Review: Solo: A Star Wars Story (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 30 oktober 2018 om 17:45 uur

Sinds dat de Star Wars-franchise in handen is van Disney, hebben de fans meer films gekregen dan waar ze op konden hopen. Zo blies Star Wars Episode VII: The Force Awakens (recensie) mij in 2015 helemaal weg en werden er ook gelijk een hele reeks losse films aangekondigd die tussen de episodes door moesten verschijnen. De eerste daarvan was Rogue One: A Star Wars Story, die mij overigens net als Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) zwaar deed tegenvallen. De volgende in rij was Solo: A Star Wars Story die de origins van Han Solo zou vertellen en dit is waar Star Wars-fans al jaren op zaten te wachten. Voor dit project waren Phil Lord en Christopher Miller aangetrokken en deze werden zelfs tijdens de opnames ontslagen en vervangen door Hollywood-veteraan Ron Howard, die nu de moeilijke taak had om de puinhopen op te ruimen. Dit lukte niet helemaal en deze film flopte zo hard dat andere Star Wars Story-films (waaronder die van Boba Fett) zijn stilgezet door Disney. Solo: A Star Wars Story verscheen recent op de bekende streamingplatformen en fysieke media als Blu-ray en daarvan stuurde Disney mij een exemplaar om de onderstaande recensie te schrijven.Solo: A Star Wars Story begint op de planeet Corellia, waar we kennis maken met Han (Alden Ehrenreich) en Qi'ra (Emilia Clarke, die we allemaal kennen van haar rol als Daenerys Targaryen) die daar een hard leven lijden in barre omstandigheden die van veel jongeren een crimineel hebben gemaakt. Deze krijgen in ruil voor een deel van hun buit en diensten onderdak bij Lady Proxima (Linda Hunt), een vrouwelijke alien die de criminele onderwereld van Corellia met keiharde hand regeert, en als Han een fout heeft gemaakt hem dan ook keihard wilt afstraffen. Maar Han en Qi'ra weten beiden te ontsnappen en vluchten naar een space port om daar in ruil voor coaxium (brandstof waar ruimteschepen op draaien) een plek op een ruimteschip te krijgen en de ellende achter zich te laten. Alleen verloopt dit niet volgens plan en is het Qi'ra die gevangen wordt genomen en Han die kan ontsnappen door zich aan te melden bij een rekruteringsbureau van de Imperial Navy en hoopt zo zijn droom om piloot te worden waar te maken. Fan serving is hier dat Han geen achternaam heeft en de soldaat die hem aanneemt daarom de naam, ‘tromgeroffel', Solo geeft.

Alleen Han kan niet met autoriteit omgaan en is al snel uit de pilotenopleiding gekickt en doet nu dienst bij de infanterie die proberen de planeet Mimban te veroveren op zijn bewoners die in verzet tegen The Empire zijn gekomen. Maar hier is waar Han zijn geluk draait en loopt hij tegen het lijf van Tobias Beckett (Woody Harrelson) aan, een dief die opvalt door zijn kleding die niet helemaal klopt met die van de andere Emperial-soldaten en die met zijn crew van plan is om van de basis de nodige spullen te stelen. Han denkt slim te zijn door te proberen hem te chanteren, met de keuze je neemt me mee van de planeet en anders geef ik je aan. Tobias draait de rollen om en laat Han oppakken die nu in een put met een Wookie wordt gegooid en je raadt het al: dat is Chewbacca (Joonas Suotamo) met wie hij zijn hele leven bevriend zal blijven.

Han en Chewie weten te ontsnappen en dankzij de piloot van Beckett mogen de twee mee, want deze dief heeft een heist klaarstaan waarbij ze wat hulp kunnen gebruiken. Ze willen namelijk een hele wagon met coaxium op de planeet Vandor-1 stelen van een soort van rijdende trein. Dit mislukt doordat andere criminelen (The Cloud Riders) proberen hun buit te stelen en sneuvelen er enkele crewleden in de strijd. Hierdoor is Beckett nu in de schuld bij Dryden Vos (Paul Bettany) die Han, Beckett en Chewie wilt doodmaken, omdat ze hem niet kunnen betalen. Toevallig werkt Qi'ra voor deze Godfather en weet Han hen te overtuigen dat hij de schuld kan goedmaken door coaxium in ruwe vorm te stelen van de planeet Kessel en deze naar een raffinaderij op Savareen te brengen. Maar dat moet wel in een hele korte tijd, omdat het coaxium anders instabiel wordt en explodeert. Maar Qo'ra kent iemand die een bloedsnel schip heeft en dat is niemand minder dan Lando Calrissian (perfecte rol van Donald Glover) en het schip is zoals de echte fans weten de legendarische Millennium Falcon. Wat volgt zijn een hoop gebeurtenissen vol actie, vriendschap en verraad, maar ook het begin van een nieuwe tijd in het Star Wars-universum die later grote gevolgen zullen hebben.

Solo: A Star Wars Story heeft een hoop shit over zich heen gekregen toen deze in de bioscopen was te zien, en persoonlijk vind ik het heel erg jammer dat dit gebeurd is. Want in tegenstelling tot andere jankerige mensen dig ik deze film wel degelijk. Sterker, na Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) en Star Wars Episode VII: The Force Awakens is dit nu mijn favoriete Star Wars-film. Dit is alles wat Star Wars voor mij moet hebben en dat is actie, humor en goede karakters. Zoals ik al zei: Donald Glover steelt de show, maar Alden Ehrenreich weet een prima Han Solo neer te zetten als de arrogante, snelpratende first shooting outlaw die toch zijn hart op een goede plek heeft zitten en alleen maar de beste piloot van de galaxy wilt worden. Je kan ook zien dat deze film echt voor de Star Wars-fans en ons nerds en geeks is gemaakt, zo heeft Lando Calrissian zijn droid de naam L3-37. Wat weinig mensen iets zal zeggen, maar dit is een verwijzing naar 1337 wat elite betekend in bepaalde warez, gamer en hackers kringen en behoorlijk nerdy is.

Nu mag de fan serving wel heel erg hoog zijn, we zien hoe Han Solo aan zijn naam komt, de beroemde Kessel run van 12 parsecs gedaan wordt en hoe Chewie en Lando vrienden werden van Han en hoe hij de eigenaar werd van Millennium Falcon. Oftewel een hoop Star Wars canon lore (ligt er aan hoe je het wilt noemen) komt er voorbij en is een feest van herkenning voor de echte fans. Hoewel er ook goed werd doorgeslagen soms, want de dobbelstenen die te pas en te onpas voorbij kwamen waren nogal... overkill.Het beeld van Solo: A Star Wars Story is zoals je verwacht perfect te noemen, ondanks dat de film zijn meeste tijd in het donker afspeelt, knalt het met zijn kleuren en kleine details. De krassen op L3-37, de kleine sneeuwvlokken in Chewy zijn vacht tijdens de treinoverval of kledingstoffen: het ziet er goed uit. Hoewel het kleurenpalet in het begin vrij grijs is met hier en daar een forse tint blauw is het later in bijvoorbeeld de Millennium Falcon heel erg fel met de kleur wit en voert geel weer de boventoon als ze kennismaken met Lando. Dus daar valt helemaal niks op aan te merken. Dit geldt ook voor het geluid, dat komt in DTS-HD Master Audio 7.1, en als je deze met een juiste surround (head)set beluisterd je een optimale ervaring biedt. Zo zijn de geluiden in de space port rondom je met stemmen en buitenaardse talen, die afgewisseld worden met voetstappen. De treinoverval is wind rondom je heen en wanneer de Kessler run begint je alles zo hoort kraken en piepen dat je er bijna paranoïde van wordt. Bovendien komt de bass er ook goed uit en weet diverse keren de subwoofer goed aan te spreken.

Normaal gesproken is dit het gedeelte waar ik je ga vertellen welke extra's er allemaal op het schijfje zijn te vinden, maar dat ga ik deze keer niet doen. Naast de film is er ook een bonus disc die helemaal tot de nok is gevuld met bonusmateriaal die je als kijker een behoorlijk uitgebreide kijk in de keuken van deze productie geeft. Waarbij uiteraard ook de cast en de producenten van de film uitgebreid aan het woord komen. Dus een must see voor elke Star Wars-fan.Conclusie

Solo: A Star Wars Story heeft tegen alle verwachtingen in mij weten te verbazen en zichzelf in mijn top drie van favoriete Star Wars-films weten te plaatsen. Het werkt via een bekende volume die de eerste Star Wars-films zo briljant maakten: humor, geplande acties gaan mis, verkleedpartijen en een irritante Droid die alles beter weet. Daarom kan ik persoonlijk niet begrijpen dat deze film niet de erkenning krijgt die het verdiend en vele malen beter is dan de twee vorige Star Wars-films die wel crap waren, hoewel The Last Jedi ook een emmer met shit (terecht) over zich heeft heen gekregen, maar voor een anthology film is deze heel erg netjes. De enige dingen waar ik mij aan kon storen was dat het soms letterlijk te donker was en dat, hoe goedbedoeld ook, de Fan Service overkill was. Want niet alles hoeft een reden of uitleg te hebben en daar ging deze film soms net even mee over het randje heen.

Alles overwogen met het beeld, geluid, algemene presentatie en het verhaal (die je wel degelijk meerdere keren kan kijken) krijgt deze film mijn onmiddellijke koopadvies en een 95.
Onze score 95

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Solo: A Star Wars Story Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief