Review: Den of Thieves (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 01 juli 2018 om 20:38 uur

Het bankroofgenre aka cops and robbers mag dan wel altijd een vast setje regels hanteren, waardoor het allemaal op elkaar lijkt, maar er zijn altijd uitzonderingen. Zo is Heat uit 1995 de ongekroonde koning die door het verhaal en visuele style een pure klassieker is geworden. Maar ook The Town (2010) is een hele dikke film. Naast een goed doordachte overval die uiteraard mis gaat, is er nog een andere ongeschreven regel, namelijk dat een crimineel en een agent tegenover elkaar komen te staan en het persoonlijk maken. Den of Thieves is een herhalingsoefening van wat ik net zei, alleen doet deze het op een stijl à la Grand Theft Auto. Nu heb ik recent een recensie-exemplaar ontvangen en mijn review daarvan kan je hieronder lezen.Wanneer Den of Thieves begint rijden we mee door het nachtelijke Los Angeles met een gepantserde geldwagen die volgens vaste traditie stopt bij een donutshop om daar even wat in te slaan. Alleen worden ze al snel overvallen door Ray Merrimen (Pablo Schreiber) en zijn groep bestaande uit onder andere Enson Levoux (Curtis '50 Cent' Jackson) en Bosco (Evan Jones) aka Bo Ostroman en nog een andere crimineel. Het is de groep alleen te doen om de lege geldwagen en veranderd een simpel car jacking (of truck jacking in dit geval) in een shootout met de politie omdat Bosco een bewaker doodschiet en een ander op het alarm drukt. Al snel arriveert de LAPD en worden deze met militaire precisie uitgeschakeld door de groep die bestaat uit ex-militairen die zeer goed getraind en gemotiveerd zijn. Waarna ze er met de geldwagen vandoor gaan en op een hele slimme manier de politie een stap voor blijven tijdens hun vlucht.

Doordat er politieagenten en bewakingspersoneel zijn gedood heeft deze zaak hoge prioriteit gekregen en zijn het de LASD (Los Angeles Sherrif’s Department) onder leiding van 'Big Nick' O'Brien (Gerard Butler) die deze zaak nu willen oplossen en een groot vermoeden hebben dat recent uit de gevangenis vrijgelaten Merrimen achter deze uit de hand gelopen diefstal en een serie professionele overvallen zit. Nu is Big Nick niet je standaard politieagent, hij is aan de drugs, gaat vreemd en overtreed alle regels om zijn doel te bereiken. Nu is er één van de overvallers overleden die gelinkt is aan de Merrimen-groep en ziet hij Donnie Wilson (Ice Cube's zoon O'Shea Jackson Jr.) als de zwakste schakel om binnen te komen in de groep. Dus ontvoert hij hem van zijn werk in een bar om hem vervolgens te slaan en te intimideren voor informatie en om te dienen als de mol in de criminele groep.Ondertussen wordt duidelijk waarom ze een lege geldwagen hebben gestolen, want Merrimen heeft namelijk het plan om de Federal Reserve te overvallen op een vrijdag wanneer oud geld dat niet meer traceerbaar is word vernietigd en met de juiste planning en infiltratie kan dit bij het slagen maar liefst dertig miljoen dollar opleveren. Maar voor het zover is gebeurd er een hele hoop kat en muis tussen Merrimen en Big Nick die het heel erg persoonlijk maakt en waarbij beide kampen elkaar bespelen en manipuleren met onder andere valse informatie. Dit alles bouwt op naar een grande finale met een hele dikke shootout zoals je deze maar zelden ziet en die jezelf mag gaan bekijken.

Den of Thieves is een zeer ondergewaardeerde heistfilm die eigenlijk wat meer credits verdiend dan dat het nu heeft gekregen. Het ziet er prachtig mooi uit en heeft diverse elementen van videogames als Grand Theft Auto (waar je ook de Federal Reserve overvalt), Battlefield Hardline en Call of Duty overgenomen en naar mijn inzicht goed weten te verwerken tot een onwijs vette film. Want zoals ik al eerder zei hanteert deze film de bekende standaard formule, en daar is in dit geval helemaal niks mis mee. Ik ben groot fan van heistfilms en deze past perfect in het rijtje van de in de intro genoemde films, en ik kan daar zelfs nog Training Day (2001) aan toevoegen, want Gerard Butler als gestoorde Sheriff voelt intimiderend en onvoorspelbaar aan in elke scène dat hij opduikt. De actiescènes steken echt goed in elkaar als je ziet hoe de groep van Merrimen op elkaar is ingespeeld en dekking geven terwijl de volgende doorloopt en zo elkaar afwisselen terwijl ze de politie vast gedrukt houden met een regen van kogels. Over wapentraining gesproken, wat mij opviel is dat wanneer ze een wapen in rust hielden of herladen ze gelijk de vinger van de trekker haalden en dat zijn professionele militaire handelingen. Ook een mooi detail was de maskers bij de laatste overval, drie van de groep droegen skull masks en Merrimen een predator mask en zo toont hij aan de leider van de groep te zijn.Tot zo ver alle lof, maar zoals altijd heb ik à la Johan Derksen ook het nodige commentaar, want er was ook wat mis. Zo duurt de film een kleine twee en half uur, waarvan 20 minuten te maken heeft met het privéleven van Big Nick, zijn vrouw die weg gaat en de scheidingspapieren. Iets wat eigenlijk gewoon overbodig was en de film terug had kunnen zetten met speeltijd zonder dat je enige essentiële dingen voor het plot mist. Zelfde gaat op voor een scène waarbij de dochter van 50 Cents karakter door haar vriendje voor een prom date word opgehaald en hij deze apart neemt naar de garage waar de gehele bende hem boos en intimiderend aankijken om daarna in lachen uit te barsten. Ondanks dat het een hele leuke scène is, voelde deze comic relief niet helemaal thuis in wat verder toch wel een erg serieuze film is.

Wat mij ook erg blij maakte is het beeld van deze Blu-ray die er schitterend en vol met details uit ziet. Zo verschilt het kleurenpalet vaak van donker en dof, tot die ‘speciale Los Angeles’ geeltinten die je altijd ziet met films en series die in deze stad afspelen. Maar felle kleuren als bijvoorbeeld een rood shirt, gele letters van de naam POLICE op de tactical vesten of neonletters knallen van je HDTV af. Details als regendruppels, stof, krassen op wapens, het ziet er allemaal heel erg strak uit. Het geluid komt in 5.1 DTS-HD Master Audio en die is verdomd lekker. De vuurwapens knallen hard en met veel bass, het geluid stikt van de details en de scènes in de stad klinken echt alsof je er middenin staat met auto’s en andere geluiden rondom je heen en ook de muziek moet ik hier aanhalen, want die beukt echt fookin’ hard door je speakers heen. Dus niks dan lof hiervoor.


Conclusie

Den of Thieves mag dan wel niet een filmklassieker zijn à la Heat, maar het is een film die in de aankomende jaren een cultstatus gaat krijgen. Want als je het zit te kijken is het net of dit Grand Theft Auto de film is. Sterker, ik durf te wedden dat de regisseur Christian Gudegast een gamer is. Ook de invloeden van Battlefield Hardline en Call of Duty (de gasmaskers en de bijna identieke SAS-outfit in de opening zijn Modern Warfare op en top) zijn net als de eerder genoemde filmtitels uit dit genre goed te zien. Enkele minpuntjes zijn de lange duur door Big Nick zijn privéleven en iets geforceerd humor in wat verder een vrij behoorlijke serieuze film is. De audio en visuele presentatie zijn dik in orde en vooral het geluid knalt (letterlijk) hard en vol met dynamiek die de filmervaring optimaal maakt met een goede surround (head)set.

Mijn eindconclusie is onmiddellijke aanrader, want dit een typische Eigenwereld-film die je gewoon meerdere keren kan kijken en van genieten door de actie, dialogen en verrassing met het verhaal die ik je niet ga vertellen omdat het een spoiler is, maar die een gemiddelde filmkijker echt niet ziet aankomen. Alles overwogen krijgt deze film een 95 van mij en zoals ik al zei: Onmiddellijk koopadvies.
Onze score 95

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Den of Thieves Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief