Review: Red Dead Redemption 2

RDJ134 3 november 2018 om 17:43 uur

Alweer acht jaar geleden kwam Red Dead Redemption uit voor de PlayStation 3 en de Xbox 360, een openwereld game waarin je als een outlaw cowboy leefde en spottend door mij Grand Theft Postkoets werd genoemd. De game was rauw, grappig, lange gameplay (ik tikte tegen de 80 uur aan met het verhaal) en een prachtige openwereld waarin een hoop mogelijk was. Recent kwam Red Dead Redemption 2 uit en deze game is zoals de kids dat hip noemen: next level shit. Want de lat is ongelofelijk hoog gelegd voor het openwereld genre dat gedomineerd wordt door Rockstars andere grote succes: Grand Theft Auto en recent de twee Assassin's Creed-titels. Ik heb voor de game een recensiecode gehad en mijn avonturen in het wilde westen kan je nu hieronder lezen.Red Dead Redemption 2 is niet zoals de titel doet vermoeden een vervolg maar prequel waar we kennismaken met een nieuw karakter die Arthur Morgan heet. In het vorige deel zagen we hoe John Marston zijn oude criminele leven achter zich had gelaten, tot hij gedwongen werd om jacht te maken op de leden van zijn oude bende onder leiding van Dutch van der Linde en als je de game gespeeld hebt weet je ook hoe dit is afgelopen. Wanneer RDR2 begint zien we hoe Dutch en zijn bende op de vlucht zijn na een mislukte overval (waar geheimzinnig over gedaan wordt en je stukje bij beetje steeds meer over te horen krijgt) waarbij ze grote verliezen hebben geleden en nu on the run zijn dat ze hun toevlucht zoeken op een dik besneeuwde berg. Er is geen voedsel en ze zijn niet de enige, want ook een andere concurrerende bende hangt daar rond en is het een shitstorm in een sneeuwstorm. Al snel weet je eten te stelen van een criminele familie die ook nog eens een vrouw gevangen hield.

Maar dit eten is niet genoeg om de vele monden te vullen die de Dutch Gang rijk is, want dit zijn niet alleen de mannen, maar ook de vrouwen en kinderen die zo één grote familie vormen en die hun buikjes graag vol hebben. Dus moet je al snel leren jagen en zo breng je eten op de tafel van je criminele familie. Als later de dooi intreed en de groep besluit om weg te trekken en hun kamp elders op te slaan, moet er daarvoor nog wel even een trein worden overvallen en geheel volgens dit genre gaat dit alles behalve soepeltjes. Als de buit binnen is, is er ook eindelijk wat tijd om te ademen en voor ons als speler de grote openwereld te verkennen. Dit laat ook gelijk de kracht van deze titel zien, want je kan er dus voor kiezen of je gelijk door het verhaal wil denderen of gewoon alles bekijken, side missies doen en zo het broodnodige geld binnenhalen, want het kamp van je bende heeft geld nodig en om alles draaiende te houden moet iedereen zijn bijdragen leveren.Zoals je begrijpt gaat niet alles op rolletjes en zitten de Pinkertons (dit waren nasty motherfuckers die door de Amerikanen ingehuurd werden om criminaliteit te onderdrukken en zelfs vandaag de dag nog steeds bestaan) hen op de hielen in een snel veranderende wereld waarin deze bende outlaws en hun manier van leven uitstervende is. Daarnaast heeft Dutch een hoop vijanden en beginnen zijn familiewaarden van eer en trouw steeds verder te vervallen en veranderd een moment alles voor Arthur en ook voor Marston en zien we waarom hij toentertijd (lees: het vorige deel) besloot om de bende achter zich te laten. Dat is dan ook alles wat ik je over het onwijs toffe verhaal (die uiteraard ook de nodige plottwists heeft) zal vertellen, want je mag dit lekker zelf gaan ervaren en deze zal de beste 90 tot 100 uur zijn die je ooit in een videogame hebt gestoken. Dan heb ik het puur over de verhaallijn die je volgt, want doordat er nog zoveel te doen en te beleven valt houd deze game je vele malen langer bezig totdat de multiplayer (die er nu niet in zit) zal worden geactiveerd.

Vanaf de eerste trailer waren mijn verwachtingen rondom Red Dead Redemption 2 extreem hoog, maar Rockstar heeft mij gewoon weggeblazen met deze game. Het verhaal is prachtig, net als de graphics (die zoals je hier kan zien niet helemaal HDR 4K zijn, maar dat is een ander verhaal) die echt new gen zijn en ik kan je garanderen dat je nog nooit zulke realistische sneeuw in je leven gezien hebt. Maar ook de locaties zijn prachtig mooi en verschillen tussen het oude en nieuwe westen waar de industrie in rap tempo zijn stempel zet. Geheel volgens Rockstar-traditie is er een hele mooie balans tussen hard en rauw geweld en de heerlijke scherpe humor. Goed voorbeeld hiervan is dat je op een bepaald moment met één van de bendeleden de stad in gaat en het op een zuipen zet. Hierbij word je zo dronken dat je hele gekke dingen doet, maar tussendoor ook even gaat pissen en uiteraard is dit van uit first person en kan je de straal bedienen.

Een Rockstar-game zou geen Rockstar-game zijn als je totale chaos kan schoppen en ook in Red Dead Redemption kan dit, maar je acties hebben wel gevolgen. Zo kan je rustig een dorpje in rijden en vanaf je paard iemand vol in zijn gezicht schoppen en dit levert je weer een slechte reputatie op, en dit speelt een grote rol. Gedraag je jezelf als een losgeslagen hooligan, dan zullen mensen dit onthouden en hier naar handelen. Maar dat is niet het enige: je zal ook per stad, dorpje of gebied een prijs op je hoofd krijgen die je wel kan afkopen, maar heb je hier het geld niet voor dan zal deze hoger worden en komen er premiejagers achter je aan. Net als in het echte leven speelt het verdienen van geld een hele grote rol in het spel en dat kan je verdienen door te jagen op dieren en hun huid en vlees te verkopen. Ik moet zeggen dat dit soms niet voor tere zieltjes is, want soms schiet je een dier aan en deze ligt dan op de grond te janken en te gillen terwijl die met zijn kopje heen en weer gaat. Wat me overigens wel raakte was dat mijn paard een poot brak en ik geen potion had om dit te fixen en ik deze met een schot in het hoofd moest afmaken en dat was niet leuk.Naast het krijgen van een band met je paard, door deze te verzorgen door middel van aaien, snacks en te borsten (het 12-jarige paardmeisje in mij ging helemaal los), is het ook belangrijk om je vuurwapens te onderhouden door deze schoon te maken, of als je geld genoeg hebt schoon te laten maken. En als je dan toch in de wapenwinkel bent even te voorzien van een upgrade. Ook is het mogelijk om illegale praktijken te overvallen, wat je wel vermomd moet doen om niet herkend te worden of je achtervolgers af te schudden. Maar als je echt laag wilt gaan kan je soms ook gaan inbreken in mensen hun huizen, voertuigen stelen of wie je op je weg tegenkomt te beroven. Zoals ik al eerder zei: dit is Grand Thef Postkoets op en top. Naast upgrades aan je paard en wapens kan je ook nieuwe kleren kopen en naar de kapper gaan. Want tijdens het spelen groeit je baard en als je dit niet bijhoudt zie je er al snel uit als een wilde man. Maar behalve dat je het zelf kan trimmen is het ook mogelijk om bij de kapper een hip ogende scheerbeurt te nemen in alle vormen en maten. Zoals je in de screenshots van deze recensie kan zien, ga ik voor een combinatie van wild en Chuck Norris.

Dat is niet het enige wat je moet en kan doen, want wie zich niet zo nu en dan even baddert zal net als in het echt gaan stinken en als je dan in een stad of dropje bent zie je mensen ook echt reageren op de stank en zo nu en dan zie je ook vliegen rondom je heen, wat natuurlijk leuke details zijn. Ook moet je zo nu en dan even eten door te koken en daar heb je zelfs recepten voor. Zoals je merkt is het spel zeer complex en uitgebreider dan je op het eerste gezicht zou denken. Oja, ook de Dead Eye is weer terug. Dit is een systeem die je kan activeren waardoor de hele wereld tijdelijk even in slow motion gaat en je heel snel moet zijn om je tegenstanders te 'taggen' waarna deze allemaal in real time worden omgelegd. Denk nu trouwens niet van ooooh dead eye ga ik eindeloos gebruiken, want zo werkt dit niet. Deze moet je aanvullen door te wachten of snel potions of eten tot je te nemen.Reageer