Review: A Dog's Purpose

RDJ134 14 oktober 2017 om 23:39 uur

Het mooie van een hond is dat deze je beste vriend kan zijn en een groot onderdeel van je leven. Want honden zijn fun en zullen alles voor je doen en er voor je zijn in goede en slechte tijden. Het enige nadeel is dat deze dieren in het algemeen niet oud worden en helaas te vroeg sterven en je achterlaten met een indruk en mooie herinneringen. De film A Dog's Prurpose die gebaseerd is op het gelijknamige boek uit 2010 laat je zien dat liefde niet door de dood kan worden tegengehouden, maar daar vertel ik je meer over in de onderstaande recensie.A Dog's Purpose begint in de jaren vijftig met de geboorte van en het zeer korte leven van het hondje Toby (stem van Josh Gad) die al snel richting het asiel gaat en wordt ingeslapen waarbij hij zich afvraagt wat de zin van het leven is en waarom het niet leuk was terwijl het licht letterlijk uit gaat, maar opeens weer aangaat hij herboren wordt. Dit maal als een Retriever in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Deze keer weet hij te ontsnappen bij een dierenhandelaar en komt terecht bij twee vuilnismannen die hem willen verkopen, maar vergeten hem uit de auto te halen waarbij Toby door de hitte bijna dood is en ternauwernood gered wordt door een vrouw (Juliet Rylance) en haar zoontje Ethan. Deze nemen het beestje mee naar huis en weten de erg norse vader (Luke Kirby) over te halen om hem te houden en geven hem een nieuwe naam Bailey.

Bailey weet al snel een onderdeel van de familie te worden en ziet het menig van het leven in Ethan gelukkig te maken en zo groeien ze samen op in een gezin waarbij Ethans vader een moeilijk persoon is. Maar als Ethan (K.J. Apa) in zijn tienerjaren terechtkomt is hij een succesvol American Footbal speler en ontmoet hij met een beetje hulp van zijn trouwe viervoeter op de kermis de prachtig mooie Hannah (Britt Robertson) met wie hij al heel erg snel een relatie krijgt en de drie (Bailey ziet haar als één van de roede) een prachtige zomer beleven vol liefde en vooral heel erg veel plezier. Alleen is het Ethans vader die door zijn verlies van zijn baan nu steeds meer dronken en vooral irritanter is waarbij een grote ruzie ontstaat waarbij hij zijn vrouw duwt en wil vechten met Ethan, waarna zijn ouders uit elkaar gaan.

Ondanks deze ellende lijkt het er op dat Hannah, Bailey en Ethan nog een leuke toekomst hebben, want beide stemmen hun studie op elkaar af en weet Ethan een sportbeurs te scoren bij Michigan State. Tijdens het vieren hiervan krijgt hij ruzie met Todd (Logan Miller) die grappen maakt over Ethan zijn vader die dronken langs kwam, alleen kan Todd zijn nederlaag niet verwerken en besluit vuurwerk door de brievenbus van Ethans ouderlijk huis te gooien waardoor deze helemaal afbrand en Ethan na het redden van zijn moeder en Bailey uit het raam moet springen en zijn been breekt waardoor zijn toekomst als sporter in één klap voorbij is. Ondertussen heeft Bailey de achtervolging op Todd ingezet die dan ook gelijk alles bekend tegenover de politie.

Doordat Ethans toekomst verknalt is, verdrinkt hij in zelfmedelijden en maakt hij een einde aan zijn relatie met Hannah en is het Bailey die dit niet echt begrijpt maar wel al die tijd bij hem aan zijn zijde blijft in deze donkere tijden, want zo zijn vrienden nu eenmaal. Nu Ethan zijn sportbeurs kwijt is en hij samen met zijn moeder woont op de boerderij van zijn grootouders, besluit hij om een opleiding te volgen om boer te worden. Op dag dat hij vertrekt snapt Bailey niet waarom zijn vriendje nu weg gaat en breekt los om achter hem aan te rennen, maar wordt weer door hem teruggebracht. Langzaam aan verloopt de tijd en zien we hoe Bailey ouder en zieker wordt waarbij de enige optie inslapen is en Ethan naar huis komt om bij dit tragische moment aanwezig te zijn. Iets waarbij ik echt zo hard heb moeten huilen, omdat ik zelf ook diverse keren mijn honden na ziekte heb moeten laten inslapen en bij hen was tot hun laatste adem.Net als de vorige keren zie je weer hoe het donker wordt en Bailey reïncarneert in een nieuw lichaam en deze keer is dat een vrouwelijke Duitse Herdershond die de naam Ellie heeft en het tijdperk nu eind jaren zeventig is. Al snel wordt Ellie opgeleid tot politiehond en toegewezen aan Carlos (John Ortiz), een agent die gescheiden en behoorlijk eenzaam is. Ellie ziet haar mening van het leven nu in het zoeken en vinden van dingen en mensen waar ze ook heel erg goed in is. Maar tijdens een ontvoering weet ze het meisje dat in het water wordt gegooid te redden, en Carlos zijn leven te redden van de ontvoerder die op zijn beurt haar neerschiet en waardoor ze wederom overlijd en ditmaal terugkeert als een Corgi in de jaren tachtig.

Deze keer is het Maya (Kirby Howell-Baptiste) die het hondje koopt en de naam Tino geeft, ondanks dat ze heel erg eenzaam is weten beiden een goed en leuk leven op te bouwen en Tino haar voor 100% te voorspellen. De studerende Maya is een beetje op zichzelf en wijst in eerste instantie de avances van haar studiegenoot Al (Pooch Hall) af, maar de twee weten zich door Tino wel te vinden, want Al heeft zelf ook een hond met de naam Roxie en Tino is daar helemaal verliefd op. Vrij snel weten Maya en Al een relatie en een gezin te krijgen en lijkt het leven allemaal leuk en aardig, tot op een dag Roxie ziek wordt en niet meer terugkeert van een bezoek aan de dierenarts en Tino van verdriet doodgaat. Waarbij hij Maya op zijn manier bedankt voor wat hij één van zijn leukste levens noemt.

Zoals je al verwacht keert deze weer terug in een mix van St. Bernard en deze keer is het leven niet leuk, want het stel waar hij terechtkomt bestaat uit twee junkies waarvan de man een ongelofelijke klootzak is en het beestje dat de naam Waffels heeft gekregen buiten laat en niet lief voor hem is. Sterker, de ruzie van het stel loopt zo hoog op dat de man Waffels ver buiten de stad dumpt en deze begint aan een zwervend bestaan en zich realiseert dat dit geen leuk leven meer is en dat in zijn vorige levens het toch wel beter was. Tijdens zijn zwerftocht komt hij terecht op bekend terrein en ontmoet hij Hannah (Peggy Lipton) die nu veel ouder is maar niet helemaal kan plaatsen, maar dan gebeurd er een wonder en realiseert hij zich waar die is en loopt Ethan (Dennis Quaid) tegen het lijf op de boerderij waar ze samen zo lang gewoond hebben. Alleen herkent Ethan zijn oude vriend niet en brengt deze zwerfhond naar het asiel toe, maar komt hier op terug en begint er een nieuwe vriendschap waarbij Bailey zich weet te onthullen en laat zien dat hij nog een paar trucjes voor zijn oude vriend en vriendin in petto heeft.A Dog's Purpose is een ongelofelijk mooie film die ik tussen het huilen door heb zitten kijken. Want iedereen die ooit zijn hond (of ander huisdier) heeft in laten slapen en dichtbij door de dood (recent is één van mijn ouders overleden) is geraakt zal het zeker niet droog kunnen houden. Bailey zijn omzwervingen door verschillende levens en met verschillende baasjes is prachtig en hartverscheurend tegelijk en zien we hoe een huisdier je leven kan veranderen en een echte vriend kan zijn. En er één grote vraag is: Wat is het doel in het leven? Iets waar Bailey op het einde eigenlijk een goed antwoord op krijgt en ik je niet ga vertellen.

Het beeld van deze dvd is voor dit type mediadrager prima in orde en heb ik nergens compressie of andere ongein kunnen bespeuren en zijn de kleuren ook prima in orde. Want kleur speelt in deze film een hele grote rol. Wanneer Bailey in één van zijn reïncarnaties gelukkig is zien we veel kleuren en wanneer deze minder gelukkig is, zoals in de jaren 70 en bij het stel dat slecht voor hem is, de kleuren soberder zijn en donkergrijs de boventoon voert. Maar daar valt niks op aan te merken. Dit gaat ook op voor het geluid, dat komt in 5.1 Dolby Digital. Hierbij zijn de geluiden van de boerderij en in de stad rondom je en is deze zeer sfeervol te noemen en verder niks op aan te merken.

Verder staan erop het schijfje nog de volgende extra's:
  • Deleted Scenes
  • Outtakes
  • Lights, Camera, Woof!
  • A Writers Purpose

    Alles bij elkaar opgeteld kom je met deze extra's uit op een klein half uur, waarbij je hoofdzakelijk mee wordt genomen achter de schermen van de productie en is het erg leuk om te zien hoe deze film gemaakt is en vertelt de schrijver je alles over hoe hij op dit idee kwam en het uitwerkte tot een zeer succesvol boek dat dus nu verfilmd is. Maar er is één minpunt: deze extra's hebben geen ondertiteling en dat is eerlijk gezegd toch wel een beetje heel erg vreemd.


  • Reageer