Review: Philip K Dick Electric Dreams - Seizoen 1

Geschreven door RDJ134 op 18 juli 2018 om 00:45 uur

Philip K Dick is een god bij ons nerds en geeks, want zijn werk is legendarisch en al diverse keren verfilmd. Denk hierbij aan het tijdloze en briljante Blade Runner uit 1982, of Total Recall (1990) die ons meenamen naar een deprimerende toekomst waar niet van mensen te onderscheiden robots bang waren voor de dood, of waar een average Joe een vakantie kan nemen in zijn hoofd en hierbij zijn besef van realiteit verliest. Maar vorig jaar verscheen er in Amerika de tv-serie Philip K Dick's Electric Dreams, een anthology serie die elke aflevering een ander verhaal serveerde. Dit eerste seizoen is nu verkrijgbaar op dvd en was Sony Home Entertainment zo vriendelijk om ons deze toe te sturen en mijn recensie daarvan kan je nu hieronder lezen.Normaal met een recensie vertel ik wat over het verhaal, maar omdat dit een anthology (elke aflevering is een ander verhaal die niks met zijn voorganger te maken heeft) serie is, gaat dat wat moeilijk, dus zal ik elke episode even kort beschrijven en daarna mijn mening geven op de beste episodes.

1: The Commuter
Ed Jacobson (Timothy Spall, die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn rol als Peter Pettigrew in de Harry Potter-films) leeft een simpel maar moeilijk leven. Zijn werk is bij de spoorwegen waar mensen barweinig respect voor deze ‘sul' hebben en zijn thuissituatie is er ook niet beter om, want zijn zoon Sam (Anthony Boyle) heeft psychische problemen waar de politie bij moet komen omdat deze zijn moeder door het huis mept en wat steeds meer uit de hand loopt.

Ed zijn wereld komt op zijn kop te staan als op een dag een zekere Linda (Tuppence Middleton) voor zijn loket staat en een kaartje vraagt voor een plek die Macon Heights heet, een plaats die niet bestaat. Zo snel als Linda verscheen is ze ook weer verdwenen en duikt nog een keer op waarbij ze laat blijken dat ze wel erg veel kennis van het treinschema heeft. Wanneer Ed haar achtervolgt in de trein komt hij terecht in het fictieve Macon Heights, een te perfecte plek waar elk trauma ongedaan kan worden gemaakt. Als Ed later thuis komt is Sam verdwenen uit zijn leven en kan hij ondanks alle geweld dat Sam veroorzaakte niet zonder hem en gaat terug om zijn ‘oude leven' terug te eisen.

2: The Father Thing
Charlie (Jack Gore) en zijn vader (Greg Kinnear) hebben een zeer goede en hechte band samen en dit komt mede door hun liefde voor honkbal, waarbij ze elkaar steeds proberen te overtreffen met trivia over spelers, regels en uitslagen. Als beiden tijdens een kampeertripje een meteoorregen meemaken, beseffen ze niet dat dit een invasie van buitenaardse wezens is. Eenmaal thuis gaat het leven weer door en zien we als kijker dat het huwelijk van Charlie zijn ouders voorbij is en dat ze eigenlijk zouden willen scheiden en het hele kampeergebeuren het moment had moeten zijn om hem hierover te informeren. Maar omdat Charlie het naar zijn zin had, heeft zijn vader dit niet willen verpesten.

De aliens daarentegen verpesten wel een hoop, want deze nemen Charlie zijn vader over à la Invasion of the Body Snatchers en vervangen hem stilletjes. Charlie heeft dit gezien en vertelt dit aan zijn vrienden die hem in de eerste instantie niet geloven. Zijn vader heeft dit door en komen er steeds meer aliens bij die steeds meer bewoners ‘overnemen'. Hierdoor ontstaat er een hele gespannen paranoïde sfeer van wie er wel en niet te vertrouwen is, die opbouwt naar een hele spannende finale.

3: Impossible Planet
Brian Norton (Jack Reynor) en Ed Andrews (Benedict Wong) zijn twee gidsen op een luxe ruimteschip voor toeristen die met hun maatschappij meevliegen om de meest prachtige plekken in het universum te zien. Alleen bedotten de twee de boel door het mooier te maken dan het is. Beide heren zitten vast in deze uitzichtloze baan en is het Brian zijn vriendin die eigenlijk meer wilt dan hij kan geven en Brian zijn best doet om haar tevreden te houden. Als hun rondvaart er op zit en er geen vluchten meer zijn loopt de 342 oude Irma Louise Gordon (Geraldine Chaplin) met haar robot RB29 (Malik Ibheis) binnen en vragen Brian en Ed om een rit naar de planeet aarde toe, want haar grootouders hebben elkaar daar ontmoet en nu ze nog maar kort te leven heeft wil ze dat moment eren.

Beide heren zien dit niet zitten en proberen haar af te wimpelen, maar dan biedt Irma hen vijf keer hun jaarsalaris en dat doet hen besluiten om haar de laatste reis van haar leven te geven. Alleen is er een klein probleem: de aarde is zo goed als vernietigd en proberen Brian en Ed creatief te zijn door de boel te belazeren. Alleen pakt dit anders uit en blijken Brian en Irma een soort van voorgeschiedenis te hebben.

4: Real Life
Sarah (Anna Paquin uit True Blood) is een politieagente in de toekomst waar zelfrijdende auto's heel normaal zijn. Helaas heeft ze recent een zwaar trauma opgelopen toen een crimineel een groep agenten in een valstrik liet lopen. Haar vriendin Katie (Rachelle Lefevre, bekend van Under the Dome) werkt aan een prototype die het mogelijk maakt om avonturen te bleven, waarbij degene die het apparaat op heeft een heel nieuw leven ervaart met het karakter daaruit. Omdat Katie het niet meer kan aanzien dat Sarah lijdt onder de gebeurtenissen biedt ze haar aan om deze ‘vakantie' te nemen. Eenmaal in het verhaal is ze George (Terrence Howard, bekend van vele cultfilms) een genie die een prototype device heeft ontworpen om uit de realiteit te stappen en waarmee de drager een avontuur beleeft.

George is verscheurd doordat zijn vrouw is vermoord door een crimineel die de stad wilt nuken en samen met zijn beste vriend maakt hij jacht op deze terrorist om wraak te nemen en deze aanslag te voorkomen en volgt er een race tegen de tijd. Alleen gelooft George dat Sarah zijn realiteit is en Sarah dat George haar realiteit is. Wie er gelijk heeft mag je zelf gaan bekijken, en daarbij zal je zeker te weten verrast worden.5: Crazy Diamond
Ed Morris (cultfilmheld Steve Buscemi) heeft een vrij saai leven aan de kust met zijn vrouw Sally (Julia Davis) en heeft als droom om met zijn boot naar een betere en andere wereld te varen. Iets wat verboden is en zijn werk waar hij verantwoordelijk is de ontwikkeling van QC's (quantum consciousness) die in klonen worden geplaatst. Deze klonen worden Jack en Jills genoemd en hebben een gelimiteerd houdbaarheid. Als op een dag een Jill (Sidse Babett Knudsen uit Westworld) hem benaderd en verlijdt om een QC te stelen, begint dit een gevaarlijk spelletje te worden waarbij met meer dan vuur gespeeld wordt.

Want Sally wilt alleen de goede huisvrouw zijn die woont buiten de afbrokkelende kustlijn en haar eigen groenten telen. De Jill daarentegen wilt haar leven verlengen en doet daar alles voor. Wanneer haar plan met het stelen van de QC niet volgens plan verloopt maakt deze in het nauw gedreven kat een rare sprong.

6: Kill All Others
Philbert Noyce (Mel Rodriguez, bekend van The Last Man on Earth en Better Call Saul) is een doorsnee man die samen met twee collega's werkt in een fabriek waar ze eindcontrole doen op diverse spullen die van de lopende band rollen. In een verre toekomst wordt bijna al het werk gedaan door robots, rijden auto's uit zichzelf, is er totale controle door de overheid en zijn er reclames die je lastig vallen in de badkamer. Maar ook zijn vrouw Maggie (Sarah Baker) is niet vies van koffiereclames die haar zeer goed bevallen in de vorm van mediterrane man. Hoewel het leven zich voortsleept, is het spannendste in hun leven de naderende verkiezingen die maar één kandidaat (prachtrol van Vera Farmiga, bekend van The Conjuring-franchise en Batels Motel) heeft.

Tijdens een interview met deze kandidaat zegt ze tussen neus en lippen door KILL ALL OTHERS en flitsten deze woorden op het scherm. Philbert ziet dit en freaked out hierover en als hij het zijn vrouw wilt laten zien, kan dat niet meer. Uiteraard bespreekt hij dit op zijn werk en geloven zijn collega's dit niet. Als Phil naar huis gaat en de woorden op een bilboard ziet, verliest hij zijn verstand en laat de trein stoppen om er foto's van te maken en dit brengt hem in de problemen. Langzaam aan duikt KILL ALL OTHERS overal op en lijken mensen dit allemaal steeds normaler te vinden. Hierbij is de vraag: verliest Philbert zijn verstand of leeft hij in een wereld die zich langzaam aan heeft laten manipuleren zodat ze er niks meer om geven?

7: The Hood Maker
In een wereld waar de overheid met harde hand zijn onderdanen probeert te controleren op alles wat ze doen, zijn er telepaten die ‘teeps' genoemd worden en die mensen hun gedachten kunnen lezen. Deze wonen in getto's waar politiebrutaliteit en seksueel misbruik de normaalste zaak ter wereld zijn geworden. Om meer grip op demonstranten en onruststokers te krijgen heeft de politie een ‘teep' met de naam Honor (Holliday Grainger, die bekend is van haar rol als Lucrezia Borgia in de serie The Borgias) in dienst genomen om mensen tijden demonstraties ‘te lezen' en wordt ze als partner toegewezen aan Ross (Richard Madden aka Rob Stark uit Game of Thrones) die vrij mysterieus is.

Als er in de stad maskers verschijnen die er voor zorgen dat ‘teeps' geen gedachten meer kunnen lezen van de mensen, worden ze bij de overheid en politie erg nerveus omdat ze dreigen hun grip op de bevolking kwijt te raken. Dus is het aan Ross en Honor de taak om de maker van deze maskers op te sporen, want deze Hood Maker begint steeds meer maskers te verspreiden en komen de ‘teeps' uit de getto's in opstand en dit is een zeer explosieve situatie die al heel erg snel escaleert met een heel verrassend einde.

8: Safe and Sound
In een verre toekomst is Amerika veranderd in een hightech dystopia waar de overheid bijna een 100% controle heeft over zijn burgers die in steden leven en is er het vrije volk dat leeft in zogenaamde ‘bubbels' en onder bepaalde omstandigheden mogen wonen in de steden, maar worden aangekeken op hun afkomst en als potentiële terroristen. In deze aflevering volgen we Foster Lee (Annalise Basso) en haar moeder Moeder Irene Lee (Maura Tierney) die vanuit de ‘bubbels' verhuizen naar de grote stad waar alles onder een digitale surveillance staat, want volgens de overheid is er overal gevaar voor terrorisme (klinkt bekend hè?) en heb je voorrang op van alles als je een DEX hebt. Dit is een soort van smart wearable waarmee de overheid je overal kan volgen of aanspreken op je gedrag, maar is ook je ID en pas om toegang tot bijvoorbeeld een school te krijgen.

Foster is in tegenstelling tot haar moeder vrij naïef te noemen en vertrouwt de verkeerde mensen en steelt geld van haar moeder om een DEX te kopen om mee te kunnen doen met haar medescholieren. Alleen moeten deze haar niet omdat ze niet één van hen is en nemen haar in de maling en de enige echte vriend die ze denkt te hebben is een stem van de DEX-klantenservice die haar in de gaten houdt en er op wijst dat er wel eens terroristen op haar school aanwezig kunnen zijn. Wat volgt is een verhaal van racisme, paranoia en manipulatie in een maatschappij waar mensen hun privacy opofferen voor een schijnveiligheid en een denkbare vijanden.

9: Human Is
In deze aflevering volgen we het verhaal van kolonel Silas Herrick (Bryan Cranston aka Mr. White uit Breaking Bad) die ronduit een asshole van een kerel is en wiens leven in het teken van het leger staat dat voorop gaat op zelfs zijn huwelijk. Zijn vrouw Vera (Essie Davis, bekend van The Babadook) zit vast in een sleur en gaat als hij ligt te slapen zelfs naar een soort van verkapte BDSM-parenclub om haar bevrediging te vinden. Oftewel ze hebben een kuthuwelijk dat trouwens tot stand is gekomen door een soort van algoritme hen aan elkaar heeft gekoppeld. Silas is voor het leger een held die al eerder heeft laten zien dat hij zichzelf zou opofferen voor zijn mannen, waardoor hij prima geschikt is voor een nieuwe missie, want de zuurstof raakt op voor de ruimtelijke nederzetting en is er een bestandsdeel dat alleen op een andere en gevaarlijke planeet is te vinden.

Silas en zijn mannen gaan op missie die volkomen misgaat en er besloten wordt het schip met het bestandsdeel te laten vliegen op autopiloot terwijl ze de vijanden trakteren op een nuke. Verscheurd door verdriet en eenzaamheid lijdt Vera nu een eenzaam bestaan met een collega als vriendin. Maar wonder boven wonder hebben Silas en een andere soldaat het overleeft en zitten nu op het terugkerende schip. Vanaf het moment dat hij thuis komt lijkt Silas een nieuwe man die zorgzaam en liefhebbend is, maar dan komt het leger er achter dan de andere soldaat een Metamorph is, een levensvorm van de planeet waar ze heen gingen. Deze Metamorph doden hun host waarna ze hun lichaam met herinneringen overnemen. De grote vraag is nu: is Silas de man die hij altijd was of is hij een alien?

10: Autofac
In de laatste aflevering van het eerste seizoen zien we hoe een groepje mensen in een klein dorpje overleven twintig jaar na een atoomoorlog. Ze doen het goed, hebben eten en hebben alles wat ze nodig hebben door raids op de inmiddels verlaten steden. Alleen is er een fabriek met de naam Autofac die niet van ophouden weet met het produceren van nutteloze troep waar de mensen niks meer aan hebben. Deze fabriek draait op een AI die denkt dat de mensen nog steeds spullen nodig hebben, deze produceert en met drones rondbrengen. Het nadeel hier is niet alle troep, maar de vervuiling die meekomt met de productie en er voor zorgt dat de grond en lucht steeds meer vervuilt raken.

Nu halen de bewoners een drone neer en is het Emily Zabriskie (Juno Temple) die via het communicatiesysteem van de drone weet in te loggen op de klantenservice van Autofac. Het plan is om het systeem te wijzen op een foute levering en zo proberen de AI te bereiken en netjes te vragen of ze hiermee willen ophouden. Nadat er een robot AI langskomt en weigert de leveringen te stoppen, treed plan b in werking. Namelijk de robot te herprogrammeren en met haar naar de Autofac te gaan en de boel daar op te blazen, alleen lopen dingen anders dan dat deze groep had verwacht en komt er nog een plottwist om de hoek kijken.Holy shit, wat een serie en ik weet eerlijk gezegd niet waar ik moet beginnen, want er zitten een paar hele sterke afleveringen tussen. Mijn favoriet ervan was Safe and Sound, want als je mij een beetje kent weet je hoe gesteld ik op privacy ben en bemoeienis van overheden haat die vaak inspelen op angst van ‘terroristen'. Deze aflevering laat perfect zien hoe een doorgeslagen surveillancemaatschappij er uit kan zien en dat is verdomd eng. Op een tweede plaats The Father Thing, dit is een heerlijke verwijzing naar Invasion of the Body Snatchers die gepaard is met Stranger Things, want de Amblin vibe knalt er verhaal- en karaktertechnisch vanaf. Derde plaats is trouwens voor Kill All Others, vooral door het erg sterke acteerwerk van Mel Rodriguez die in een totalitaire surveillancewereld nog ouderwets is en zijn privacy waardeert ook al vallen advertenties hem zelfs in de badkamer lastig. Dit is overigens een leuke hint naar Minority Report die ook door Philip K. Dick is geschreven. Dit is overigens niet de enige verwijzing, want Real life heeft zijn inspiratie van Total Recall en zo zijn er meer dingen die ik graag had aangehaald maar deze recensie zit al op vijf pagina's en dat is een record voor mij en dus tijd om het af te ronden voor het te lang wordt.

Conclusie

Philip K Dick's Electric Dreams seizoen 1 is een must buy en see voor iedereen die houdt van pure sciencefiction waarbij we meer nadelen dan voordelen in een vaak somber toekomstbeeld krijgen te zien en dat is eigenlijk het handelsmerk van deze schrijver. Het coole aan deze serie is dat er veel grote en bekende acteurs en actrices in zitten, nu zal je vast en zeker bekend zijn met de Amerikaanse spelers, maar daardoor zou je bijna vergeten dat dit een Britse samenwerking is en er ook een hoop bekende (waarschijnlijk niet voor de meeste kijkers) Engelse acteurs en actrices te zien zijn. Dus niks dan lof hiervoor, en ik ben dan ook blij dat een tweede seizoen al groen licht heeft gekregen.

Deze serie, die ik ontving op het dvd-formaat, is voor dit type mediadrager prima, net als het Dolby 5.1 surroundgeluid waar niks op aan valt te merken. De actiescènes komen goed tot hun recht waarbij de bass meer dan eens goed wordt aangesproken tijdens vuurgevechten en explosies, maar ook geluid van ruimteschepen in de diverse afleveringen komen heerlijk tot hun recht als je deze bekijkt met een goede surround (head)set. Op de drie schijfjes staan verder geen extra's en alleen de afleveringen.

Ik geef deze set een 97 voor de verhalen en presentatie. Serieus, ga dit nu halen of checken via streamingdiensten, want dit is een 100% Eigenwereld-serie die je niet mag missen.
Onze score 97

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Philip K Dick's Electric Dreams Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief