Review: I Frankenstein (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 11 juni 2014 om 21:14 uur

Wanneer op de hoes van de Blu-ray en dvd staat: Van de makers van Pirates of the Caribbean, The Matrix en Underworld, dan leg je de lat met verwachtingen gelijk een stuk hoger. Maar ergens in je achterhoofd weet je dan dat het te mooi is om waar te zijn, want I Frankenstein kan zich niet meten met de genoemde titels. Maar wat het wel is, is een zeer vermakelijke popcornfilm die eigenlijk toch wel heel lekker weg kijkt.I Frankenstein begint zoals het boek van Mary Shelley uit 1795, waar we zien hoe Dr. Victor Frankenstein (Aden Young) diverse lijken aan elkaar heeft genaaid en zo zijn eigen monster (Aaron Eckhart) tot leven wekt. Geschrokken van zijn creatie probeert hij het wezen te verdrinken, maar omdat deze niet dood kan krabbelt deze uit het water om vervolgens terug te keren naar het huis van zijn schepper. Daar vermoordt hij uit wraak Victors zijn jonge bruid Elizabeth (Virginie Le Brun) en slaat op de vlucht naar de Noordpool. Victor is verscheurd door verdriet en vervuld met haat en gaat achter het monster aan om deze voor eens en voor altijd uit te schakelen. Iets waar hij in faalt, omdat het poolweer te koud is en hij aan onderkoeling overlijdt. Het monster heeft hier geen last van en besluit om zijn “vader“ thuis te begraven in het familiegraf.

Eenmaal op het kerkhof probeert hij zijn vader en het boek met handleiding tot zijn bestaan te begraven, met nadruk op probeert. Want er zijn demonen die het monster gevangen willen nemen voor hun eigen agenda. Tijdens de vechtpartij die ontstaat wordt “het” geholpen door twee gargoyles met de namen Ophir (Mahesh Jadu) en Keziah (Caitlin Stasey). Want wat de mensheid niet weet is dat er een oorlog woedt tussen de demonen en de Gargoyles, oftewel goed en kwaad. Het monster wordt na zijn redding wakker in een immens grote kathedraal waar de laatste Gargoyls hun hoofdkwartier hebben en hun koningin Lenore (Miranda Otto) het kwaad bestrijdt met haar generaal Gideon (Jai Courtney). Lenore vindt dat het monster een kans verdient om zich aan te sluiten bij haar leger en geeft hem de naam Adam en vertelt hem dat de Gargoyls geschapen zijn door aartsengel Michael om de demonen te stoppen en zo de nietsvermoedende mensheid te redden.

Adam voelt er niks voor om een strijd te gaan voeren waar hij in principe niks mee te maken heeft, want hij is geen Gargoyle en de mensen zien hem als een monster. Dus hij vertrekt uit de kathedraal om zo zijn rust te zoeken, alleen krijgt hij deze niet want de demonen jagen op hem en ziet hij het nu als zijn eigen persoonlijke vendetta om de jagers op te jagen en uit te schakelen. Iets wat hem 200 jaar lang goed afgaat, want zoals je al eerder kon lezen kan hij niet dood. Wanneer hij in onze huidige tijd een confrontatie heeft met Helek (Steve Mouzakis), trekt hij wederom de aandacht van de Gargoyles, omdat tijdens het gevecht in een steeg ook een politieagent is overleden en daarom wilt Lenore nu Adam voorgoed uitschakelen en laat hem ontvoeren.

De demonen, onder leiding van Naberius (Bill Nighy), zitten niet stil en willen koste wat het kost Adam in handen krijgen. De reden hiervoor is dat als demonen vermoord worden, hun “ziel” naar de hel gaat, maar terug kunnen keren in een zielloos lichaam en laat Naberieus daar nu een shitload van hebben. Zijn bedoeling is door middel van twee wetenschappers, waar onder de erg lekkere Terra Wade (Yvonne Strahovski), Victor Fankensteins werk voort te zetten en op deze manier een leger van demonen te maken. Wat volgt is een epische strijd tussen de beide fracties en Adam die hier tussenin zit en moet vechten voor zijn bestaan.I Frankenstein lijkt op papier niet meer stuk te kunnen, maar... is slechts gedeeltelijk geslaagd te noemen. De sfeer is gotisch en vooral erg donker te noemen en doet gelijk denken aan de vibe uit de Underworld-films. Daar houdt niet de enige vergelijking op, want ook het verhaal heeft overeenkomsten (sterker, er waren plannen voor een cross-over tussen beide films), omdat er een geheime oorlog woedt tussen mythologische figuren en de mensheid dit niet weet. Ook heeft het wat weg van Blade, als de demonen worden gedood en ze uit elkaar vallen en hun ziel brandend naar de aarde trekt. Als een Gargoyle dood gaat, stijgt de ziel in een blauwe straal omhoog, een leuk stukje symboliek. Waar de film op zijn snuffel mee gaat, is het niet dieper uitwerken van het verhaal. Sure, Adam is verbitterd en boos op alles en iedereen en heeft hier last van, maar dit komt slechts enkele keren naar voren en zien we alles slechts vanuit zijn perspectief.

Toen deze film uit kwam (Rotten Tomatoes brandt het af en ook de IMDB-score is vrij laag), kreeg het een shitload aan negatieve recensies over zich heen. Iets wat ik eerlijk gezegd onterecht vindt, er rammelt het nodige aan de film, maar het is een guilty pleasure. De actie is awesome, omdat Adam de vechtstijl Kali Silat gebruikt met twee Tongats (twee middelgrote stokken) en deze wapens zie je zelden in Amerikaanse films voorbij komen en is echt fenomenaal om te zien. De CGI-beelden zijn zeer nice en ook de vibe is heerlijk en heeft het veel weg van een comic. Iets wat niet vreemd is, omdat de film niet alleen verhaaltechnisch gebaseerd is op Mary Shelleys Frankenstein, maar juist qua sfeer op de I Frankensein graphical novel van Kevin Grevioux.Nu was Badass PR zo vriendelijk om ons een Blu-ray-versie van de film te sturen en deze komt met twee schijfjes, namelijk 2D en 3D. Dus mocht je een normale of 3D tv hebben, dan heb je twee voor de prijs van één. De beeldkwaliteit is zoals je van een moderne film verwacht spot on, het full HD 1080p beeld knalt van (of met de 3D-versie in) je tv en is messcherp en vol met details. Zoals ik eerder zei: als demonen worden vermoord vallen ze uiteen en dat ziet er zo ongelofelijk mooi en gedetailleerd uit en heeft het beeld zelfs met de 2D-versie een toch wel redelijk goede diepte. Het geluid komt in 7.1 DTS-HD en is een streling voor je oren. De stemmen van de demonen, de galmende hallen van de Gargoyles kathedraal: het klinkt allemaal zo puur en strak. Maar dit is natuurlijk een actiefilm en wie een goede surround (of headset) setup heeft, zal zijn basswoofer goed kunnen gaan laten beuken als het los gaat. Dus met het beeld en geluid zit het prima in orde. Dit kan ik niet echt zeggen over de extra's die hoofdzakelijk bestaan uit het maken van het monster, de monsters en een audiocommentaar.

Conclusie

I Frankenstein is een hele vermakelijke film die redelijk leentjebuur bij andere bekende franchises heeft gedaan, maar helaas toch niet helemaal lekker is uitgewerkt. Persoonlijk vind ik deze titel wel het stempel Eigenwereld.nl-film waard, omdat het een echte comicvibe heeft, toch een beetje dure B-movie is en ook nog eens vol met fantasy en actie zit. Dit in combinatie met een bak popcorn en wat te drinken is een avond vol vermaak en een film die je zeker wel meer dan één keer kan kijken. Je moet het zien als Underworld (laten we eerlijk zijn, ondanks een bloedmooie Kate Beckinsale in een leren outfit had het ook zijn minpunten), Van Helsing (ook vermakelijke CGI-pulp) en The League of Extraodinary Gentlemen. Guilty pleasure films die gedoemd zijn te floppen en toch op één of andere manier hun eigen charme hebben.

Mijn eindcijfer is een 80 en heeft mijn koopadvies, wan het is een verdomd lekkere wegkijker voor comicgeeks en -nerds die actiefantasy waarderen. I Frankenstein ligt nu in de winkel op dvd, Blu-ray en is verkrijgbaar via de bekende digitale distributiekanalen.
Onze score 80

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van I Frankenstein Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief