Review: A Quiet Place (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 09 oktober 2018 om 00:00 uur

Begin dit jaar was er een hele grote buzz over A Quiet Place die opviel door zijn originaliteit en het horrorgenre te veranderen door bijna tot geen dialoog te gebruiken. Hierdoor moest de film het hebben van visuele spanning en dat is iets wat je bijna tot nooit ziet en deze film een stuk interessanter maakt in een genre dat het tegenwoordig hoofdzakelijk moet hebben van goedkope jumpscares en overgebruik van VFX. Nu is A Quiet Place te vinden op de bekende streamingdiensten en verkrijgbaar op fysieke media en daarvan mocht ik een Blu-ray ontvangen om daarover mijn onderstaande recensie te schrijven.A Quiet Place begin in 2020 waarin de wereld zoals we die nu kennen helemaal over is, want 89 dagen eerder verschenen er (buitenaardse) wezens uit het niets die blind zijn en jagen op alles wat geluid maakt en omdat ze extreem goed gehoor hebben, en het feit dat hun huid onkwetsbaar is, maakt dit de ultieme jagers op mens en dier. Maar zoals het gaat met ons mensen, weten we ook aan te passen aan de situatie en maken we kennis met de familie Abbott die bestaat uit de vader Lee (John Krasinski, bekend van de Amerikaanse versie van The Office), moeder Evelyn (Emily Blunt, bekend van Edge of Tomorrow en binnenkort in Mary Poppins Returns), hun dove dochter Regan (Millicent Simmonds), zoon Marcus (Noah Jupe) en tot slot hun vierjarige zoontje Beau (Cade Woodward). Doordat Regan doof is communiceren ze met gebarentaal en dat voorkomt da ze moeten praten en blijven zo onopgemerkt voor de moordzuchtige wezens.

Deze familie houdt zich schuil op hun boerderij en gaan van tijd tot tijd blootsvoets een klein en nu totaal verlaten dorpje in om daar medicijnen en andere spullen te verkrijgen. Tijdens één van deze tripjes gaat het totaal fout wanneer Beau, die een obsessie heeft met ruimtevaart, een spaceshuttle met batterijen wilt, maar deze niet mag van Lee die deze weer weglegt. Regan vindt het zielig voor haar jongste broertje en geeft hem deze als zijn ouders niet opletten, alleen ziet ze niet dat hij ook de batterijen van de toonbank meeneemt. Iets wat desastreuze gevolgen heeft op de terugweg wanneer de kleine dreumes nietsvermoedend de batterijen erin doet en het speeltje piepende geluiden maakt waarna deze voor de ogen van zijn hulpeloze familie aan stukken wordt gescheurd en hier helemaal niks aan kunnen doen.Dan verplaatst het verhaal zich een jaar vooruit en zien we hoe de familie nog steeds bezig is met overleven op hun boerderij en Evelyn nu hoogzwanger is en snel zal bevallen. Hiervoor hebben ze in de kelder van de boerderij een geluidsdichte kamer gemaakt van matrassen en papier om het geluid te dempen, zelfs aan het gehuil van de baby is gedacht doordat ze een geïsoleerde kist hebben gemaakt waar hij met een zuurstofmaskertje in kan. Als Lee Marcus meeneemt om te vissen zie je dat de kinderen niet helemaal met de huidige situatie om kunnen gaan. Marcus is sinds de dood van zijn broertje extreem bang geworden en wilt Lee juist dat hij zijn angst gaat overwinnen, want in deze onvoorspelbare wereld zullen ze toch moeten leven en voor zichzelf moeten zorgen. Regan is boos dat zij niet mee mag en denkt dat haar vader het haar kwalijk neemt voor de dood van Beau.

Tijdens het vissen zien we dat vader en zoon elkaar beter leren kennen en ziet Marcus nu meer de ernst van de situatie in en dan Lee wel degelijk om zijn dochter geeft. Deze is op haar beurt zo boos dat ze niet mee mocht, dat ze besluit om naar de plek te gaan waar haar broertje het leven verloor om daar een speelgoed spaceshuttle neer te leggen bij het kleine monumentje dat er gebouwd is door de familie. Evelyn daarentegen is nu alleen thuis als haar water breekt en ze in een spijker trapt en een fotolijst laat vallen en dit geluid trekt weer één wezens aan die nu door het hele gebouw jacht op haar maakt en gaat de terugreis van Lee en Marcus ook niet zoals het zou moeten gaan en dit is het begin van een aantal gebeurtenissen die opbouwen naar een hele spannende finale die je zelf mag ervaren. Want deze film kijk je namelijk niet, deze beleef je.De hype rondom A Quiet Place was geen gebakken lucht, deze film is in heel veel opzichten fookin' briljant te noemen. Te beginnen met het verhaal: de wezens van wie er totaal geen achtergrond wordt verklaard met extreem goed gehoor blijven tot ver over de tweede helft zo goed als onzichtbaar voor ons kijkers. Sure, we zien deze snel in een waas aankomen en dat is het en dat drijft de toch al erg benauwde spanning op waarbij elk ogenblik iets totaal mis kan gaan, met dodelijke gevolgen. Ook staat de familie centraal, want om te overleven in een toch wel postapocalyptische wereld doe je er als ouders alles aan om je kinderen veilig te houden, waarbij deze toch soms een eigen wil hebben. Marcus is echt panisch bang en Regan is rebels doordat ze haar zin niet krijgt en verscheurd is doordat het haar schuld is dat haar broertje er niet meer is en nu de zware gevolgen met zich meedraagt, ondanks dat ze het heel goed bedoelde.

Wat ik ook geniaal vond is hoe de familie zich staande houdt door muisstil te zijn en communiceren met gebarentaal, hun paden voorzien van zacht zand waarop ze zich met blote voeten bewegen en zo het geluid minimaliseren, maar ook een eigen alarmsysteem hebben in de vorm van licht, waarbij rood aangeeft dat er groot gevaar is en voor het geval ze aangevallen worden is er vuurwerk om de wezens te verwarren en te zorgen voor een afleiding. Dit is slechts een kleine greep uit een aantal prachtige details die je als kijker echt zal waarderen. Speaking of, het beeld van deze Blu-ray is simpelweg perfect te noemen. Het kleurenpalet dat hoofdzakelijk bestaat uit rood, bruin en geel aka herfstkleuren komen prachtig over op je HDTV en zien we details als pluizige kleding en zandkorrels van het scherm springen.

Het geluid, dat komt in Dolby Atmos, is simpelweg perfect te noemen want door de soms complete stilte is er onwijs veel achtergrondgeluid en hoor je ook letterlijk de wezens boven je lopen en van boven naar beneden. Ik heb deze film bekeken met zijn Plantronics RIG 400 HX Dolby Atmos (recensie) headset en dit geeft je echt een optimale ervaring die je letterlijk midden in de film plaatst met een vibe die al zo ongekend is.

Verder staan er ook nog de volgende extra's op het schijfje:
 • Creating the Quiet - Behind the Scenes of A Quiet Place
 • The Sound of Darkness - Editing Sound for A Quiet Place
 • A Reason for Silence - The Visual Effects of A Quiet Place

  De extra's die bij elkaar iets over de dertig minuten tikken, zijn een korte en krachtige kijk in de keuken van de productie en een must see na het zien van de film.


 • Conclusie

  A Quiet Place is nu al een horrorklassieker die je gewoon in huis moet hebben. Alles voelt perfect aan en weet je continue in spanning en op het puntje van je stoel te houden. De acteurs en actrices (wist je dat Emily Blunt en John Krasinski in het echt getrouwd zijn?) hebben er duidelijk zin in en spelen met volle overtuiging. Alleen zitten er een paar kleine flaws in het verhaal die in deze video op een humoristische wijze worden aangehaald en doet het erg aan Signs uit 2002 denken. Het einde smeekt om een vervolg en deze is ook bevestigd. Qua audio en visuele presentatie is deze Blu-ray dik in orde en daarom krijgt deze film mijn onmiddellijke koopadvies en een 95.
  Onze score 95

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van A Quiet Place Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief