Artikel: Ode aan de Xbox

Radical 18 april 2010 om 16:00 uur

Het lijkt de dag van gisteren te zijn toen ik in aanraking kwam met de oude, zwarte Xbox met een grote, groene X op de kast. Uren en uren heeft het apparaat aangestaan en tot op de dag van vandaag heb ik nog goede herinneringen aan de goede oude tijd. Nu Microsoft sinds gisteren de stekker uit Xbox Live voor de eerste Xbox heeft getrokken leek het ons leuk om even terug te kijken en weer even kleine kinderen te zijn.

Als klein jochie speelde ik ten tijde van de release van de PlayStation 2, de GameCube en de Xbox nog op mijn PlayStation. De tv waar ik toen op gamede kun je nu eigenlijk niet meer mee aankomen, maar was niet veel groter dan mijn houten schoolliniaal van 30 centimeter uit de schooltijd destijds. Als jong mannetje maakte dat natuurlijk niks uit en het ontbreken van een stoel evenmin. Het stuurtje dat ik als raceliefhebber pur sang bij elkaar had verzameld werd op de achterkant van het bureau gemonteerd en het voeteneind van mijn bed diende als zitplaats.


Nostalgische foto's doen mij terugkijken op een fantastische jeugd en na de PlayStation kwam de Xbox als vervanger bij mijn tv te staan. Om het bij elkaar te sparen heb ik via Marktplaats mijn console van Sony kunnen verpatsen en het duurde dan ook niet lang voor ik mijn eerste game voor de console kocht, los van het bijgeleverde SEGA Rally dat mij als onwetende toentertijd werd aangeraden als Gran Turismo beater. Toen ik mijn Xbox kocht bestond het Xbox Magazine nog en werd zelfs een exemplaar van meegeleverd, waarin een review van Midtown Madness 3 te lezen was.

Diezelfde avond scheurde ik nog op mijn fiets naar de dichtstbijzijnde winkel om de game te kopen op de koopavond. Het vervolg laat zich wel raden en dat is dat het hele weekend werd doorgebracht in Parijs en Washington D.C., welke natuurgetrouw waren nagemaakt door DICE. Alleen was dit spel niet zo heel aantrekkelijk en in de splitscreen multiplayer werden dan ook de meeste uren gestoken. Een vette bak uitkiezen en achter elkaar aanracen was vrijwel het enige dat we deden, totdat we door een bug ontdekten dat je ook de politie aan kon krijgen terwijl dat eigenlijk niet mogelijk is via de menuopties. Gek genoeg wist alles gewoon niet te vervelen en elke keer ontdekten we wel weer een nieuw plekje om de perfecte stunt uit te willen voeren.


Hoewel het sluiten van Xbox Live voor de Xbox de aanleiding gaf tot het maken van het artikel, is dat hetgeen ik vrijwel niet heb meegemaakt. De creditcard ontbrak en alleen met behulp van iemand die ik toen kende kon ik even genieten van de service. De game die op dat moment in was, was DTM Race Driver 3. Voor het eerst werden veel raceclasses met elkaar gecombineerd in één spel waardoor de variatie enorm hoog was. Het huidige Race Driver: GRID geeft goed weer om wat voor game het gaat, maar in 2006 was het op dat gebied en wat betreft graphics en geluid zijn tijd vooruit. De tijd met die game op Live was karig, maar het was toch een unieke ervaring in de tijd dat het op de PS2 nog weinig voorstelde en het er op de GC niet was.

Het ontbreken van geld zorgde er voor dat ik relatief weinig games heb kunnen spelen en gezien mijn leeftijd was het ook niet mogelijk mij er heel erg in te verdiepen, want dan ben je druk met buitenspelen en dergelijke. Mijn passie voor racegames zorgde er dan ook voor dat ik mij moest beperken met de aankopen en dat als ik een game haalde, dat het meestal een racegame zou worden. Een game waar ik belachelijk veel tijd in heb gestoken is Project Gotham Racing 2. Over de 400 uur werd er op het profiel bijgeschreven, waarbij wederom de splitscreen domineerde. Mijn vaste tegenspeler had weinig aanleg voor racegames, maar dankzij mij werd hij toch een waardige concurrent op de racebaan en lukte het hem zelfs eerder om alle races op Platinum te halen. Iets wat in dat deel nog moeilijk was.


Op het moment dat de Xbox 360 uitkwam, was ik nog niet zo heel erg intensief bezig met journalistiek, dus de drang om er een te halen was niet overweldigend. Toen een maand na release de mogelijkheid zich voordeed om er één te halen ben ik als een idioot alle winkels gaan bellen om te vragen of ze er nog eentje hadden liggen. Gelukkig was er nog een winkel te vinden en ben ik dezelfde zaterdag nog de console met Project Gotham Racing 3 gaan halen, vanwege de vele uren in het tweede deel. Zoveel heb ik die game niet kunnen spelen, maar het zal ongetwijfeld akelig dichtbij kunnen komen. Dit was tevens het moment dat mijn Xbox de deur uit is gegaan en het bij herinneringen is gebleven die na het maken van deze tekst zeker niet meer zullen verdwijnen.

Reageer