Review: The Dark Tower (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 29 december 2017 om 01:26 uur

Stephen Kings achtdelige boekenserie The Dark Tower is zeer geliefd bij mensen die van fantasy en sciencefiction houden, want het verhaal is vrij sterk en is uitgespreid waardoor je als lezer wordt opgezogen in een strijd tussen goed en kwaad. Toen bekend werd dat er een verfilming ging komen waren veel fans opgetogen en hoopten op een langlopende franchise. Want er waren ook grote namen als Idris Elba en Matthew McConaughey aan de film verbonden en leek het er op dat dit één van de grote blockbusters van het jaar zou worden. Met de nadruk op ZOU, want de film ging keihard onderuit in de bioscopen en zoals je hier en hier kan zien had deze slechte recensies en lage waarderingen. Sinds kort is The Dark Tower te zien via de bekende streamingdiensten en op fysieke media als dvd en Blu-ray. Van de laatstgenoemde kreeg ik een recensie-exemplaar en wat ik ervan vindt kan je nu hieronder lezen.The Dark Tower vertelt het verhaal van het 11-jarige jongetje Jake Chambers (Tom Tylor) die gebukt gaat onder nachtmerries over een man in het zwart (Matthew McConaughey) van wie zijn onderdanen menselijke huid dragen en worden gebruikt om kinderen te ontvoeren die speciaal zijn en door middel van een machine hun krachten gebruikt om een grote zwarte toren aan te vallen, en een man die ze The Gunslinger (Idris Elba) noemen die de enige is die het kwaad (want in onze wereld vinden door deze aanvallen nu aardbevingen plaats) een halt kan toeroepen. Deze nachtelijke visioenen zorgen ervoor dat Jake instabiel wordt en zijn moeder en haar vriend (Jake zijn vader is overleden tijdens zijn werk als brandweerman) hem niet geloven en zelfs denken dat hij gek is, en de donkere realistische tekeningen die hij maakt dragen hier ook aan bij.

Dit loopt zo uit de hand dat hij op school in de problemen raakt en benaderd wordt door twee personen die claimen kinderen zoals hem een goede therapie te bieden en ook Jake zijn ouders stemmen hiermee in, maar wat zij niet weten is dat dit de handlangers zijn van de man in het zwart. Jake weet ternauwernood te ontsnappen aan zijn ontvoerders en weet een huis te vinden uit zijn droom waar een portal is naar de andere wereld waar hij de nachtmerries over heeft. Na een kort gevecht met een demoon stapt hij door de portal en komt terecht in Mid-World. Het land uit zijn visioenen en het duurt dan ook niet heel erg lang voor hij ‘toevallig' The Gunslinger tegen het lijf loopt en hem om hulp vraagt, iets wat hij weigert omdat deze zijn eigen wraak tocht heeft tegen de man in het zwart die eigenlijk een tovenaar met de naam Walter is en wiens krachten geen grip hebben op deze revolverheld wiens vuurwapens zijn gesmeden uit het staal van het legendarische zwaard Excalibur. Yep, je leest het goed.

Na een kleine tocht à la Lord of the Rings wordt het duidelijk dat de enige manier om Walter te stoppen gaat via een aardse portal en het duurt dan ook niet lang voor Jake en The Gunslinger met hulp van een aantal dorpelingen terugkeren naar de aarde om zo een einde te maken aan alle ellende. Walter volgt hen en weet Jake gevangen te nemen en hem te dwingen om mee te werken om The Dark Tower te vernietigen. Hoe dit alles verloopt mag je uiteraard zelf gaan bekijken, want anders zou ik het verhaal spoilen voor je.Ik zou je graag vertellen dat The Dark Tower een epische film is geworden die je weg blaast, maar de realiteit is dat het een onwijs saai en rommelig verhaal is die aan elkaar hangt van de toevalligheden. Iets wat hier in deze Everything Wrong With video van CinemaSins pijnlijk getoond wordt. De personages zijn leeg en ondanks het erg strakke acteerwerk van Idris Elba (van wie ik echt hoop dat hij ooit James Bond wordt) voelt het geforceerd aan en Matthew McConaughey die acteert als een slappe natte krant en elke scène niet in karakter lijkt te blijven. Het verhaal is ook vrij leeg en is volgens de bekende formule van Stephen King: een jongen maakt iets bovennatuurlijks mee, is speciaal, gaat op avontuur omdat de grote mensen hem niet geloven en op zoek naar een persoon die hem kan helpen, maar in eerste instantie niet wilt helpen. Daarbij valt te merken dat ze acht boeken in een 90 minuten durende film hebben gepropt en behoorlijk van het originele verhaal (er wordt bijvoorbeeld niet uitgelegd wat er nu precies zo speciaal is aan deze toren) zijn afgeweken, het voelt gewoon slap aan en heeft weinig echte hoogtepunten die het nog enigszins memorabel had kunnen maken.

Waar ik wel over te spreken ben is de kwaliteit van deze Blu-ray. Het beeld is mes- en messcherp en zit vol met details als stof op kleren, huidporiën en haar, maar ook de lijnen in de tekeningen van Jake kan je gewoon los van elkaar zien en dat is vrij indrukwekkend te noemen. Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is dik in orde en is eerlijk gezegd behoorlijk agressief te noemen. Tijdens de shootouts vliegen de kogels door je surround (head)set heen en ook in gewone scènes als de school en New Yorkse straten wordt je echt midden in het geluid gezet en dat is een hele prettige ervaring.

Naast de film staan er ook de volgende extra's op het schijfje:
 • Deleted Scenes
 • Last Time Around
 • The World Has Moved On
 • Stephen King: Inspirations
 • A Look Through the Keyhole
 • Bloopers
 • The Man in Black
 • The Gunslinger

  Hoewel de extra's een leuke kijk geven in de spreekwoordelijke keuken van deze productie, is ook dit niet heel erg spannend te noemen. Maar goed, alles bij elkaar opgeteld kom je toch al snel aan een kleine uurtje extra footage.


 • Conclusie

  Het gebeurt niet erg snel dat ik teleurgesteld ben in een film, maar The Dark Tower is de uitzondering hierop. Het verhaal voelde leeg aan en had eerder wat weg van een jaren tachtig of negentig sciencefictionfilm die zijn inspiratie uit het fantasy- en westerngenre haalde. Want ik wist dat de film slecht was (Rotten Tomatoes was met zijn recensies en bezoekerswaardering genadeloos) maar ook slechte films kunnen hun charme en hun momenten hebben waar ik vaak een sucker voor ben. Maar deze film weet het niet te halen en dat is jammer aangezien er toch twee zwaargewichten van acteurs aan boord zijn, waarvan Matthew McConaughey er duidelijk met de pet naar gooit. Wat overigens wel cool was, is dat de regisseur Nikolaj Arcel met zijn easter eggs aka verwijzingen naar diverse andere Stephen King-films weet te scoren. Want zoals je hier kan zien, zullen de fans van de schrijver op hun wenken worden bediend.

  Maar goed, de film is ronduit slecht, maar de presentatie op Blu-ray is dik in orde. Het beeld is gruwelijk strak en bedient zich met een variërend kleurenpallet dat valt tussen dof en felle kleuren wat echt van je scherm knalt, net als het geluid. De extra's daarentegen zijn meh, en alles overwogen is deze film voor mij een 55 en ik raad je deze alleen aan als je deze voor 5 euro op de kop kan tikken en als je liefhebber bent van hele slechte films. Helaas een zeer gemiste kans van wat een hele dikke franchise had kunnen worden.
  Onze score 55

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van The Dark Tower Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief