Rico (Opgezwolle & FTG) openhartig over zijn struggle met drugs

RDJ134 26 mei 2020 om 16:45 uur

Rico uit Zwolle is één van de beste rappers die Nederland rijk is en zijn carriere spant van Opgezwolle, Fakkelteit Groep, Solo en al een kleine 20 jaar actief. Nu was hij altijd wel vrij open over zijn drug gebruik die recreatief leek te zijn en daar oordeel ik ook verder niet over omdat iedereen moet doen en laten waar hij zin in heeft. Maar in dit interview met Trouw verteld hij over hoe groot zijn problemen waren, de leugens en het afkicken van de dope die weer verruild werd voor een Alcohol probleem. Hij heeft zijn dingen weer op de rails en lijkt zijn struggles nu achter zich te hebben liggen. Zeer openhartig gesprek en daar heb ik respect voor, want je open en kwetsbaar stellen is lef voor nodig.


“Dat effect veranderde door de tijd heen, na een aantal jaren werd ik er juist numb door, hoe zeg je dat, verdoofd, platgeslagen. De upper werd een downer. Paranoïde werd ik ook, ik ging woorden op straat omdraaien en las er geheime boodschappen in, bestemd voor mij en afkomstig van een of andere hogere macht. Ook liep ik een keer 's nachts door Zwolle en vloog er een helikopter boven me. Het was strelend voor mijn ego, dat ik belangrijk genoeg was om midden in de nacht een schijnwerper op te richten. Ik kwam twee jongens tegen en zei: ‘Zie je die helikopter?' Ze zagen natuurlijk niets. Toen wist ik dat het tijd was om hulp te zoeken. Ik ging de detox in en na drie weken nam ik me stellig voor om nooit meer te gebruiken.”

De drugsverslaving ging gelijk op met de populariteit van de rapformatie Opgezwolle, maar het bleven twee verschillende werelden. “Tussen ons ging het om de muziek, alleen maar om de muziek. We dronken allemaal wel, maar drugs, daar hadden we het niet over. Ik nam het stiekem, op het toilet. In die oude wc-rolhouders zat een metalen buisje dat je eruit kon halen, het was de perfecte snuifbuis. De anderen merkten wel dat ik stiller werd, teruggetrokkener. Ik ging ook steeds minder de schijn ophouden.


Reageer