednesday voor een heel vies spelletje aan het spelen is om een oorlog uit te lokken en zonder te spoilen ook krijgt, waarbij je als kijker de vraag moet stellen of Shadow Moon eigenlijk wel de goede kant heeft gekozen en waarom hij juist door Mr. Wednesday is uitgekozen en duidelijk een grotere rol heeft in het verhaal dan je kan voorstellen.

Zoals ik al zei is American Gods visueel heel erg sterk, waarbij je kan denken aan Hannibal, Spartacus of de film 300. De horror is echt ongelofelijk goor; hoofden exploderen met prachtig rood in slow motion, ledematen vliegen in het rond en zijn het de kleuren rood en blauw die de boventoon voeren in het kleurenpalet die je laat zien waarom je Blu-ray kijkt op een HDTV. Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD-Master Audio, is zoals je van Sony-releases gewend bent van goede kwaliteit en ondanks dat er veel monoloog en muziek is, weet deze een paar keer goed zijn kunnen te tonen. Zo is er regen met onweer (altijd een goede graadmeter voor surround) en een sneeuwstorm rondom je heen vanuit alle hoeken en gaten te horen. Maar ook momenten met veel actie die je subwoofer aanspreekt.

Naast de films staan er op het schijfje ook de volgende extra's:
  • Cast Interviews
  • Featurettes:
    - Old Gods
    - New Gods
    - Book vs TV Show
    - What is American Gods
  • American Gods Origins met Neil Gaiman
  • San Diego Comic-con Interview Panel

    Al met al hele nette extra's die je verspreid over vier Blu-ray-schijfjes een mooi beeld geeft over het verhaal en de productie van deze erg unieke tv-serie.

  • Reageer