Review: 2 Movie Pack: The Punisher & Punisher: War Zone

RDJ134 23 december 2013 om 17:08 uur

Sony Home Entertainment brengt zo nu en dan onder het 2 Movie Pack-label twee leuke films op dvd uit voor een leuk prijsje. Sinds kort ligt er een nieuwe pack in de winkel die onze aandacht heeft gekregen, want The Punisher en Punisher: War Zone zijn twee films die elke comicliefhebber wel kent of gezien heeft.The Punisher (2004)
Frank Castle (Thomas Jane) is een undercoveragent die verdomd goed is in zijn vak, want hij kan zonder enige moeite infiltreren in elke criminele groep naar keuze. Zo bestaat zijn laatste klus uit het oppakken van een bende wapensmokkelaars. Uiteraard loopt dit niet volgens plan en volgt er een shootout tussen de smokkelaars en het arrestatieteam die hen moet arresteren. Hierbij faked Frank niet alleen zijn eigen dood voor de criminelen met wie hij werkte, maar wordt de zoon van maffiabaas Howard Saint (John Travolta) door de politie doodgeschoten. Terwijl Frank naar huis gaat naar zijn vrouw en zoontje, rouwt Howard Saint om het overlijden en schiet vol met wraakgevoelens als hij hoort dat Frank een undercover was en nog leeft. Zijn vrouw Livia Saint (Laura Harring) eist van hem dat er wraak wordt genomen, waarbij Frank dezelfde pijn moet ervaren als zij nu doen, oftewel zijn familie moet eerst dood.

Wanneer Frank met zijn vrouw en zoontje naar een grote familiebijeenkomst op een tropisch eiland gaat, stuurt Howard Saint er een Death Squad op af die daar hun wapens legen op de hele Castle-familie, waarbij Frank ziet hoe zijn vrouw en zoontje voor zijn ogen vermoord worden. Hij overleeft met diverse schotwonden deze aanslag ternauwernood en wordt hij gedwongen om off-grid te gaan leven om zo zijn bloederige wraak op Saint te plannen. Wanneer deze er achterkomt dat Frank nog leeft, rekruteert hij een leger met bonte huurmoordenaars die hij achter Frank aanstuurt. Dit alles bouwt in een kleine twee uur tijd zorgvuldig op naar een grande finale waar beiden tegenover elkaar komen te staan voor een mano el mano.

The Punisher is altijd al één van mijn favoriete comickarakters geweest, omdat hij simpelweg een man op een missie is die in tegenstelling tot alle andere Marvel-superhelden het niet moet hebben van een "gave" of speciale gadgets, zoals Iron Man die, technisch gezien, ook geen speciale krachten heeft, omdat het zijn pak is die hem zo powerful maakt. Deze film valt eigenlijk een beetje tussen het wal en het schip in, aan de ene kant zien we serieuze scènes van een depressieve Frank die zichzelf van het leven wilt beroven omdat hij de pijn niet meer aan kan, aan de andere kant zien we schurken die er uit zien alsof ze uit een kindershow zijn komen wandelen. Ook de side story met Frank zijn buren is saai, maar wat overblijft is een heerlijke actiefilm met een behoorlijke B-movie vibe en die je soms aan het lachen maakt.

De beeldkwaliteit van deze dvd is voor deze mediadrager prima te pruimen, en ook de vele felle kleuren komen zelfs op een HDTV goed tot zijn recht. Hoewel ik eigenlijk verpest ben met de Blu-ray-versie die ik eerder dit jaar reviewde. Het geluid komt in Dolby Digital 5.1 en daar is niks op aan te merken en klinkt dan ook perfect.

Uiteraard staan er ook de nodige extra's op het schijfje, namelijk:
 • Audiocommentaar van regisseur Jonathan Hensleigh
 • Verwijderde scènes met optioneel audiocommentaar
 • Keeping it Real: Punisher Stunts
 • Making of: War Journal: On the set of the Punisher
 • Videoclip: Step up van Drowning Pool  Conclusie
  The Punisher is een film die ondanks zijn lengte van bijna twee uur je weet te amuseren, en die je niet te serieus moet nemen. Het is heerlijke over de top actie met dikke shootouts en explosies, waarbij Frank Castle een antiheld is geworden tegen wil en dank en er alles aan doet om de dood van zijn familie te wreken. Waarbij hij soms niet alleen bloederig en keihard geweld gebruikt, maar ook zijn hersenen en criminelen op hele slimme wijze tegen elkaar weet uit te spelen. Al met al een hele lekkere film.

  Punisher: War Zone (2008)
  Punisher: War Zone is niet, zoals veel mensen denken, een vervolg op The Punisher uit 2004 die ook in deze 2 Movie Pack zit, maar het is een reboot van de franchise die bij succes een serie had moeten worden. Met de nadruk op HAD. De film is een stuk rauwer, harder en meer gritty dan zijn voorganger, maar heeft zo zijn tongue in the cheek momenten en een hele lekkere foute vibe. Maar daar zo meer over.

  Wanneer de film begint is Frank Castle (Ray Stevenson) al vijf jaar The Punisher en moordt hij de ene maffiafamilie na de andere uit. Zo zien we hoe de twee agenten Martin Soap (Dash Mihok) en Saffiotti (Tony Calabretta) voor het huis van de grote maffiabaas Gaitano Cesare zitten omdat ze vermoeden dat The Punisher langs zal komen om daar een bloedbad aan te richten. Want Cesare heeft een grote bijeenkomst van de familie waarbij ook Billy Russoti (Dominic West) aanwezig is en deze wil een biologisch wapen via de havens het land in laten smokkelen, waarvoor een bepaalde groepering een paar miljoen over heeft. Gaitano is het hier niet mee eens, want volgens hem gaat het wapen naar terroristen die dit willen gebruiken om een aanslag te plegen in New York. Cesare en Russoti krijgen ruzie en komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Waarna Russoti tegen zijn sidekick oppert om de baas maar te "wacken" en de macht over te nemen.  Ondertussen zit de heel maffia aan tafel en gaat het licht uit en een fakkel aan, The Punisher is gearriveerd en slacht op een brute manier alle in de kamer aanwezigen in minder dan veertig seconden met een orgie van geweld. Waarmee gelijk de trend voor de film is gezet. Russoti weet met zijn handlangers te ontsnappen omdat deze nog niet aan de tafel zat. Tijdens zijn aftocht wordt Frank geholpen door de twee postende agenten die hem er op wijzen dat er een biologisch wapen via de havens gaat binnen komen. Waarna Castle vertrekt met de wagen van de agenten en zich naar de haven begeeft om ook daar orde op zaken te stellen. Tijdens zijn binnensluiping loopt hij Nicky Donatelli (Romano Orzari) tegen het lijf die hij dan ook zonder enige aarzeling neerschiet, waarna er een shootout volgt waarbij Russoti in een bak met glas gemikt wordt en zo gruwelijk verminkt door de arriverende politie wordt gevonden.

  Later, als Frank via Martin Soap (die hem in het geheim helpt) te horen krijgt dat hij een agent heeft vermoord, is hij verscheurd van schuld en besluit hij om te stoppen met zijn werk als The Punisher. Maar voor het zover is wil hij "goed maken" wat hij heeft gedaan door de weduwe Angela (Julie Benz) en dochter Grace (Stephanie Janusauskas) een tas met geld te geven, die dit weigert. Zijn wapendealer Micro (serieuze rol van de Wayne Knight) vertelt hem dat Russoti nog leeft en zwaar verminkt is en door het leven gaat onder de naam Jigsaw. Deze heeft drie plannen, de eerste is om alsnog het biologische wapen het land in te laten smokkelen via zijn haven. De tweede is om bij de weduwe van Donatelli "verdwenen" geld terug te halen. En tot slot een hele nieuwe bende op te zetten die bestaan uit diverse pluimage en etnische afkomst. Dus The Punisher krijgt zijn handen vol om alles goed te maken en Jigsaw te straffen voor zijn misdaden.

  The Punisher: War Zone is een behoorlijk coole film die net als zijn voorganger uit 2004 een redelijk B-movie vibe heeft, maar zich een stuk harder weet te presenteren. Uiteraard is er de komische noot in de vorm van Martin Soap en Jigsaws broer Loony Bin Jim (Doug Hutchison) die serieus fookin' mental is. Dat laatste bedoel ik dan ook letterlijk. Het kijkt lekker weg en de actie is verdomd hard en heeft een hoog gore gehalte, waarbij gezichten met shotguns worden afgeschoten en hoofden in tweeën geslagen met een minimachete. Daarnaast speelt Lexi Alexander (bekend van onder andere Green Street Hooligans uit 2004) in elke scène handig in met diverse kleuren om zo de beelden extra lading te geven. Dit alles bij elkaar maakt het een verdomd coole film, waarvan ik het jammer vind dat dit geen lopende serie is geworden, want Ray Stevenson is een bijna perfecte Punisher.

  Het beeld is ook hier voor een dvd prima om te pruimen, maar net als de andere film is het enige minpuntje dat de ondertitelingen erg groot overkomt als je kijkt op een HDTV, maar gelukkig zijn deze uit te zetten. Het geluid komt ook hier in Dolby Digital 5.1 en klinkt prima zoals je het verwacht. De schietpartijen klinken heel erg agressief door je speakers of headset, waarbij de subwoofer een goede bass weet aan te spreken.

  Op dit schijfje staan ook een aantal korte extra's, waarvan ik de training van Stevenson behoorlijk indrukwekkend vond, want voor zijn rol heeft hij intense trainingen doorstaan in vuurwapens, handgevechten en militaire tactieken om zo authentiek en realistisch mogelijk over te komen op het scherm. Voor de rest staan er de onderstaande extra's op de disc:

 • Making of
 • Audio Commentaar van regisseur Lexi Alexander en Steve Gainer
 • Documentaires:
  - Training
  - Weapons
  - Creating The Look
  - Meet Jigsaw
 • Diverse trailers


 • Reageer