Review: Test Drive Unlimited 2

Geschreven door RDJ134 op 07 maart 2011 om 19:19 uur

Het is alweer een kleine vijf jaar geleden dat ik door Atari was uitgenodigd om naar de Spyker-fabriek in Zeewolde te komen, want daar was toen een perspresentatie van de eerste Test Drive Unlimited voor de gehele Nederlandse gamepers. Aangezien ik toen aanwezig was op dit unieke evenement ging de game zelf toen naar Radical, die met het spel zelf zeer tevreden was en een hoog cijfer gaf. Pasgeleden kwam Test Drive Unlimited 2 uit en tegen de tijd dat deze op me deurmat viel, was er al een shitload aan slecht nieuws over deze game naar buiten gekomen. Het multiplayer gedeelte had zoveel bugs en glitches dat er zelfs tijdelijk enkele online opties uit waren gezet. Dus ik ging dan ook met een gemengd gevoel aan de game (Xbox 360-versie) beginnen.Test Drive Unlimited 2 is wat de developer Eden Games een MOOR: Massively Open Online Racing noemt, en dit houdt in dat je tegelijk met meerdere gamers rond kan rijden op Ibiza en Oahu (Hawaï), en als het spel meewerkt kan je elkaar uitdagen voor onder andere online races, of zelfs clubs formeren waarbij er een strikte hiërarchie en clubhuis aanwezig is. Maar goed, voor het zover is zal je eerst kennis moeten maken met de vele opties en mogelijkheden van de game. Het spel begint met een leuke intro waarbij je jezelf ziet op Ibiza en lekker aan het feesten bent in een grote villa, dan roept je nice ogende vriendin je apart, want ze heeft een speciaal cadeau voor je. Dit is een dikke sportwagen en vol gas scheur je de ondergaande zon tegemoet terwijl er hippe housemuziek uit je speakers pompt. Dan word je wakker geschreeuwd door ‘je vriendin’ en blijk deze wel een dure auto te hebben en jij een dagdromende parkeerboy te zijn. Ough, reality is a bitch. Maar deze dame heeft toevallig iemand nodig voor de Solar Crown-races en je raadt het al: dat persoon ben jij.

Zoals met veel racegames volgt ook Test Drive Unlimited 2 het bekende ‘rags to riches’-principe, oftewel je begint helemaal onder aan de bodem van de ladder met geen stuiver in je zak. Al snel mag je een startauto gaan uitzoeken en hiermee het eiland van Ibiza verkennen, want je hebt maar liefst 1200 km aan eiland en 930 km aan asfalt onder je wielen. Tel hierbij nog de vele winkels, garages, huizen, casino et cetera bij op en je bent echt alleen al tientallen uren zoet met het rondrijden en het ontdekken van de omgeving. Ook zo leuk iets: je kan er voor kiezen om gewoon lekker rond te gaan rijden (waarbij er voor iedereen dezelfde dag- en nachtcyclus wordt gebruikt) en op je gemak alles te verkennen en zo nu en dan een race te doen. Maar de echte liefhebbers willen natuurlijk ook de nodige status en cash verdienen om zo hun stacaravan (dat is waar je karakter in het begin van de game in woont) in te ruilen voor één of meerdere luxe villa’s met alles er op en er aan.Dit kan je doen door wedstrijden en races te rijden die bestaan uit verschillende soorten evenementen. Denk hier bij aan gewoon racen, binnen een bepaalde tijd van punt A naar punt B te rijden of zo hard te rijden dat je geflitst moet worden enzovoort. Ook kan je geld verdienen door opdrachten uit te voeren zoals iemand achtervolgen die vreemd zou gaan, pakketjes rondrijden of mijn favoriet: gevaarlijk rijden. Want rijd je rakelings langs een auto dan zal je hier een klein bedrag voor krijgen en langzaam een klein metertje vullen en je geld bedrag hoger worden, maar cash je niet in en raak je een auto of iets uit de omgeving dan is alles weg.

Eden Games gaat vooral plat op het feit dat Test Drive Unlimited 2 meer is dan een racegame en dat vooral de levensstijl er omheen een belangrijke rol speelt. Want als je niet aan het racen bent kan je van je verdiende cash nieuwe kleding of huizen kopen en inrichten, en als je standaard karakter je verveelt en je hebt nog genoeg geld op je bankrekening staan, dan kan je ook nog even bij de plastische chirurg langs voor een ander uiterlijk. Bij al dit soort dingen komt wel een hoop werk kijken, want de makers gaan zelfs zo ver dat je het behang kan veranderen in je huis die dan ondertussen waarschijnlijk al vol staat met designermeubelen. Persoonlijk heb ik niks met dit The Sims-achtige gedeelte, maar voor de mensen die zichzelf virtueel willen profileren is dit zeker een hele leuke aanvulling. Bovendien is het soms wel nodig om sociaal te zijn, want hier scoor je weer punten mee die je verder in de game brengt, dus even wat nieuwe meuk aanschaffen en punten cashen. Net als in het echte leven is de prijs om populair te zijn erg zwaar en daarbij hoort uiteraard ook de nodige wansmaak.

Zoals je ondertussen waarschijnlijk wel door hebt is deze game erg uitgebreid, zowel op het race- als The Sims-gedeelte (waar de houterige karakters ook veel van weg hebben). Maar niet alles is zonneschijn op Ibiza, want Test Drive Unlimited 2 heeft ook te kampen met een hele hoop vervelende bugs. Zo zijn er terwijl ik dit schrijf nog een hoop problemen met diverse online modi en gebeuren er tijdens het spelen (auto’s die verdwijnen, save games die corrupte raken) een hoop vervelende dingen. Maar Eden Games is druk bezig met een patch en ik heb er persoonlijk dan ook alle vertrouwen in dat dit zeer zeker goed gaat komen.Verder vallen er nog wat meer minpuntjes op te merken aan deze titel die zoveel heeft te bieden: zo rijden de wagens weliswaar allemaal anders (door de drie klassen asfalt, offroad en klassiekers) maar het voelt erg makkelijk en arcade aan. Oké, ik snap heus wel dat dit geen Need for Speed, Forza Motorsport of Gran Turismo is, maar ik kreeg tijdens het rijden soms het gevoel dat deze titel meer is gemaakt voor de minder eisende (of beginnende) leunstoelcoureur. Grafisch ziet het er niet super uit en voelt het geheel niet alleen houterig maar ook erg vierkant aan. Ook het geluid is niet van hoge klasse, zo klinken de motoren wat matig en zijn er maar twee radiostations te beluisteren die steeds hetzelfde draaien en hierdoor na verloop van tijd erg eentonig worden. De voice acting is soms echt tenenkrommende en was ik vaak blij dat een cutscene voorbij was en ik weer verder kon gaan rijden.

Daar tegenover staat wel dat Test Drive Unlimited 2 uniek is in zijn soort, want waar kan je vele uren rond rijden zonder iets te hoeven doen? Dan is er nog het wisselende weer en de mogelijkheid om niet alleen op Ibiza te rijden, maar ook (later in de game) terug te keren naar Hawaï (eiland eerste deel) om daar wederom vele uren rond te rijden. Technisch gezien krijg je dus nu het eerste deel in een iets andere vorm gratis en voor niks cadeau. Gezien de complexheid van de game is het ook niet zo heel erg vreemd dat er een aantal bugs en (grafische) glitches zijn, want om dat er uit te krijgen zullen we vast en zeker nog een aantal patches tegemoet gaan zien.

Conclusie

Eden Games heeft met Test Drive Unlimited 2 een waardig vervolg op het origineel gebracht, die net als zijn voorganger gebukt gaat onder de nodige bugs. Het heeft ook zoveel mogelijkheden te bieden dat ik er waarschijnlijk wel vijf pagina’s over vol had kunnen schrijven. Het is racen, online sociaal zijn, The Sims spelen en dit alles met een redelijk lage instapdrempel, want voor mij was de game nergens echt moeilijk te noemen. Deze titel is wel heel erg verslavend, je wilt steeds even wat verder van huis rijden, rijbewijzen halen, kleren en auto’s kopen. Sterker, als je eenmaal even lekker in de weer bent met TDU2, dan is de kans groot dat je opeens een paar uur verder bent en dat is een heel goed teken. De grote vraag is natuurlijk of jij (want ik krijg dit uiteraard allemaal gratis in de brievenbus) hier zestig euro voor moet gaan neertellen. Daarop kan ik je het volgende antwoorden: was je helemaal weg van het eerste deel, dan moet je Test Drive Unlimited 2 zeker in huis halen. Ben je nog niet bekend met deze franchise en toch nieuwsgierig, dan zou ik hem of tweedehands kopen of wachten tot de prijs rond de dertig euro is gezakt. Mijn score is dan ook een 70.
Onze score 70

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Test Drive Unlimited 2 Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief