Review: Urban Explorer

TonyT 10 maart 2012 om 20:29 uur

Soms weet ik gewoon niet hoe ik een review moet beginnen. Het makkelijkste is dan om te vertellen dat ik soms niet weet hoe ik een review moet beginnen. Voilà, daar heb ik een opzet te pakken. Nu zijn jullie vast benieuwd waarom ik het soms niet weet. Toevallig heb ik nog genoeg regels over om dat in een fatsoenlijke introductie haarfijn uit te leggen. De film in kwestie, Urban Explorer, is een oertypische moderne horrorfilm waarin de ene déjà vu na de andere door je kop flitst. Hoe kun je dan nog een origineel stukje schrijven? Wat vooral interessant is, is wat een filmmaker overhaalt om opnieuw in dit krakkemikkige bootje te stappen en met zijn laatste centen te roeien richting erkenning.



Om eerlijk te zijn kan ik daar niet direct een zinnige verklaring voor geven. Andy Fetscher, een Duitse regisseur, begon met 'Bukarest Fleisch' waarvan de dvd niet buiten Duitsland is verschenen. Niet geheel onverwacht, want de Duitse horrorscene is toch een beetje afgezonderd van de rest. Met eigenzinnige namen als Ittenbach of Rose heeft dit niets van doen, maar het heeft simpelweg niet de internationale aantrekkingskracht zoals de Scandinavische horror dat al wel heeft verworven.

Het is een reputatieding en Urban Explorer gaat er niet een hele positieve draai aan geven. Het wordt getergd door middelmatigheid en weet niet te ontsnappen uit de zelfgecreëerde sleur. We stappen even een paar maanden terug in de tijd toen ene 'Rafael Eisenman' ons meenam in een ondergronds tunnelsysteem met een mysterieus (militair) verleden. Underground (2011) bleek een verspilling van je tijd te zijn, ondanks de geweldige setting. Niet veel anders lijkt de bestemming voor de vier jongeren die de tunnels induiken onder het geweldige Berlijn.



Gelukkig werken enkele momenten sterk in het voordeel van deze titel. Zo is het onheilspellende gevoel al vanaf het begin aanwezig en weet zich dat ook goed voort te zetten. Hoewel het middenstuk een flinke dip is qua tempo, herpakt het zich op het moment dat de ongemakkelijkheidskaarten weer worden gespeeld. Met de introductie van een voormalig Duitse grenscontroleur, pompt het weer een boel spanning en onvoorspelbaarheid in de aderen.

Reageer