Review: The Strangers: Prey at Night (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 31 juli 2018 om 22:49 uur

In 2008 verscheen er een redelijk simpele en standaard home invasion slasherfilm met de titel The Strangers die opviel doordat Liv Tyler er in speelde. De film vertelde het verhaal van een stelletje dat verbleef in een hotel die gelegen was in een verlaten gebied en waar drie gemaskerde psychopaten het op hen gemunt hadden om de simpele reden: jullie waren thuis. De film was behoorlijk creepy, claustrofobisch en bracht de moorden heel erg gedetailleerd in beeld. Fans van de film schreeuwden al jaren om een vervolg die maar uit bleef en nu tien jaar later in de bioscopen was te zien, en sinds kort beschikbaar via de bekende streamingdiensten en uiteraard voor de puristen zoals mijzelf ook op fysieke media als dvd en Blu-ray. Ter recensie kreeg ik de laatstgenoemde mediadrager en daarvan kan je mijn recensie hieronder vinden.Als The Strangers: Prey at Night begint zien we gelijk al hoe de gemaskerde psychopaten Man in the Mask (Damian Maffei), Pin-Up Girl (Lea Enslin) en Dollface (Emma Bellomy) twee mensen vermoorden die in een zo goed als leeg trailerpark wonen en tevens de beheerders zijn. Hierna maken we kennis met een gezin die bestaat uit vader Mike (Martin Henderson), moeder Cindy (Christina Hendricks), zoon Luke (Lewis Pullman) en dochter Kinsey (Bailee Madison) die familie zijn van de mensen die in het trailerpark zijn vermoord en waar dit gezin gezellig een weekeinde er tussenuit willen vieren. Hoewel gezellig een groot woord is, want dochter Kinsey is een probleemgeval die na deze vakantie naar een kostschool moet omdat ze moeilijk hanteerbaar is en zorgt dat deze familie alles behalve gelukkig is.

Eenmaal aangekomen op bestemming is er niemand aanwezig en betreedt de familie een caravan en als iedereen zijn telefoon uit heeft voor een gezellig spelletje kaart, slaat de sfeer dankzij Kinsey weer om en loopt deze boos weg. Luke besluit achter haar aan te gaan om de boel een beetje te bedaren en slenteren deze al pratend over deze camping heen en zien dan een deur open staan en besluiten een kijkje te nemen om vervolgens hun oom en tante afgeslacht en verminkt aan te treffen.

Ondertussen is bij Mike en Cindy tot twee keer toe een meisje aan de deur gekomen die vraagt naar een zekere Tamara. Iets wat ze niet vertrouwen en nu besluiten om op zoek te gaan naar Luke en Kinsey die ze al snel in paniek vinden en in eerste instantie geloven de ouders niet wat er gebeurd is en gaat Mike met Luke naar de slachtoffers kijken en de vrouwen terug naar de caravan om daar de politie te bellen. Alleen zijn alle telefoons kapotgeslagen en beginnen de gemaskerde psychopaten hun dodelijke kat-en-muisspel met deze familie waarbij deze één voor één op een gruwelijk manier ten prooi vallen aan deze sadistische moordenaars.The Strangers: Prey at Night is een waardige opvolger van het alweer tien jaar oude deel, maar is minder eng. Waar deze het moest hebben van een kleine ruimte, is het ‘speelterrein' nu een stuk groter en is het rennen en verstoppen terwijl de familieleden worden afgeslacht op een vrij standaard clichéwijze en een hele hoop toeval. Denk hierbij dat Kinsey in een caravan (van een heel park) vlucht en daar toevallig Dollface zich ook verstopt heeft, wat is de kans? Of dat Kinsey zich verschuilt en Pin-Up Girl opeens naast haar zit, goed voor het schrikeffect en onwijs cool shot, maar come on, no way dat je dat niet kan merken. Zo, dat waren de minpunten, waar blinkt deze film dan wel in uit? Details en creativiteit.

Wie goed oplet en de achtergrond in de gaten houdt kan de drie killers spotten in de bosjes of ze naast bomen zien staan. Iets wat je niet gelijk zal opvallen, maar wanneer je er op let is het heel erg cool. Net als de heerlijke jaren tachtig muziek (OST tracklijst) die gebruikt wordt tijdens aanvallen en moorden. Zo zit een karakter vast in een auto en kan geen kant op, waarna de Man with the Mask naast hem komt zitten (wat al creepy genoeg is) en op zijn gemak op de radio zoekt naar een jaren tachtig muziekzender waar Kim Wilds Cambodia begint te spelen en hij een ijspriem tevoorschijn haalt en heel rustig zijn slachtoffer steekt en hem hierbij intens in zijn ogen blijft aankijken. Dezelfde killer (zie de trailer) herhaalt dit een soort van door naast Kinsey te gaan staan, haar aan te kijken en dan Tiffany's I Think Where Alone Now speelt en hij het volume hoger zet. Fookin' a.

Het beeld van deze Blu-ray is van heel goede kwaliteit, ondanks dat de film zich bijna geheel in het donker afspeelt is de kleurtoon vrij donker en grijs. Maar in het begin en bij de zwembadscène worden er hele volle en vooral felle kleuren rood, blauw en geel gebruikt, die je laten zien waartoe een goede HDTV in staat is. Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is ook erg lekker en draagt bij aan een sfeervolle kijkervaring. De nachtelijke geluiden zijn echt rondom je heen en ook de harde geluiden en geweerschoten spreken je subwoofer goed aan, dus daar valt ook verder niks op aan te merken.


Conclusie

The Strangers: Prey at Night is een hele vermakelijke film die niet mag ontbreken in de collectie van elke horrorliefhebber. Het enige nadeel is dat het een vrij standaard slasher flick is die hier en daar weet uit te blinken in details die de meeste kijkers zullen ontgaan. Nu gaf ik net al een voorbeeld van hoe de killers te pas en te onpas in het donker op de achtergrond te vinden zijn, een ander mooi detail is de zwembadscène die een long take (in één shot opgenomen zonder onderbreking) is en de meeste mensen waarschijnlijk nooit zal opvallen. Voor de rest is de presentatie van deze Blu-ray prima in orde.

Alles overwogen is het enige waar ik mij aan stoorde met deze film, zoals ik eerder zei, het clichématige verhaal dat het vrij voorspelbaar en soms zelfs saai maakte. Sure, het heeft zijn momenten, maar het is niet zo creepy als de eerste film die echt onder je huid kon zitten en dat is wat ik nu mis. Mijn eindcijfer is een 75 en als je een horrorfan bent is dit gewoon een verplichte aankoop.
Onze score 75

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van The Strangers: Prey at Night Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief