Review: Sint

Geschreven door TonyT op 04 december 2011 om 04:03 uur

Pepernoten liggen tegenwoordig al sinds mei weer in de winkels. Zo gek is het dus niet om "Sint" te kijken in oktober. Dick Maas wist de controverse aan zijn hand te krijgen en won meteen, evenals Tom Six met zijn Human Centipede, mijn aandacht en respect. Nederlandse regisseurs mogen wel eens vaker losbreken. Of dat hier goed gelukt is en Sint dus meer is dan enkel leuke pulp kom je hopelijk later in deze recensie nog achter, anders faal ik.

De sprong die Dick Maas nam is niet enorm. Zijn humor en degelijke maar uiteindelijk vrij beperkte cinematografie komen opnieuw terug en verder heft hij de clichéteugels van het genre om zich 90 minuten te redden binnen het slasher genre. Hij vernieuwd niet, ook qua idee is het al veel vaker gedaan. Alleen Sinterklaas was nog 'heilig' gebleven in horrorland. Nu ook hij als een malle tekeer is gegaan op beeld kan hij zich met trots naast de Kerstman neerplanten.

Al sinds de jaren 80 en 90 werd de Kerstman geportretteerd als maniakale feestdagverstoorder. Ook daarvoor kwam bijvoorbeeld Bob Clark al met een Kerstmissetting. In 2009 werd ook nog het Noorse Rae Exports gelanceerd met opnieuw de Kerstman in de hoofdrol. Hoe moet Dick Maas nu nog iets speciaals afleveren met Sint? Nou, heel simpel eigenlijk: houd je aan de formule.

Want genreclichés zullen altijd leuk blijven, mits in de juiste handen. Het begint al sterk met een kleine backstory waarin de goedheiligman een heel dorp platlegt met zijn zwarte pieten. Op Halloween-achtige wijze (die van Carpenter) maken we kennis met de scholieren a.k.a. de slachtoffers. Vervolgens blijft de rode lijn zoals we hem al decennia lang kennen en wordt er zelden tot nooit afgeweken. Dat maakt overigens weinig uit, want wát Sint doet dat doet het goed.

De effecten waren in handen van de Hillenbrinkjes en die bewijzen dat Nederland wat dat betreft alleraardigst mee kan op international niveau. Houd er wel rekening mee dat het ontzettend fout bedoelde pulp is en de effecten daar naadloos op aansluiten. Voor Nederlandse begrippen is het redelijk over de top, maar dat verliest toch wat aan kracht als je de oceaan oversteekt. Een veel gelezen klacht is dat Maas zich lijkt in te houden. Daar zit vast een kern van waarheid in, we houden er maar een irritante markt op na waar de onderbroeken al snel tot in het darmkanaal reiken.

Prachtig om dit nu tot je beschikking te hebben voor de 5 december sleur. Dat is eens wat anders dan een multi-culti help-het-paard-is-weg filmpje voor je vijfjarige nichtje. Maas toont z’n tanden maar bijt nog niet door. Wie weet komt dat nog, en anders hebben we Tom Six nog die de wereld weer shockeert met het vervolg op zijn Centipede-project. Horror lijkt een kleine hype te beleven in ons kikkerlandje, onder andere New Kids en Shouf Shouf komen met zombies op te proppen en de kracht van Sinterklaas zat al in het ‘soortgelijke’ pieten-army.

Conclusie

Al met al kan ik dit een ieder die van pulp houdt aanraden. Het idee mag dan niet optimaal gebruikt zijn en de acteerprestaties laten, zoals verwacht, meer dan eens te wensen over, toch weet het iets te doen wat vaker mag gebeuren. En dat is iets wat we met z’n alle aan mogen moedigen, ook als je niet echt overtuigd bent door Sint.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Sint Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief