Review: Electric Dragon 80.000 V

Geschreven door TonyT op 17 oktober 2011 om 00:21 uur

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de bezoekers van Eigenwereld.nl heb bestookt met mijn ongegeneerde en zeer opdringerige mening over ‘s werelds meest eigenaardige films. Tot mijn grote verbazing heb ik na lange tijd nog een geweldige kandidaat gevonden om eens onverdienstelijk aan de man te brengen via EW. Waarom? Omdat het altijd leuk is om iets nieuws te proberen, zo ook de Japanse “cyberpunk”.

Een logische kandidaat zou “Tetsuo” zijn, een film van de onaantastbare Shinya Tsukamoto. Echter brengt deze titel een combinatie die net iets ‘toegankelijker’ lijkt en ook nog eens een (nog) kortere speeltijd bedraagt. Zodoende is het nog aantrekkelijker om je er eens aan te wagen. Gakuryu Ishii is de grondlegger van de (cyber)punk cinema. Hij was de man die de eerste stappen nam, gevolgd door Tsukamoto die het nog een enorme boost gaf en later zouden nog meer briljante titels volgen zoals 964 Pinocchio, Rubber’s Lover en in lossere verbanden met eerder genoemde zijn “Meatball Machine” en “Hellavator” uitstekende voorbeelden.Maar wat maakt deze stroming nou zo briljant? Het kent een vrij abstracte en visueel complexe aanpak. Het is zeer druk en beweeglijk en dat is een directe bijdrage aan de industriële vibe die de films neer proberen te zetten. Ze volgen vaak de ontwikkeling van een (afwijkend) individu die fysiek aftakelt binnen een industriële setting waarin ijzeren klanken en zwart-witfotografie bijna vanaf het begin al een rol speelden. Heftige distorted rocksounds blazen door de kamer en laten een onvergeetbare indruk op je achter.

Electric Dragon 80.000 V barst van de energie. Het is alsof je een ADHD’er nog extra stimuleert met een aantal elektrische charges, zo voelt dit werk van Ishii. Het krankzinnige verhaal begint bij de hoogspanningsmastbeklimmende kleuter die in z’n latere jaren wordt gespeeld door de legendarische Tadanobu Asano (Ichi, Survive Style 5+). Dit avontuur in de hoogte loopt niet goed af en eindigt SHOCKerend. Get it? Laat ook maar.Naarmate hij ouder wordt, komt hij erachter dat het uitstapje hem geen windeieren heeft gelegd. Zijn nieuwe krachten stellen hem in staat om uit te groeien tot een gevaarlijk en agressief individu dat er rare gewoontes op nahoudt. Zijn passie voor kameleons, gitaarspelen en hardhandige zelfshocktherapie zijn een grappige aanvulling op het toch al zo bizarre plot. Wat het echter compleet maakt, is het feit dat er een ander geobsedeerde electrofreak in Tokyo ronddwaalt. Wanneer de twee elkaars pad kruizen verdwijnen de uitwerpselen opnieuw in de ventilator.

Er is geen houden meer aan wanneer Ishii, naast het creëren van een fraaie eigenzinnige schets van Tokyo en het focussen op sterspeler Asano, de pleuris officieel laat uitbarsten. De climax is een bekroning op hetgeen er in korte tijd is neergezet. Ondanks de zeer korte speelduur (55 minuten) weet het namelijk op de juiste momenten ruim de tijd te nemen om een bepaald beeld neer te zetten rondom het hoofdfiguur en zijn afwijkende levenswijze. Het zijn aspecten die er alleen maar toe leiden dat het einde des te bevredigender werkt.

Conclusie

Eén en al hoogtepunten: daar bestaat Electric Dragon 80.000 V uit. Van de extreme schoonheid van Ishii’s persoonlijke trademarkstijl tot aan de bloedstollende actie, ondersteund door een oorverdovend salvo aan gejengel aan de juiste snaren. Ben je hierdoor nieuwsgierig geworden, dan is het zeker de moeite waard om een stap te ondernemen. In andere gevallen spijt het me zeer, want dan blijkt deze stroming net iets te alternatief.
Onze score 95

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Electric Dragon 80.000 V Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief