Artikel: Recap: De PSJailbreak

Radical 24 augustus 2010 om 11:03 uur

Dit artikel is niet bedoeld om iemand op gedachten te brengen, maar puur om te illustreren wat er de afgelopen zeven jaar allemaal is gebeurd in handheld- en consoleland. Gezien het beperkte aantal releases is dit ter vervanging van de EntertainmentTips en daarnaast waren onze berichten over de PSJailbreak dusdanig populair dat het kiezen van een onderwerp om het aanbod van artikelen op te vullen voor de hand lag.

Elke generatie is het weer de strijd tussen de hacker en de bouwer. Aan de ene kant wil de hacker het systeem kraken en aan de andere kant wil de bouwer dat het de hacker nooit zou lukken. Vooral de handhelds hebben al sinds jaar en dag last van de hacks, maar sinds vorige week is ook de hele consolelijn gevallen voor de hackers en dat betekent dat het niet lang meer zal duren voordat de PlayStation 3, waar het in dit geval om gaat, volledig open en bloot op tafel ligt.Op de Nintendo DS en de PSP is vanuit de hoek van de ontwikkelaars veel kritiek, omdat ze vinden dat zowel Nintendo als Sony te weinig aan het probleem doen en dat de ontwikkelaar daardoor teveel verlies moet boeken voor niet verkochte exemplaren die normaliter wel verkocht hadden kunnen worden. Op de Xbox 360 is wat betreft de consoles het ombouwen erg in trek, omdat de console nog met dvdâ??s werkt en sinds kort met de JTAG ook via een harde schijf spellen kan opstarten, waaronder arcadegames van de Xbox Live Marketplace en downloadable content van diezelfde Marketplace.

Op de Wii is eenzelfde trucje mogelijk, maar toch zijn daar een stuk minder verhalen over en dat terwijl ook die console gebruikmaakt van de goedkope dvdâ??s en het feit dat iedereen dvdâ??s kan branden. Wat dat betreft is de Xbox 360 net een stap verder, omdat je daarvoor zogenaamde dvd-9â??s voor nodig hebt, oftewel de dual layer. Nu kan elke brander dat wel aan in principe, maar vaak laten ze het ook afweten. Plus dat het branden van de spellen niet zo simpel is als het knippen en plakken zoals veel mensen inmiddels kunnen wat betreft het branden van dvdâ??s en cdâ??s. Desondanks is de Wii in stilte opengebroken en wordt er door een selecte groep gebruik van gemaakt.De PlayStation 3 is een heel ander verhaal, want vier jaar lang is het niemand gelukt om door de beveiliging heen te komen van Sony. Nu kan een reden zijn dat de console een Blu-ray aan boord heeft en dat het animo daarvoor gewoon een stuk kleiner is. Hoeveel mensen hebben namelijk een brander in de pc zitten om BR te kunnen branden en daarbij komt nog eens de hoge prijs van de schijfjes. Nu kun je opteren dat het nog altijd goedkoper is, maar het is simpelweg voor de gemiddelde gamer een brug te ver om zich daar in te verdiepen. Al is het een kwestie van tijd voordat de BR de dvd zal overnemen qua populariteit en gebruik.

Nu het ze gelukt is om de PS3 te jailbreaken, is de hackers scene begonnen om er meer uit te gaan halen. Denk nu niet dat je nu naar hartenlust games kunt gaan downloaden, want ze staan nog maar aan het begin van een grote berg die nog te overwinnen is. Door middel van een USB dongel zou je op dit moment alleen eigen games naar de harde schijf te kunnen schrijven om die vervolgens te spelen. Zoals ik al zei is het nu een kwestie van tijd voordat er een hacker opstaat die verder het systeem in heeft weten te komen.

Reageer