3voor12 interviewde Fresku over zijn werkplek

RDJ134 6 september 2012 om 19:55 uur

Fresku uit Eindhoven is niet alleen één van de meest getalenteerde rappers in Nederland, maar ook een comic book nerd. Dat maakt hem zeer geliefd bij de redactie van Eigenwereld.nl. Maar deze man heeft diepe dalen doorstaan om te komen waar hij nu is, en zijn album Maskerade is een nederhop klassieker die je gewoon in je collectie moet hebben. 3voor12 had een interview met hem over zijn album, leven en zijn werkplek en hij is hier allemaal zeer open over. *respect*


Bijna was Maskerade, het album dat 3voor12 eerder al een bitterzoet meesterwerk noemde, er niet geweest. Fresku - geboren en getogen als Roy Reymound - had weliswaar een handvol tracks gemaakt na het uitbrengen van een zelfgetitelde debuutalbum, maar dat was puur voor de "hobby". "Ik wilde geen plaat meer uitbrengen", vertelt Fresku nu, thuis aan de keukentafel in Eindhoven. Daar werd het grootste gedeelte van Maskerade geschreven. "Ik had het rondje al gedraaid en overal gestaan, om erachter te komen dat het financieel niet veel oplevert. Dat beetje dat het kan opleveren werd ook nog eens door het management ingenomen. Bovendien had ik de problemen die ik had voor mijn doorbraak nóg steeds, en het werd alleen maar erger. Ik had er ook nog een kleine bij. Daarom dacht ik: 'Ik kan wel focussen op zo'n klotecarrière beginnen, een soort jongensdroom, maar ik moet me gewoon richten op mijn échte leven.'"

Wist hij veel dat precies deze gedachtes uiteindelijk een sleutelrol zouden vervullen op Maskerade, de plaat die er tóch kwam. Maar dat was pas veel later. Het echte leven waar Fresku het nu over heeft, dat waren zijn manager - die hem oplichtte voor te veel geld om op te noemen - en de moeder van zijn kind - met wie hij de relatie verbrak omdat het gewoonweg niet meer ging. Vervolgens belandde Fresku in een diep dal. Hij kwam niet meer buiten, mocht zijn kleine dochtertje Alisha niet meer zien en schreef amper muziek. "Ik deed helemaal niks, ik woonde in een grot, nam mijn telefoon niet op en leefde in een spiraal van slachtofferschap."

Reageer