Artikel: Terugblik op één maand Grand Theft Auto V

Gtamen 17 oktober 2013 om 01:22 uur

Op dinsdag 25 oktober 2011 om 13:15 uur zag ik een tweet binnenkomen op mijn Twitter terwijl ik aan het werk was op school. De tweet was van Rockstar en bracht mijn concentratie naar nul en mijn hartslag naar 200. "#GTAV Rockstargames.com." Ik klik op de link en ik kan mijn ogen niet geloven. "Grand Theft Auto V Official Trailer November 2nd." Ik begin steeds meer en meer te stuiteren en ongeloof begint steeds meer op te komen, maar toch is het zo.Grand Theft Auto V is officieel aangekondigd en de speculatie begint. Wat betekent het logo? Is het Washington? Is het Boston? Gaan we weer naar Liberty City? Of wortd het toch San Andreas? Of Vice City?! Natuurlijk zou ik mijzelf niet zijn als ik daar niet gezellig aan mee zou doen. Ik spring de fora op die ik toen gebruikte en begon te speculeren. Het was begonnen. De week tot aan de eerste trailer was dodelijk en de speculaties werden maar erger, vooral toen de trailer was gedropt. Is dat gezicht op het balkon Tommy Vercetti?! En zo bleef het maar doorgaan. Sinds de eerste trailer werd het erg lang dodelijk stil en Rockstar ging gewoon rustig door met het promoten van Max Payne 3 dat in mei van 2012 zou moeten uitkomen. Elke keer als Rockstar wat over Max Payne 3 postte op hun Newswire was het oorlog in de comments. Totdat ze de eerste screens uitbrachten en weer dodelijk stil werden. De eerste maanden na de aankondiging waren heel stil en ik denk persoonlijk dat ze beter hadden kunnen wachten met het aankondigen van de game. Toen de tweede trailer dropte en de releasedatum bekend werd, braste het feest al helemaal los, maar daarna was het zoals altijd weer stil. Totdat de game werd uitgesteld op 31 januari en de officiële release in het steen werd vastgezet voor 17 september 2013.

Ik was een van de gelukkige personen die de game eerder kon krijgen en hem al op vrijdag de dertiende had. Het weekend dat volgde was het beste weekend dat ik ooit heb gehad. In het weekend voor de release had ik de game 30 uur gespeeld en het verhaal vrijwel in een ruk uitgespeeld. Aan het einde van het weekend kon ik niet meer lopen en waren mijn ogen nog roder dan iemand die vijf joints achterover had gedrukt. Ik was belachelijk verslaafd en dat ben ik nu nog steeds. GTA V wist iets te flikken wat geen enkele game heeft gedaan bij mij. Binnen dertig minuten na het verhaal uit te spelen was de intro van de game aan het spelen. Voor de officiële release van de game was ik bezig met mijn tweede playthrough.

De game is meer dan ik ooit had durven dromen. Ik had verwacht dat het groot zou zijn, maar zo groot en prachtig als dit? Echt niet. Het verhaal met de drie personages was ik bij de aankondiging sceptisch over en begon mij steeds meer af te vragen of dit de kant is waar GTA heen moet gaan, want als je van GTA IV naar GTA V stapt dan maak je een ongelofelijke grote stap. Ik heb heel erg moeten wennen (en moet nog steeds wennen) aan hoe anders GTA V is vergeleken met GTA IV in een hele positieve manier. Het besturen van auto's, helikopters en zelfs vliegtuigen is zoveel makkelijker dan het was in GTA IV. Het is weer de oude vertrouwde GTA waar je wel met een hoge snelheid door de bochten heen kan gaan en dat is wennen na honderden uren GTA IV. Het schieten is ook totaal anders, want in GTA IV was het gebruiken van free aim een no-go, maar in GTA V heb ik het verhaal twee keer uitgespeeld op free aim en het werkt nog verdomd goed ook. Je kunt echt zien dat Rockstar het beste van alle games die ze voor GTA V hebben gemaakt hebben gebruikte en daar GTA V heel veel goeds mee hebben gedaan. Het vloeiende schieten en de manier van cutscenes naar gameplay van Max Payne 3, het rijden en het en in- en uitzoomen (met een paar tweaks) van Midnight Club en de wildlife van Red Dead Redemption geven de game zoveel meerwaarde.

Het verhaal van GTA V is zoveel anders dan de vorige delen en met de drie personages kan je je eigenlijk afvragen of dit eigenlijk nog wel GTA is. Naar mijn mening is dit wel degelijk zo, want in mijn opzicht speel je uiteindelijk nog steeds met één personage. De sfeer tussen de drie personages is briljant en het voelt ook echt aan. Franklin is de typische hoofdpersonage van GTA, hij heeft genoeg van het gang leven en wil wat maken van zijn leven. Michael heeft het GTA-verhaal overleeft en leeft nu rustig van zijn vroege pensioen en Trevor is de GTA-speler. Elk personage heeft zijn eigen set met missies en zijn eigen set met vrienden die passen bij het personage.
Franklin heeft bijvoorbeeld zijn idiote vriend Lamar, die zich meer in de problemen werkt dan daadwerkelijk iets nuttigs te doen en zijn tante waar hij mee woont. De personages rond Franklin zijn meer gericht op het gangsterleven en dat zorgt voor de meest briljante momenten. Lamar zit zo vol van zichzelf en denkt dat hij briljant is, maar eigenlijk heeft hij een IQ van niks en werkt zichzelf alleen maar in de problemen. De tante van Franklin is helemaal gek op de vrouwenrechten en doet dan ook niks anders dan bitchen tegen Franklin dat hij zijn boys moet gaan helpen in de hood in plaats van iets te maken van zijn leven terwijl ze zelf rustig doorgaat met de zelfvertrouwentraining die ze volgt. Franklin heeft hier echter gewoon schijt aan en gaat gewoon rustig door met het werken voor Simeon, waar hij een repo man voor is. Natuurlijk zou Lamar niet zichzelf zijn als hij iets idioots uithaalt en Franklin in de problemen helpt en daardoor zijn baan verliest. Door deze fuck-up van Lamar ontmoet Franklin Michael.

Michael is een ex-bankovervaller die na een mislukte bankoverval in de gevangenis is beland en daarna in Witness Protection is gegaan. Nu woont hij gezellig in zijn villa met zijn vrouw Amanda, zijn dochter Trancy en zijn zoon Jimmy. Amanda is er niet vies van om vreemd te gaan met de tenniscoach en de yoga-instructeur en doet niks anders dan bitchen op Michael terwijl ze niet aan het klagen is als ze weer een nieuwe garderobe kan kopen met haar creditcard. Trancy is je typisch chick uit Californië. Ze wil beroemd en rijk worden door via de parodie op America's Got Talent, Fame or Shame, een carrière te krijgen in de entertainmentbusiness en zal er niet vies van zijn om daar de nodige handelingen voor te doen bij de seksverslaafde presentator die haar een plek in de finale beloofd. Jimmy is je typische stereotype gamer. Dik, speelt de hele dag games en zit aan de drugs. De game die hij speelt is een parodie op Call of Duty en natuurlijk hoort daar de nodige trashtalk bij en als je bij hem binnenkomt hoor je niks anders dan wat je hoort in de gemiddelde Call of Duty-lobby. Leuk detail is dat als je goed oplet in de radio commercials, dat shooters ook nog eens lekker belachelijk worden gemaakt met dingen zoals "Rated PEGI for pretty much the same as the last game". Dat soort kleine dingen maken GTA V zo briljant.

Dan is er Trevor. Tja, waar zullen we beginnen. Daar is eigenlijk de beste manier om hem te beschrijven. Trevor is een held. Hij is totaal niet goed in zijn hoofd, hij doet wat hij wil en zal voor niemand uit de weg gaan om dat te krijgen. Met alle gevolgen van dien. Trevor heeft net als de andere twee personages zijn eigen set vrienden. Ron en Wade zijn zo bang als maar kan voor Trevor en zelfs The Lost MC moet er aan geloven, want Trevor gaat op jacht naar meer grond voor zijn meth business. Trevor hoeft ze alleen maar boos aan te kijken en ze beginnen al te rennen met alle briljante momenten die daarop volgen.Zoals ik al eerder zei was ik bij de aankondiging van de drie personages een beetje sceptisch of dit wel ging werken, maar uiteindelijk is het gewoonweg briljant en is de charisma tussen de personages awesome te noemen. Michael is de guy die over alles nadenkt, Franklin wil gewoon geld verdienen en blijven leven en Trevor is een guy die het allemaal niks kan schelen. Toch klikt het heel goed tussen de drie en nu moet je niet denken dat je alleen maar met alle drie aan het spelen bent, want ieder personage heeft zijn eigen missies te doen en met de heists komen de drie bij elkaar. De heists zijn zo verschrikkelijk awesome en het maakt het alleen maar beter dat je het op twee verschillende manieren kan doen. De missies zijn zoals je gewoon verwacht van GTA, maar dan weer net iets beter. Het voorbereiden van de heists is zo gedetailleerd en de missies die er omheen hangen zijn enorm leuk om te doen. Het is echt weer een GTA-game waar ik zo lang op heb zitten wachten. Het is een echte GTA-game met alle humor die je van GTA gewend bent en er is zo ongelofelijk veel te doen in de game dat ik nog wel een heel andere artikel zou kunnen schrijven wat er allemaal te doen is. Tennis, golf, darten, zeeraces, off-road races, parachutespringen en dan natuurlijk nog de hele wereld die je kan verkennen. Die paar dingen die ik heb genoemd zijn maar een heel klein deel van wat je kan doen, want er zijn aan nog een shitload aan collectables en side missions die je kan doen en deze side missions zijn net zo sterk als de main missions. De collectables hebben allemaal een verhaal aan zich en hebben de nodige beloningen. Dan is er nog een hele stockmarket waar, als je het slim speelt en de radio in de gaten houdt voor tips in wat je moet investeren, een hele hoop geld kan verdienen. Dit soort kleine details maken GTA V zo gruwelijk vet. Ik kan nog uren doorlullen over de storyline, maar er is ook nog een GTA Online waar ik het met je over wil hebben en je wil natuurlijk zelf ook nog de nodige dingen ontdekken in GTA V, dus laten we het maar gaan hebben over het andere deel van GTA V: GTA Online.

In dit GTA Online-deel zal ik geen review doen van GTA Online, want ik ben inmiddels Rank 53 op het moment van schrijven en aangezien er 999 ranks zijn en ik nog steeds bij elke rank iets nieuws ontdek, lijkt het mij een beter idee om een impressie te geven in plaats van een review.

Je begint GTA Online met een introductie die je gewend bent van GTA en je door de eerste stappen van de game begeleid. Je start een race nadat je een tour hebt gekregen door de stad en als je eenmaal door de tutorial heen bent kan het feest beginnen. Alhoewel de launch van GTA Online verreweg van spoel was, moet ik zeggen dat Rockstar het snel heeft gefixt en GTA Online nu heel soepel loopt en ik zelfs met een vriend uit Brazilië geen lag heb kunnen ervaren. Dat is iets wat je bij andere games niet hoeft te proberen. Hetgeen wat Rockstar heeft neergezet met GTA Online is gigantisch. Er zijn 500 missies om te doen die je unlocked door te levelen. Je begint met hele makkelijke missies die weinig betalen, maar naarmate je meer levelt des te hoger de payout, hoe moeilijker de missies worden en eigenlijk worden ze ook steeds beter. Je begint met hele simpele missies zoals het stelen van een auto en allemaal van dat soort dingen, maar als je eenmaal rond de rank 30 komt dan krijg je heuse missies die ook in de singleplayer hadden kunnen zitten, want het zijn gewoon volledige missies. In principe heb je eigenlijk gewoon twee games in een. Naast de missies heb je natuurlijk ook nog de standaard modi zoals deathmatches en races, maar deze races en deathmatches hebben allemaal een twist. Zo zijn er bijvoorbeeld tank en jet deathmatches en kan je als host de instellingen naar jouw smaak veranderen. Bij races kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een race te doen op BMX'en met wapens. Ja, je kan het zo gek maken als je het zelf wilt. Natuurlijk wordt het alleen maar beter met de komst van de content creator die er binnenkort wordt in gepatched door Rockstar, samen met Heists voor GTA Online waar ik persoonlijk niet op kan wachten.

De Freemode is veel uitgebreider dan het was in GTA IV, want je kan bounties op mensen plaatsen en ook bounties van andere mensen afpakken. Deze bounties zijn verslavend, want wat is er nou leuker dan iemand met een $9000 bounty op zijn hoofd achterna te zitten en dan als je hem killt een message krijgen wat voor hoer je moeder is omdat je net geld hebt geclaimd dat helemaal niet van hem is. Dat is natuurlijk niet zonder gevolgen, want sommige mensen word zo pissed off als je hen killt dat ze je persoonlijke auto gaan opblazen en daar komt een van de pluspunten van Rockstar naar boven, want als je dat teveel doet dan krijg je een hoed op je hoofd met Dunce erop en word je geplaatst in een pool met mensen die dezelfde misdaden hebben begaan en dan mag je daar de komende twee dagen GTA Online in gaan spelen. Als je je wel weet te gedragen en gewoon rustig verder gaat ranken, dan kom je langs veel meer dingen die in Freemode gebeuren zoals armored vans overvallen, winkels overvallen, tankstations overvallen, voertuigen afleveren en ga zo maar door. De lijst houdt maar niet op en dat is nog maar een klein deel van GTA Online, want er is nog zoveel dat ik nog steeds moet zien, want met elke rank die je omhoog gaat krijg je weer nieuwe stuff zoals kleding, wapens, missies et cetera. Naar mijn mening ligt de meeste fun die je kan hebben in de Freemode en de missies die je daar worden aangeboden en ik denk persoonlijk dat als je races en deathmatches speelt, dat je een hoop mist van wat GTA Online te bieden heeft. Met het geld dat je verdient kan je wapens en auto's kopen en met het upgraden van deze auto's kan je je auto gebruiken in online races, tenzij de host besluit om custom vehicles uit te zetten.

GTA V is een game die je niet snel aan de kant kan zetten. Na een maand spelen ben ik nog steeds belachelijk verslaafd aan GTA V en GTA Online maakt dat zeker weten niet makkelijker. Het is zoveel meer dan ik had durven dromen en ik kan niet wachten totdat de heists en content creator erin worden gepatched, zodat GTA Online nog meer redenen heeft om terug te blijven komen naar de franchise waar ik zo van houd.

Reageer