Review: Black Hawk Down

RDJ134 7 januari 2013 om 00:00 uur

In aanloop naar het einde van de wereld op 21 december 2012 bracht Sony Home Entertainment een aantal films uit die je meenemen naar het uiterste van de mensheid. Hoewel Ridley Scotts Black Hawk Down (2001) niks met Maya's te maken heeft, is dit waargebeurde verhaal voor de betrokkenen een strijd op leven en dood geweest en voor hen moet dit hebben aangevoeld als het einde van de wereld.Black Hawk Down is het waargebeurde verhaal over een groep soldaten (Delta Force en Rangers) die op 3 oktober 1993 even met een 'in en out'-missie de Somalische hoofdstad Mogadishu in gingen om handlangers van generaal Muhammed Farah Aidid op te pakken. Maar door onderschatting van de vijand en omstandigheden waar de Amerikanen geen grip op hadden ging alles wat je maar kan bedenken mis. Zo hadden veel soldaten hun volledige uitrusting met onder andere nachtkijkers niet meegenomen, omdat ze dachten dat dit een standaard missie zou worden. Dan gaat de missie die slechts maximaal een uur zou duren volledig mis en worden er twee Black Hawk-helikopters neergeschoten, waarvan de bemanning hulp nodig heeft en aangezien "leave no man behind" het motto van het Amerikaanse lager is, moeten ze wel iedereen redden.

Wat volgde was een bijna non-stop strijd waarbij militairen close combat gevechten hadden met de Somalische milities en warlords die de baas over Mogadishu zijn. Want voor er hulp onderweg is, moeten deze zich, inclusief de gewonden, staande houden tegen een grote overmacht die woedend is op hun bezetter. Als je dan ook nog eens bedenkt dat dit echt is gebeurde en er in 24 uur tijd 1.000 militieleden en negentien Amerikanen stierven, dan is deze film opeens een stuk zwaarder om te kijken. Overigens neemt Ridley Scott het niet helemaal met de waarheid, want twee piloten hun lichamen zijn toentertijd verminkt en door de straten gesleept, de link met de videobeelden ervan zal ik je maar besparen.

Ridley Scott heeft voor Black Hawk Down een grote cast met diverse sterren gescoord, want zo zien we onder andere: Josh Hartnett (The Faculity, 30 Days of Night) in de hoofdrol als soldaat wiens sympathie voor de bevolking in rap tempo afneemt als de eerste kogels en RPG's om zijn oren vliegen. Verder komen Ewan McGregor (de Star Wars prequels, Big Fish, Trainspotting) en Eric Bana (Munich, The Hulk, Star Trek) voorbij en zorgt Ewen Bremmer (Trainspotting, Snatch) voor de komische noot als de support gunner die met zijn maatje vergeten wordt. Leuk detail is dat Ewen en Josh beiden in 2001 ook te zien waren in het ander oorlogsdrama Pearl Harbor.

Beeldkwaliteit van de film is prachtig, waarbij vooral de kleuren blauw en geel de boventoon voeren en dit is alles op een rauwe manier gefilmd waarbij het soms lijkt alsof je midden in de actie zit. De Blu-ray heeft verdomd scherp en gedetailleerd beeld die op een full HDTV pas echt perfect tot zijn recht komt. Dit geldt ook voor het geluid dat in PCM 5.1 (luxe woord voor ongecomprimeerde audio) surround je subwoofer laat blazen en je soms de kogels letterlijk om je oren hoort vliegen en achter of naast je inslaan. Films als Black Hawk Down herinneren echte filmliefhebbers eraan waarom je ook alweer een surround set of een surround headset in huis hebt gehaald. Maar uiteraard staan er ook de nodige extra's op het schijfje:

  • Audiocommentaar van Mark Bowden (schrijver van het gelijknamige boek), Ken Nolan, Jerry Bruckheimer en de regisseur Ridley Scott.
  • Audiocommentaar van de veteranen van '93 US Special Forces.
  • Documentaire "The Essence of Combat" (dit is meer dan twee uur aan behind the scenes, die een must see voor de fans van de film is).  • Reageer