Review: Logitech K400 Plus TV Keyboard

RDJ134 7 juni 2018 om 01:45 uur

Toen ik begon met mijn eerste stappen op de Raspberry Pi, had ik één grote ergernis en dat was de kabels van mijn muis en keyboard die eruit staken en dit samen met de stroom-, netwerk- en HDMI-kabels vormde deze een soort van werpster. Dus ging ik op zoek naar een draadloos alternatief die out of the box zou werken zonder dat ik scripts moest plaatsen en andere ongein. Na wat research viel mijn oog op het Logitech K400 Plus TV Keyboard, die onder de Raspberry Pi-bezitters enig aanzien heeft door zijn simpelheid en robuustheid. Logitech was zo aardig om dit keyboard toe te sturen voor mijn Raspberry Pi-projecten en uiteraard een losse recensie, die ik je nu hieronder ga geven.



De Logitech K400 Plus TV Keyboard komt in een simpele doos waar een afbeelding van het keyboard op staat met wat PR-kreten en korte beschrijvingen. In de doos zelf zit het keyboard (DUH!) met een USB-dongel die de draadloze verbinding met je device naar keuze tot stand brengt en een overbodige minihandleiding. Want dit is letterlijk plug en play. Mijn eerste indruk was dat het heel erg licht aanvoelde en het uiterlijk van een laptopkeyboard heeft, wat uiteraard geen slecht ding is. De batterijen die erin gaan zijn twee AA's die volgens eigen zeggen van Logitech 18 maanden aan stroom moeten geven en dat is een lange tijd. Na het uitpakken is het tijd voor de praktijk en deze hield niet op bij de Raspberry Pi, maar aangezien ik dit specifieke keyboard hiervoor wilde hebben begin ik dus hiermee.

Voor deze test gebruikte ik de Raspberry Pi 3B en de eerder dit jaar verschenen Raspberry Pi 3B+ oftewel de twee laatste modellen tijdens het schrijven van dit artikel. Na het inpluggen van de USB-dongel in de Pi was de eerste stop de NOOBS (New Out Of the Box Software) image. Dit is waar elke Rasberry Pi-bezitter mee begint en geeft je na het opstarten de keuze om diverse Operating Systems (OS), emulatoren en multimediacenter als LibreELEC (die gebaseerd is op Kodi) te installeren. Hierbij moet je gebruikmaken van een keyboard en een muis. Boem, gelijk werken vanaf het moment dat de installer in beeld komt. Hierbij bestuur je de muis via de Wireless Touch Keyboard zoals je vast en zeker al gewend bent met een laptop. Om een lang verhaal verder kort te houden, de Linux distro Raspbian herkende de K400 gelijk en werkte geheel naar behoren en zonder enige problemen.

Emulatoren werkten ook prima voor de menuopties en dat is verder niet zo heel spannend. Maar LibreELEC wat een fork is van de alles afspelende Kodi-mediaspeler was de grote hoofdprijs. Want ik had echt een hekel aan het feit dat als ik deze wilde gebruiken in de woonkamer op mijn grote tv ik er een muis naast moest leggen en voor het installeren van bepaalde software een keyboard nodig had die ik dan weer moest meeslepen en zo een heel wirwar aan draden had. Maar met de Logitech K400 Plus is dit nu verleden tijd. De Raspberry Pi heeft nu nog maar twee kabels en dat is de stroom en HDMI. Het netwerk loopt over de Wi-fi, en de keyboard met touchpad nu over de dongel. Zoals ik verwachtte werkte alles perfect; muis- en keyboardbesturing die essentieel is met deze mediaspeler gingen als een speer. Dus toen dit allemaal naar behoren werkte, begon ik mij af te vragen waar deze K400 Plus nog meer op werk? Dus begon ik deze in te pluggen op alles wat er in huis voor handen was en het resultaat verbaasde mij echt.



Eerste stop was de pc en laptop die verschillende OS'en draaien. Ubuntu 16.04 LTS herkent het keyboard gelijk en dat gaat ook op voor de recent verschenen 18.04 LTS-versie. Windows 10 op de laptop herkende de K400 ook zonder enige moeite. Nu heb ik hier diverse consoles als een Xbox One en een gemodde PlayStation 3 waarvan de Blu-ray drive al jaren kapot is en nu dient als emulator en mediacenter. Verrassend genoeg werkt het keyboard wel op de Xbox One om te typen, handig met de webbrowser en invoeren van codes, maar werkt het muisgedeelte helaas niet en dat is echt heel erg jammer. De PlayStation 3 (Rebug firmware) was ook prima voor het doorlopen van het menu en werkte ook met de daarop geïnstalleerde mediaspeler Movian, waarbij ook het muisgedeelte het liet afweten, iets wat dus softwarematig is. Maar ondanks alles is het handig om te typen met YouTube-plugins et cetera. Maar waarom ophouden bij de consoles, want de K400 wordt gepromoot voor smart-tv's en laat ik daar nu net één van in huis hebben.

USB-dongel in de Samsung-tv en hoppa, Smarthub herkende deze gelijk en keyboard en muis werken geheel naar behoren voor het browsen, YouTube, Netflix et cetera. Laatste stop en dat is de reden waarom deze recensie een week later online staat dan de bedoeling was: een Android-box die tegenwoordig zeer populair is als mediaspelers en het bekijken van bijvoorbeeld diverse soorten IPTV. Mijn versie die ik hier heb is een WeChip V6 die draait op Android versie 7 en zoals ik verwachtte werkte de K400 hier perfect op. Hierbij zijn de apps van YouTube, Netflix en Videoland getest en deze hadden 100% muis- en keyboardsupport ,oftewel het werkt perfect.


Reageer