Review: EverDrive-GBA X5

Geschreven door RDJ134 op 17 augustus 2016 om 02:21 uur

In 2001 verscheen de GameBoy Advanced op de markt die de zesde generatie van de Nintendo-handhelds inwijdde en door veel retrogamers de mini-SNES (Super Nintendo) werd genoemd, omdat de meeste games dezelfde vibe hadden als op de 16-bit console en er zelfs diverse games van deze console gewoon een port kregen naar de GBA. Persoonlijk hopte ik pas in 2004 op de GBA-trein toen ik voor mijn verjaardag een GBA SP kreeg van mijn ouders omdat ik daar maar niet over op kon houden en deze al een lange tijd hoog op mijn verlanglijstje stond.

Al snel leerde ik dat er flash cards op de markt waren en had ik in no-time een Flash 2 Advance-kaartje gekocht, die eerlijk gezegd een piece of shit was. Je kon maar vier games tegelijk op de kaart zetten en dat ging op een hele omslachtige manier met een vaag programma en een speciale kabel. Het duurde dan ook niet lang voor ik mijn interesse in de GBA SP verloor en deze netjes in zijn originele doosje in de kast verdween. De ontwikkeling van flash cards ging door en zo verschenen er onder andere de Supercard en de zeer populaire EZ-Flash-serie, waarbij je de GBA moest flashen en de ROMS patchen oftewel een heel gedoe.
Maar enkele maanden geleden maakte hardwareguru Krikzz bekend dat hij werkte aan de EverDrive-GBA X5 waarbij je dezelfde eenvoud en gemak hebt van zijn andere kaarten zoals de Everdrive 64 en de Super Everdrive, oftewel slepen en spelen. Niks geen gekloot met het flashen van handhelds of patchen van ROMS; gewoon op SD zetten, selecteren en spelen maar. Krikzz was zo aardig om mij de EverDrive-GBA X5 toe te sturen zodat ik een recensie ervan kon schrijven en dit was voor mij de reden om mijn oude trouwe en bijna vergeten GBA SP weer uit de doos te halen en te ontdekken dat de batterij was overleden, die ik overigens voor 8 euro (met schroevendraaier) verving met een nieuwe en ik aan de slag kon gaan met mijn verse speeltje.

De cartridge komt zonder SD-kaartje die je er zelf bij moet kopen en daarbij maakt het niet uit welke grote, en werkt het ook met een 64GB kaartje wat een beetje overkill is aangezien de grootste ROM pack rond de tweeëndertig gig is en daar zit een hoop troep bij, zoals dubbele US, PAL en Japanse titels die na een kleine opruiming makkelijk onder de dertig gig uit komt. Speaking of ROMS: deze zijn met een beetje Googlen overal los of in packs als de GoodGBA te downloaden of je moet zelf je GBA-games gaan rippen. Houd er wel rekening mee dat op veel games nog een copyright zit en het downloaden daarvan illegaal is.

De setup en de praktijk:
Het eerste wat je doet is je MicroSD formatteren in FAT32 en op Krikzz zijn website de meest recente OS (bij het schrijven van deze recensie is dat versie V1.01) downloaden die je in de root van de SD-kaart zet. Dan maak je netjes je mapjes aan voor je ROMS en dropt deze hier in. Zelf koos ik voor een A t/m Z-methode, want OCD is nu eenmaal een bitch en wil ik alles op alfabetische volgorde hebben. Dan stop je het SD-kaartje terug in de X5, deze plaats je in je GBA en booten maar. Als alles goed is gegaan zie je nu de GBASYS en je ROM-mapjes met je games in een overzichtelijk menu voor je. Voor ik het daar over ga hebben is er nog een aantal opties waar ik het eerst over wil hebben. Want als je op select drukt opent er een menu met een aantal opties. Dit zijn:

 • Options: Hier kan je eigenlijk gewoon het beste vanaf blijven tenzij je de A&B knop wilt omwisselen of wilt kloten met je Quikboot of je Real Time Clock aka RTC. Zoals ik al zei gewoon niet aan zitten.
 • Recently played: Dit laat je in volgorde zien welke game je recent gespeeld hebt en eerlijk gezegd verdomd handig is.
 • Star Random Game: Zoals de naam doet vermoeden; als je hier op klikt kiest de X5 random een game voor je van de SD-kaart. Heel erg coole optie als je een grote ROM-collectie of set hebt en je zin hebt in iets nieuws.
 • Device Info: Deze optie toont informatie over de X5 als wanneer deze gemaakt is, welke versie OS et cetera.
 • Diagnostics: Een zelftest van de kaart om te kijken of er hardwarematige of SD-kaart problemen zijn. Handig om te draaien als er onverwachts rare problemen of errors zijn.
 • About: Wat info van Krikzz als zijn website, e-mail en de controls et cetera.  Maar goed, tijd om te gamen want dat is tenslotte waar de EverDrive-GBA X5 voor gemaakt is. Zoals ik al eerder zei is dit heel erg simpel. Je gaat naar je mapje of mapjes met je ROMS en kiest je game die letterlijk binnen enkele seconden opstart. Zelfs de 16M ROMS die de grootste zijn booten bijna gelijk op en gamen maar. Zo simpel en makkelijk is het. Wat deze kaart anders maakt dan de EZ-Flash-serie en de tig andere clones op de markt is dat deze een Real Time Clock heeft en hierdoor dus ook onder andere de bekende Pokémon-games en Boktai: the Sun is In Your Hand nu gewoon speelbaar zijn en hierdoor heeft de X5 een zo goed als 100% dekking voor alle GBA-games en ROMS die er zijn.

  Over compatability gesproken: de X5 werkte niet alleen op alle GBA-modellen (waaronder mijn SP AGS-001-versie), maar ook op de Nintendo GameCube GameBoy player en de Super Retro Advance Adapter. Daarnaast heb ik de kaart ook nog in mijn NDS Lite gedaan en daar werkte het tot mijn grote verbazing ook op. Het schijnt dat dit alleen op oudere modellen mogelijk is en niet op latere versies. Maar dat dit mogelijk is, is heel erg cool en een stuk mooier en kleurrijker dan op de oude GBA-handheldschermen, die overigens weer wel hun eigen warme charme mijn voorkeur heeft.

 • Conclusie

  Krikzz heeft met de EverDrive-GBA X5 de perfecte flash card voor de GameBoy Advanced gemaakt die beter is dan alles wat op de markt is en is geweest. Het is simpel in zijn gebruik, door de ROMS op een SD te zetten deze in de X5 Cartridge te plaatsen en spelen maar. Naast de gewone games is het ook mogelijk om homebrew te spelen en ondanks dat het merendeel daarvan pure troep is, kan ik je WaimanuGBA aanraden, dit is een Pengo-kloon die echt onwijs leuk is en er grafisch zo goed uit ziet dat het zo een retailgame had kunnen zijn. Maar goed, er zijn ook wat kleine minpuntjes als problemen met sommige SD-kaartjes, maar als je Kingston of Sandisk gebruikt is er geen probleem. Ikzelf gebruikte een 8GB grote Philips-kaart en heb geen problemen gehad. Dit is iets wat Krikzz ongetwijfeld in de toekomst met een OS-update zal verhelpen.

  Ander punt is dat de X5 iets groter is dan een normale GBA-cartridge en een klein stukje uitsteekt, iets wat sommige mensen een probleem kunnen vinden. Persoonlijk had ik met de GBA SP en de NDS hier geen probleem mee en als je de handhelds normaal vasthoudt merk je niks van de paar cm dat de X5 uitsteekt en begrijp ook niet waarom mensen hierover kunnen zeiken. Op deze amper noemenswaardige dingen na is het gewoon perfect. Wat ons brengt bij de prijs van 99 dollar en dat is natuurlijk een hoop geld, maar als je de recensie hebt gelezen weet je gewoon dat je er een solide product voor krijgt die totaal geen concurrentie heeft en ook nog eens supersimpel in gebruik is zonder vage software, gebrek aan RTC of ROM patching. Daarnaast krijgt de kaart net als alle andere EverDrives goede ondersteuning en een solide garantie. Voor elke retrogamer die graag op de originele hardware speelt en een grote collectie games/ROMS heeft is dit gewoon een verplichte aanschaf die dubbel en dwars zijn geld waard is en daarom geef ik het een 99.

  Features:
 • High compatibility. Near to 100% compatibility with GBA game library
 • All save types supported, no ROM patching required
 • Fast Loading (most games load within 1 - 2 seconds)
 • 256Mbit PSRAM (32MByte) ROM memory
 • 1Mbit SRAM (128KByte) save memory
 • Real-time clock support
 • Low power consumption
 • SD, SDHC and SDXC cards are supported. Tested with micro-SD cards up to 64GB
 • FAT32 support
 • Supported with gamecube player, super retro advance adapter and other GBA accessories
 • Onze score 99

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Nintendo GameBoy Advance Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief