Review: Plantronics RIG 500HS Headset

RDJ134 9 december 2016 om 02:41 uur

Geluid is in de afgelopen jaren steeds meer een grotere rol gaan spelen in videogames, want het is al lang geleden dat gamers blij waren met wat bliepjes uit hun tv. Tegenwoordig heeft elke nieuwe consoles en de bijbehorende games dikke surround sound die je midden in het spel zet. Maar niet iedereen heeft de luxe om zo'n set in huis te gebruiken door lastige buren of huisgenoten en is een headset al snel een hele goede investering, maar surround headsets zijn vrij duur en kijken veel gamers min neer op stereo headsets die een stuk goedkoper zijn. Ze vergeten dat deze wel degelijk een goede aanvulling kunnen zijn op je speelervaring. Recent kreeg ik de kans om de Plantronics RIG 500HS voor een kleine twee weken uit te proberen en hieronder kan je mijn recensie van deze stereo headset lezen.



De Plantronics RIG 500HS headset is een official licensed product van Sony voor de PlayStation 4, alleen heb ik geen PlayStation 4 in huis omdat ik zelf de Xbox One leuker vindt en hier de meeste vrienden op heb. In tegenstelling tot andere Nederlandse websites en YouTube-kanalen kan ik je vertellen dat je deze gewoon wel op de Xbox One kan gebruiken, want als je een nieuwe generatie controller hebt zit er een 3,5mm jackplug ingang op en daar kan je deze headset gewoon insteken en gaan zonder verdere instellingen. Mocht je nog met een oude eerste generatie Xbox One-controller zitten, dan is er een verloopstukje te koop voor rond de twee tientjes of een knock off voor de helft minder. Maar goed, we dwalen af.

Wat opvalt als je de doos openmaakt is dat er minder dan niks in zit: letterlijk twee losse oorschelpen, het frame voor over je hoofd en een losse microfoon. In principe wijst het in elkaar zetten zichzelf. Op de oorschelpen (waarvan in de linker het PlayStation-logo staat en de rechter de letter R) zitten clickstukjes die passen in de houder die drie standen heeft en hiermee goed instelbaar is voor mensen met een klein, normaal of waterhoofd. Dan is het een kwestie van je mic inprikken (kan op maar één manier) en dan de jackplug in je controller stoppen. Dit werkt bij de PlayStation 4 en de Xbox One op dezelfde manier. Game opstarten en spelen maar. Iets wat ik echt al vele uren met veel plezier heb gedaan, en uiteraard met de games die nu erg populair zijn. Denk hierbij aan Call of Duty, Tom Clancy's: The Divison, Battlefield 4, Battlefield 1 en Hardline, The Witcher 3, Final Fantasy XV, Steep en natuurlijk Grand Theft Auto V.

Nu zal ik je besparen om van alle genoemde games één voor één te reviewen met de RIG 500HS headset, maar ik zal er zeker even kort enkele aanhalen. Call of Duty (diverse) franchise staat bekend om zijn geluidservaring en ook in 'normaal' stereo klinkt deze als een beest, waarbij kogels om je oren vliegen en explosies zeer goed door de earcups heen komen. De Battlefield-titels klinken ook super en vooral als er een vliegtuig of een helikopter voorbij komt is het echt WTF? Zeker met Battlefield 1 is het echt totale audio chaos online en in de singleplayer, waarbij de openingsdialoog gewoon eng is door het gillen en schreeuwen van andere soldaten. Tom Clancy's: The Division is een game die ik de laatste tijd verdomd veel tijd mee doorbreng en dat komt door de 1.5 update en de nieuwe Survival (recensie) DLC. Deze game is vol met stedelijke geluiden, tunnels en in Survival een sneeuwstorm oftewel bijna de ultieme test voor een headset. De explosies in deze game (tegenover Call of Duty en Battlefield) klinken niet zo heel erg diep met de bass, iets wat een probleem is van het spel en niet de headset. De stemmen klinken kristalhelder en het zijn vooral de kleine details als muziek, knetteren van je incendiary granaten, of links en rechts vallende kogelhulzen die goed laten horen waarom spelen met een goede headset een wereld van verschil kan zijn. Tot slot wil ik nog even heel erg snel Grand Theft Auto V noemen die ook een hele volle ervaring biedt als je op deze manier speelt.



Als ik kijk naar geluidskwaliteit, dan heeft de Plantronics RIG 500HS een zeer goed geluid voor de prijs (komen we zo op terug) die deze headset heeft. De bass verschilt per game, maar met de grote bekende shooters komt deze een paar keer goed naar voren en voor mijn gevoel niet over de top, want ik hou van bass, maar niet dat als er een granaat tijdens het gamen bij mij ontploft ik ook gelijk gehoorschade moet oplopen. Bovendien is het ook een beetje opletten als je een bepaalde game speelt, want veel mensen vergeten dat je toch even onder de audio instellingen van het spel moet kijken omdat er ook vaak een koptelefoon mode aanwezig is en hierdoor kan je geluid (lees: GTA V) drastisch verbeteren tegenover de standaard instellingen. Dus je moet niet verwachten dat deze headset van een paar tientjes zich kan meten met de grote jongens van 200 euro en hoger. Dit is gewoon een goed en niet overdreven geluid. Naast het gamen heb ik de headset ook gebruikt voor muziek uit mijn PC en laptop (zowel onder Linux als Windows), waarbij ik rock-, rap- en housemuziek luisterde en deze klonken allemaal gewoon goed in harmonie, en trust me, ik ben een zeikerd als het op geluid aankomt.

Nu denk je natuurlijk "ja, ja, het klinkt prima, maar hoe zit het op je hoofd en waarom hoor ik je niet over de microfoon?" Ik speel iedere dag een kleine drie tot vier uur en ik moet zeggen dat je amper merkt dat je de headset op hebt doordat deze zeer licht is en de earcups prima over de oren valt en niet schuren of zorgen voor zweetoortjes. De microfoon doet ook prima zijn werk, sterker, volgens de mensen met wie ik dagelijks speel (rDsK clan je weet het ) klonk ik zelfs beter dan met het standaard setje van Microsoft die bij elke Xbox One in de doos zit. De mic pakt trouwens alleen je stem op en geen achtergrondgeluiden, dus als je even niet praat is de microfoon ook niet actief en dat is zeer nice. Daarnaast is het makkelijk om even een gesprek te muten, en dit doe je door simpelweg de mic omhoog te doen en niemand die je nog hoort. Ook zit deze niet in de weg en tijdens het spelen slurp ik vaak de nodige Cola of energy drinks weg en zo nu en dan lepel ik een beker noodels tijdens het spelen leeg of een pizza, want: hardcore stereotype enzo. Dus dat is een groot pluspunt dat ik gewoon kan eten en drinken zonder dat er een microfoon in de weg zit of dat ik deze steeds omhoog moet doen. Oftewel prefect.


Reageer