Artikel: De piano en de gamerhandjes

Geschreven door Scars op 11 oktober 2013 om 18:58 uur

Jaren geleden paste ik regelmatig op het jonge dochtertje van vrienden. Een vrolijk klein meisje van acht jaartjes jong die maar wat graag achter haar Nintendo kroop om een lekker potje Mario of Zelda te spelen. En wat is er mis met een leuk, ontspannend computerspelletje? Helemaal niets natuurlijk. Ik hou zelf ook van een flink potje gamen en toen dit meisje een jaar of twaalf was liet ik haar kennismaken met spellen als Half-Life en Call of Duty. Ook nam ik haar mee naar Nederlands bekendste gaming event ‘First Look'. Ik weet niet what the fuck er daarna precies allemaal gebeurd is, maar Stephany, want zo heet deze toen inmiddels puberdame, whoopte vanaf dat moment mijn ass in multiplayergames en haar passie voor gaming werd al snel groter dan die van mijzelf.Stephany is de dochter van twee ouders die allebei getalenteerd muzikant zijn. Namelijk zanger-gitarist Arwin Tamminga, frontman van de band ‘Used', en singer-songwriter Ariadne Baank. Met een gezellige sfeer in hun huis, waar altijd muziek aan stond of gespeeld werd en waar regelmatig bevriende muzikanten over de vloer kwamen, groeide ze op in een thuissituatie waar menig ander kind jaloers op zou zijn. Het kon dan ook bijna niet anders, dan dat het zou gaan gebeuren dat ze op een gegeven moment de muzikaliteit van haar ouders overnam. Ze besloot de muziekschool op te zoeken en pianolessen te nemen. Haar moeder kocht een piano voor haar en het grote avontuur in de wereld van maten, noten, akkoorden en composities kon gaan beginnen.

Terug naar het hier en nu. Stephany is ondertussen eenentwintig lentes oud en heeft zich ontplooid tot een prachtige jonge vrouw. Ze is een zeer begenadigd pianiste en heeft een ondoorgrondelijke schoonheid over zich. Ze is mysterieus met een eigenwijs randje. Als je in de buurt van haar vleugel bent, neemt ze je onder andere mee op een licht klassieke rondreis. Met muziekstukken als Für Elise en Amelie heeft ze de kracht uiteenlopende emoties te doen samenkomen. Daarnaast is Stephany's grote passie nog steeds gamen en dit hoor je overduidelijk terug in haar muziek.

Met het grootste gemak brengt ze de volgende bekende gaming composities ten gehore: Final Fantasy XIII - Vanille's Theme, Promised Eternity, Lightning's Theme. Final Fantasy VII - Tifa's Theme. Final Fantasy VIII - Eyes On Me. Final Fantasy X-2 - To Zanarkand, Wind Crest. Kingdom Hearts - Passion. The Lion King - This Land. Super Mario 64 - Dire Dire Docks. Legend of Zelda - Song of Healing. Heavy Rain - Piano Suite. Of je het nou wilt of niet: zodra haar vingers de toetsen raken, verlies je de realiteit even uit het oog.Zelf zegt ze niet beroemd te willen worden, ‘slechts' erkend. Maar als je dan plots gevraagd wordt om mee te touren met de grote Robb Murphy en zijn band uit Belfast, Ierland, mag je wat mij betreft best even je bescheidenheid laten vallen en genieten van het succes en alle aandacht daar omheen. Ze kreeg slechts twee maanden om zeventien composities uit haar hoofd te leren en reisde met de band mee naar Enkhuizen, Harderwijk, Thorn en Hoorn, waar ze speelde in het grote ‘Schouwburg Het Park'. Het publiek vond het prachtig en er volgden vele positieve reacties, waardoor Robb Murphy vrijwel meteen besloot haar alvast terug te vragen voor zijn volgende Nederlandse tour.

Daar bleef het echter niet bij. Tijdens één van de optredens ontmoette ze Peter McVeigh, dat is weer een andere succesvolle Ierse singer-songwriter en ook daar gaat ze in november mee op tour. Stephany blijft er nuchter onder en geniet vooral van de extra kansen om piano te mogen spelen. Ondertussen blijft ze gewoon nog steeds lekker gamen, haar favorieten zijn onder andere: Call of Duty Modern Warfare en Black Ops, Final Fantasy XIII, Battlefield 3, Skyrim en Amnesia. Haar Xbox Live-Gamertag is Crazy Peff.

Ik heb altijd al gezegd dat gamen goed is voor je hand-oogcoördinatie en zie hier, ik krijg mijn gelijk. Vijftien november heeft Stephany de eer om stralend het singer-songwriter podium te openen op het Drop All Bombs! Festival in Manifesto, te Hoorn.

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Scars Records & Events Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief