Artikel: Gaming op een Macintosh

Joshua_nl 10 december 2012 om 21:09 uur

De meeste mensen zijn Microsoft-gebruikers en kennen allang het principe "gaming" op hun PC. De meeste hardcore gamers bouwen hun PC zelf zodat hij speciaal is gemaakt om erop te gamen. Hoe zit dit met Macintosh-gebruikers? Er zal in deze doelgroep ook een groep gamers zitten die ook serieus willen gamen. In dit artikel probeer ik die groep uit te lichtten en een goed beeld te schetsen van het gamen op een Macintosh.

Iedereen die je vraagt over gaming op een product van Apple zal 99 van de 100 keer vertellen dat er apps bestaan voor je iPod, iPhone of iPad. Deze apps zijn vaak erg vermakelijk en zijn ook nog eens spotgoedkoop in vergelijking met de "echte" games. Waarom zou je €60 betalen voor een game als je ook een leuk alternatief voor 79 cent kunt vinden in de App Store? Natuurlijk zijn deze games niet van dezelfde kwaliteit als de games van de bekende ontwikkelaars, maar ze voldoen voor negentig procent van de mensen met een Apple-product. Het niveau van sommige wat duurdere apps zie je wel heel hard stijgen. Er zijn al bepaalde apps in de App Store te vinden die er beter uitzien op de laatste generatie Apple-producten dan bijvoorbeeld een Nintendo Wii.

Een korte blik in de App Store van de iPhone en de iPod van Apple en je ziet dat er heel veel goedkope games hoog in de hitlijsten staan. Er staan ook een he-le-boel gratis apps in de App Store, maar 99% van deze apps is van dermate laag niveau dat je als echte gamer hier echt niet mee uit de voeten kan. De goedkope betaalbare apps zijn al van een veel hogere kwaliteit. Dit zijn vaak wat simpele spelletjes die je even een half uurtje of uurtje doet en dan weer wegdoet. Als je verder gaat kijken in de App Store kom je ook best wel hoogstaande apps tegen. De wat duurdere apps in de App Store zijn vaak zeer mooi. Je ziet dat de makers echt hebben nagedacht over de gameplay en de graphics. Op deze manier kun je als echte gamer toch nog een beetje uit de voeten, maar het is nog steeds niets wat echt voldoening geeft.

In de iPad App Store zie je al wat meer games die echt de limiet van de iPad opzoeken. Er bestaan werkelijkwaar uitmuntende apps. Deze apps komen vaak van de al bekende ontwikkelaars. EA doet echt haar best het niveau te verhogen van de apps. Er zijn al heel veel bekende games naar de App Store gepoort en het resultaat mag er wezen! Op de laatste generatie iPad zien deze games er ook nog eens heel mooi uit en het speelt ook nog eens prima. Op sommige apps zit ook een multiplayer waardoor je tegen andere mensen kunt gamen. Op die manier proberen de makers van de app de wat meer "hardcore" gamers over te halen om ook meer apps te spelen. Het feit blijft wel dat deze apps vaak ook niet meer kosten dan een euro of zeven. Het zijn zeer vermakelijke spelletjes die je met veel plezier kan doen, maar de uitdaging is er na verloop van tijd echt uit.

Er bestaat ook een groep die ook in hun dagelijks leven gebruikmaken van een Macintosh als PC of laptop. Deze mensen zijn vaak ook in het bezit van een iPhone, iPad of iPod. Veel van deze mensen nemen genoegen met de simpele spelletjes die daarop staan, maar er is ook een groep die graag wilt gamen op hun computer. De computers van Apple zijn qua prestaties niet slecht te noemen, maar een Alienware laptop of game-pc zijn vele malen krachtiger. Het blijft verder wel zo dat negen van de tien games prima op de prestaties van een Macintosh kunnen draaien. Het probleem is alleen dat veel van deze games alleen niet op een Macintosh werken. Als je dus op je Macintosh wilt gamen zul je dus goed moeten uitzoeken wat mogelijk is en wat werkt.

Sinds de wat latere versies van OSX heeft het besturingssysteem ook een App Store. Je kan deze App Store vergelijken met de mobiele App Store, alleen is deze veel uitgebreider en staan er ook hardcore games tussen! Met de komst van deze App Store is het ook voor ontwikkelaars een stuk toegankelijker geworden om games te maken voor de Mac. Voorheen werden er bijna geen games gepoort naar de Mac omdat er geen markt voor was. Deze games waren vaak alleen te kopen in computerspeciaalzaken of bij Apple resellers. Door deze ontwikkeling is het ook een stuk makkelijker om "echt" te gamen op een Mac. Nadat je even goed rondkijkt in de Mac App Store zie je dat er ook gewoon toptitels tussenstaan. Deze games werken op bijna alle modellen van Apple en hebben vaak ook een normale prijs.

Het beste voorbeeld is Call of Duty 4: Modern Warfare. Deze game kent iedere beetje-gamer wel. Het is eigenlijk het begin van het succes van Activion geweest. Deze game kost maar €7 in de App Store. Dit is een koopje als je ziet dat de Xbox-versie soms nog steeds voor €30 wordt verkocht. De PC-gamers zijn al jaren bekend met de CoD-franchise en diegene die zijn overgestapt op een Macintosh zullen dus blij zijn dat deze game te spelen is. Voor €7 kun je best de gok nemen om hem te proberen. Na de game gedownload te hebben wordt hij automatisch geïnstalleerd en kun je hem dus gelijk starten. Nadat je game opstart zie je geen verschil met welke versie dan ook. Het menu is hetzelfde en je hoort het bekende achtergrondmuziekje.

Natuurlijk wil je als echte gamer online gamen. Bij het opstarten van de multiplayer mode zie je geen verschil met de "normale" Windows-versie. Je kan zelf een server starten of een server zoeken. Nadat je een server gevonden hebt en daadwerkelijk wilt gaan knallen voelt alles precies hetzelfde als op Windows. Doordat de meeste Macintosh-apparaten nog best een goede grafische kaart hebben en verdere hardware is het ook geen probleem om deze game op maximale instellingen te spelen. Na een paar potjes zit je weer helemaal in de game en vergeet je dat je eigenlijk op een Macintosh speelt. 99% van je tegenstanders zijn overigens gewoon Windows-gebruikers. Deze crossed platform manier van spelen werkt dus perfect en wekt perspectief voor de toekomst van het gamen.

Naast Call of Duty 4: Modern Warfare zijn er ook tal van andere topgames beschikbaar in de App Store. Ze zijn allemaal betaalbaar en zeker het geld waard. Na een beetje research in de App Store zul je ongeveer 10 triple-A titels vinden die ook op je Mac zullen werken. Het enige minpunt is dat deze games vaak wat ouder zijn. De meeste "nieuwe" titels zijn niet te vinden in de App Store. Het grote voordeel is wel dat als je op een Macintosh een game speelt dat de game het gewoon doet. De kracht van Apple is om een product neer te zetten dat misschien wat meer gesloten is, maar het werkt wel. Het downloaden en instaleren van een game kan een kind van vijf nog doen en er is geen verdere technische kennis voor nodig. Het voordeel van de App Store is ook dat de games aan één Apple-account zijn gekoppeld. Je kunt de game dus op ieder apparaat zetten wat op OSX draait.

Niet alleen de App Store biedt een mooi alternatief voor de hardcore gamer. Sinds een tijdje is het welbekende Steam ook op de Mac beschikbaar. In de Steam store is zelfs een apart Mac-games tabje zodat je duidelijk kan zien wat geschikt is. Er staan heel veel goedkope kleine games tussen, maar ook een paar goede games. Bij de top sellers staan gewoon volledige games die ook voor de echte gamer geschikt zijn. Een simpele klik op de "multiplayer games" schept ook al hoop. Hier staan op dit moment 74 games waarvan de helft een goede game is. Het voordeel van Steam is dat je de multiplayer ook op een Windows pc kan spelen, maar ook op een andere Macintosh. Dit gegeven biedt heel veel toekomstperspectief, want op deze manier kun je dus op beide besturingssystemen dezelfde game spelen zonder extra kosten. De games in de Steam store zijn vaak ook niet duur en ze werken ook allemaal prima op beide platformen.

Het blijkt dat je als hardcore gamer een Macintosh-apparaat aanschaft je nog best uit de voeten kunt. Het enige dikke minpunt is toch wel het feit dat de meest recente games vaak nog niet gepoort zijn naar OSX. Het blijft dus lastig om bij te blijven bij de andere gamers. Er zit al heel veel progressie in zowel de App Store als de Steam store. Er komen steeds meer toptitels in te staan. Dit biedt perspectief voor de gamer op een Apple-computer. Het blijft lastig om bij te blijven maar de games die daadwerkelijk in de stores staan blijven goed. Je kan je nog steeds prima vermaken met de multiplayer van Call of Duty 4: Modern Warfare of met Civillization V of een tal aan andere toptitels. Het klopt dat het nog een beetje los moet komen onder de ontwikkelaars, maar je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een Macintosh koopt. Ook Macintosh gebruikers kunnen gamen!

Reageer