Artikel: Raspberry Pi - De aanschaf en de eerste stappen

RDJ134 17 juni 2018 om 00:00 uur

Hoewel de Raspberry Pi alweer zes jaar verkrijgbaar is, en toen al mijn interesse wekte, had ik er simpelweg de tijd niet voor, tot ik iets meer dan een jaar geleden van mijn broer het allereerste model (versie A) kreeg, die hij ook weer op zijn beurt van iemand had gehad die er niks meer mee deed. Nu was er een hoop beperkt met dit trage model, dat slechts 256MB aan geheugen had, maar toch verdomd handig was voor Kodi (mediacenter) en Lakka (multi emulator), die redelijk goed werkte met oude 8-Bit en 16-Bit systemen. Maar hoe meer ik er mee speelde, hoe meer ik een nieuwer model wilde en deze kwam er eind vorig jaar bij en dit was een Raspberry Pi 3B die kwam met 1 gig aan RAM-geheugen en een veel hogere kloksnelheid en dat opende nieuwe deuren voor betere afspeelmogelijkheden van de mediacenter, snellere bediening en met emulatie kon ik alle oude retroconsole-ROMS gemakkelijk spelen, zelfs videogames van de eerste PlayStation. Maar het feest hield niet op en eerder dit jaar verscheen er de Raspberry Pi 3B+ (hogere CPU-kloksnelheid, verbeterde (draadloze) netwerkcode en vooral een hogere snelheid over LAN).

Uiteraard heb ik deze nu ook in huis gehaald en was het tijd om dan eindelijk eens een serie van artikelen te gaan schrijven die ik nu al een tijdje voor ogen heb. Tot op de dag van vandaag weet ik nog heel erg weinig over dit erg leuke speeltje, en wil ik jullie meenemen op 'deze reis' en hopelijk wat leren, want er zijn een duizend en één dingen die er te vertellen zijn en dat wil ik op een zo simpel mogelijke manier doen. Maar eerst: Wat is een Raspberry Pi en wat kan het allemaal?



In 2009 werd de Raspberry Pi Foundation in Engeland opgericht door diverse personen, bedrijven en de Cambridge universiteit. Het doel van deze groep was om jongeren en mensen met mindere computervaardigheden te leren programmeren en projecten te maken op single board computers. Oftewel kleine creditkaartgrote bordjes met de nodige rekenkracht om één of meerdere taken tegelijk te doen. Met andere woorden je fantasie is je enige limitatie, want met de Raspberry Pi kan je zoveel dingen doen, dat je er dagen over kan praten. Mensen bouwen er robots mee, smart spiegels, beveiligingscamera's, of, zoals ik het gebruik, om te gamen en om series en films op te kijken. Een speeltje voor ons nerds, geeks en mensen die interesse hebben in hoe dingen werken of juist kant en klaar aan de slag willen gaan.

En dit brengt ons bij het volgens punt: Wat kost dit geintje en wat heb ik allemaal nodig? Oké, laten we er van uit gaan dat je er een mediacenter of een retro-emulatiebox van wilt maken. Dan heb je enkele extra dingen nodig bij de aanschaf, maar hier zijn de basics:

1: Een Raspberry Pi - gemiddeld rond de 40 euro en let op, dat is puur je bordje zelf.
2: Behuizing - negen euro (in mijn geval) voor een doorzichtige Adafruit case.
3: Stroomvoeding - 9,95 voor de officiële Raspberry Pi-voeding.
4: 16 gig SD-geheugenkaart - 19 euro (MicroSD High-Endurance, maar alles wat Class 10 is werkt er in, maar neem een beetje bekend merk, want ook hier is goedkoop duurkoop).
5: HDMI-kabel - 2 euro.



Dat is de basic setup die je los samengesteld 80 euro kost. Er zijn ook kant en klare starterpakketten en deze komen met een witrode case en is ongeveer tien euro goedkoper in de aanschaf. Maar ik wilde het gewoon zelf bij elkaar rapen en in elkaar zetten. Maar na je aanschaf van de bovenstaande spullen ben je er nog niet helemaal, want je hebt nog enkele andere dingen nodig voor je echt aan de slag gaat. Dit zijn:
1: Keyboard
2: Muis
3: Netwerkkabel (niet echt nodig, omdat er ook Wi-Fi en Bluetooth ingebouwd zit, maar als je grotere of meerdere bestanden wilt verplaatsen is dit beter en stabieler via een kabel. Maar het hoeft niet)
4: Gamepad of controller, waarbij het in principe niet uitmaakt welke, want de PlayStation 3- en 4-controllers zijn aan te sluiten, of de Xbox 360-controller met draad (of draadloos met een dongle)

Dit zijn spullen die ik hier vol voor handen had (net als een HDMI-kabel) en mij dus geen ene stuiver kostte. Maar wat ik je wel aanraad is om een draadloos toetsenbord te kopen om zo een hele wirwar van dradenellende te voorkomen. Want daar stoorde ik mij het meeste aan als ik weer eens ging kloten. Dus benaderde ik Logitech en deze waren zo vriendelijk om mij een K400 Plus TV board toe te sturen en dit is een muis en toetsenbord in één die komt met een kleine dongle die je in de Raspberry Pi steekt en die gelijk out of the box werkt en deze kan je gemiddeld vinden voor rond de 42 euro. Ik zal overigens dit board later nog een aparte recensie]recensie geven, omdat deze op echt bijna alles werkt. Nu zal je denken: leuk zo'n praatje, omdat je het gratis hebt gehad, maar als het crap was had ik het je ook gezegd. Dit werkt prima en doet waar het voor gemaakt is.

De Raspberry Pi 3B (de Plus-versie) in de behuizing stoppen ging vrij snel: kwestie van inpassen en een paar plastic pinnen wegduwen, en dit doe je uiteraard wel met beleid, want het is en blijft een kleine printplaat die met veel kracht kan afbreken. Gewoon rustig aan tot alles netjes in elkaar klikt en goed stevig vast zit, zo makkelijk dat een kind het kan doen. Dan is het tijd om alles klaar te zetten en de kabels in te prikken, maar nog niet de stroomkabel er in te stoppen, want de Raspberry Pi heeft zo out of the box GEEN aan- en uitknop, iets wat verwarrend kan zijn in begin. Nu zal je zeggen: Hoe zet je deze dan aan en uit? Het aanzetten is simpelweg de stekker in het stroom steken, uitzetten is bij de meeste programma's en besturingssystemen Shutdown kiezen en dan wacht je tot het groene lampje uit is geknipperd en dan kan je veilig de stroom eraf halen. Doordat het mogelijk is om diverse dingen aan te sluiten, is het mogelijk om er zelf een aan- en uitknop op te zetten of een case te kopen die dit heeft en door middel van een script zo aan en uit te doen is. Dit klinkt verwarrend maar is in de praktijk vrij simpel, zo lang je maar wacht tot de groene lichtjes uit geknipperd zijn, want dit lampje laat zien dat er data naar je SD-kaartje gelezen en geschreven wordt. Dus opeens de stekker eruit trekken kan er voor zorgen dat je geheugenkaartje kapot gaat en de programma's hierdoor niet meer goed of helemaal niet meer werken.



Nu de Raspberry Pi in elkaar zit en de kabels ingeplugt zijn, de volgende stap: Wat wil je gaan doen? Wil je er een emulatorbox van maken, een Mediacenter of iets anders? Dit is waar ik je niet mee kan helpen, maar in de volgende artikelen ga ik dus een hoop software checken en de basisconfiguratie uitleggen. Nu is het beste wat je kan doen ter kennismaking, is n00bs downloaden, dit is een image die je GRATIS!! ja GRATIS!! kan downloaden bij de Raspberry Pi Foundation. Dit is een collectie van programma's en besturingsystemen waar je een beetje mee kan spelen en zo kijken wat het kan. Denk hierbij aan:
- Raspbian (full linux distro)
- Lakka (emulator)
- LibreElec (mediacenter die is gebaseerd op Kodi)
- Raspbian Lite
- Data Partition
- OSMC (mediacenter gebaseerd op Kodi)
- RecalBoxOS (emulator)
- Windows 10 IoT Core (Windows 10 Core-versie waar je één of enkele programma's kan draaien)
- TLXOS (klein lichtgewicht OS met een browser en mediaspeler)

Het eerste wat je doet is dus de n00bs image downloaden, daarna download je Etcher (de meeste mensen zweren bij Win32DiskImager die ook prima is, maar Etcher is meer foolproof doordat deze gelijk je USB device laat zien en je dus niet per ongeluk een partitie op je PC kan deleten). Dit is een flashprogramma voor je SD-kaartje. Je plugt de laatstgenoemde in de PC, start Etcher en als het goed is zie je gelijk je SD-kaartje in het midden staan, dan selecteer je de n00bs image en ram je op flash. That's it. Als deze klaar is, steek je het geheugenkaartje terug in de Raspberry Pi en stop je de stekker erin en als alles goed is gegaan boot deze nu op en kom je in een keuzemenu terecht waarbij je kan kiezen wat je wilt installeren. Mijn advies is: Lakka, Rasbian en LibreElec om mee te beginnen, want babystapjes zijn beter dan te verzuipen in het diepe. Na selectie ram je op OK en laat het zijn werk doen tot het klaar is. Dan reboot je en kan je door middel van een menu kiezen wat je wilt gaan doen. Onthoud wel: dit is een kennismaking, als je bijvoorbeeld puur een OS, mediacenter of een emulatiebox wilt hebben, dan kan je deze ook los downloaden en flashen op je SD-kaartje, zodat je deze puur voor je eigen voorkeur kan gebruiken, in plaats van steeds opnieuw uit een menu te selecteren. Ikzelf heb ondertussen meerdere kaartjes met van alles en nog wat draaiende.



Zo, nu de basics erop zitten, is het tijd om af te sluiten en te gaan kijken naar wat er allemaal voor software beschikbaar is voor de Raspberry Pi, en in mij geval zal dit hoofdzakelijk multimedia en gamen worden, waarbij ik ook de basis setups en de plus- en minpunten uitleg. Dus... heb je er zin in? Mooi tot het volgende deel van dit avontuur.

Reageer