Review: Lola Rennt

Geschreven door RDJ134 op 17 juni 2015 om 01:17 uur

Wie denkt dat wij van Eigenwereld.nl alleen maar de nieuwste en hipste films willen reviewen heeft het mis, want zo nu en dan kijken we ook terug met eerder verschenen films die een re-release hebben gekregen. Zo bracht Lumière Lola Rennt opnieuw uit op dvd en kregen we een recensie-exemplaar van deze erg coole cultfilm uit 1998, die nog steeds even lekker weg kijkt. Plus de kans voor een hele generatie om opnieuw kennis te maken met deze klassieker.Het verhaal van Lola Rennt is nogal... anders dan dat je gewend bent, want deze krijg je te zien in drie verschillende scenario's. Daar komen we zo op terug. De film begint als Lola (Franka Potente, die we kennen uit de Bourne-films en de Amerikaanse tv-serie The Bridge) wordt gebeld door haar vriendje Manni (Moritz Bleibtrue, bekend van onder andere The Experiment uit 2001 en World War Z), een niet al te snuggere drugsdealer die het voor elkaar heeft gekregen om 100.000 Duitse marken te verliezen in de trein en zijn bazen nu moet betalen en een groot probleem heeft en waarschijnlijk het einde van de dag niet zal halen als hij niet met het geld over de brug komt. Wanhopig als hij is, besluit hij een supermarkt te overvallen om zo zijn schuld te kunnen betalen. Lola probeert na het telefoontje nu het leven van Manni te redden en dat is waar de coolheid van de film inkickt, namelijk dat je drie verschillende versies krijgt te zien, die gebaseerd zijn op de keuzes die ze maakt en alle drie een verschillend eindresultaat heeft voor Manni, Lola en de mensen die ze tegenkomt op straat.

Het klinkt verwarrend, maar dit is eigenlijk te vergelijken met een videogame of het meerdere universum idee. De keuzes die Lola maakt zorgen ervoor dat haar toekomst anders verloopt dan het zou moeten zijn en daarbij is het aan jou, de kijker, om te bepalen wat je favoriete einde is. Zo verloopt de overval op de supermarkt in één verhaallijn prima en komt alles goed en in een ander komt Lola te laat doordat ze, wel, kijken dus. Dit zijn slechts enkele kleine voorbeelden van hoe dingen per scenario anders verlopen voor een hoop dezelfde mensen. Dat is nou precies de reden waarom deze film nu al jaren (terecht) een cultstatus heeft verkregenMede door de alternatieve verhaallijnen is Lola Rennt een hele coole film en heeft deze de jaren negentig tand des tijds goed doorstaan. Sure, de kleding en de beukende technomuziek mogen dan wel iets achterhaald overkomen, maar het verhaal en de acteurs houden de film nog altijd als een paal boven water. Daarnaast kan je deze meerdere keren bekijken en kan je nog kleine verschillen spotten die je eerst over het hoofd hebt gezien en ik kan je verzekeren dat er nog veel meer te zien valt als je maar goed kijkt. Want zo zitten er ook verwijzingen naar de film Vertigo (1958) van Alfred Hitchcock in en als je niet bekend bent met deze regisseur, dan raad ik je nu gelijk aan om daar verandering in te brengen.

Deze re-release van Lola Rennt komt, zoals ik al zei, op de mediadrager dvd en is het beeld hiervan dik in orde. Deze film maakt gebruik van diverse kleurenfilters en ook de manier van vertellen springt soms over naar animatie die ook weer verschilt met kleur. Maar het beeld is goed kijkbaar en ook het geluid, dat komt in standaard Dolby 5.1 Surround, klinkt prima en laat hier en daar de subwoofer even lekker pompen en komen de dialogen glashelder uit je speakers. De film speelt zich in de grote stad af en dat is vaak ook goed te horen door omgevingsgeluiden die echt rondom je te horen zijn. Dus een goede extra beleving van de film als je een juiste surround (head)set in huis hebt.


Conclusie

Mocht je deze geniale en vooral unieke film de eerste keer gemist hebben, dan is deze re-release nu je grote kans om alsnog kennis te maken met Lola Rennt. Door het spelen van diverse scenario's en dat alles in een mensenleven samenhangt en te beïnvloeden is, leunt naar filosofie toe, maar je kan deze film weer zien als kunst, doordat er soms dingen op een hele aparte manier in beeld wordt gebracht, zoals de animatiestukken, bijzondere camerastandpunten et cetera. Alles overwogen krijgt Lola Rennt van mij een 90 en het advies om deze gelijk in huis te halen als je van apartere films houdt.

Onze score 90

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Lola Rennt Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief