Verslag: Heroes: Made in Asia 2022

John "Ins0mnia" Jonk 08 mei 2022 om 16:16 uur

Heroes: Made in Asia in Gorinchem: een beurs die tweemaal per jaar vooral de populaire dingen zo als anime, K-pop en games uit Asia wilt laten representeren en mensen bij elkaar laten komen met hun hobby of liefde. Met een beetje Comic-Con vibes in de mix zoals optredens, cosplay en verschillende artistieke gasten uit de genres. Dan krijg je al een klein beetje een idee om wat voor soort con het gaat.Het speelveld is vrij gemiddeld: één grote hal met kraampjes en standjes, één hal met alleen maar food en nog een verdieping met vip area's, Bushido-lessen en een heuse Maid en Butler-café. Exact zoals je verwacht in Akihabara te Tokio.

Nintendo was aanwezig met een aantal nieuwe games en de reeds verschenen DLC van Mario Kart waarin je een wedstrijd kon doen. Tevens was mCom groots aanwezig met hun e-sports stand, ook hadden ze bekende streamers uitgenodigd zoals Saartje en NietRickBroers.

De foodcourt hoort bij dit soort culturele beurzen groot te zijn, en dit weet Heroes (de organisatie achter Made in Asia) heel goed. Die is dus lekker groot en divers, waarbij je verschillende Japanse hapjes kon eten zoals Yakitori, Takoyaki maar natuurlijk ook sushi. Voor de minder gedurfde eter was er echter ook een patatje of pizza te vinden. Ik zelf koos natuurlijk om Japanse biertjes te lurken en Japanse fried chicken te eten.

De beurshal zelf, waarin de handel voorkomt van de bezoekers en de standhouders, ging alle kanten op. Van een winkeltje die heel veel leek op Japanse 7/11's tot aan verkopers met een lading funko's.Dingen te doen? Gamen zo als ik eerder aangaf, maar ook optredens. Onder andere van Jason Paige. Hem ken je misschien wel van de Pokémon theme song. Hij zong een aantal (on)bekende nummers tot aan een extra lange versie van de Pokémon theme song. Publiek smulde hier flink van. Ik vond het zelf erg stoer dat hij gewoon ook het publiek insprong en daar fans stond te high fiven of te boksen.

Je kon heel basic een Bushido-lesje volgen, waarin je een houten zwaard in je handen kreeg en daarmee een proefles kon volgen met Bushido-meesters. Op dezelfde verdieping vond je dus die Maiden en Butler-café, waarin je in een super cute omgeving super cute dingen kon eten en dansjes kreeg van de maiden. Absolute geïnspireerd door de echte Maid-cafés in Akihabra.

Ik zelf vond dit een prima dagje vermaak; alle bekende klachten over prijzen en drukte vind je overal. Daar ga ik niet over klagen. Maar puntje van kritiek wel: Made in Asia... mwha. Het is vooral Japans, wat Koreaans door K-pop en de rest is flink ondervertegenwoordigd. Hier mag best wat meer aandacht, al begrijp ik wel dat het gericht publiek is en die volgt gewoon wat populair is onder de jongeren, jongvolwassenen en daar is eigenlijk niet eens zo veel mis mee.


Reageer