Review: Star Trek: Discovery - Seizoen 1 (Blu-ray)

RDJ134 26 november 2018 om 00:00 uur

Toen bekend werd gemaakt dat er voor het eerst in twaalf jaar een nieuwe tv-serie van Star Trek zou komen, waren de verwachtingen rondom Star Trek: Discovery heel erg hoog. Want veel fans keken uit naar deze prequel die zich voor de originele serie zou afspelen, maar toen de show online via CBS en hier in Nederland bij Netflix verscheen, waren de meningen onder de fans zeer verschillend. De één vond het helemaal niks en de ander prees de vernieuwing die de franchise nodig had de hemel in. Wat ik er van vind kan je nu lezen in mijn recensie hieronder, want ik mocht een Blu-ray-box ervan ontvangen.Als Star Trek: Discovery begint wordt de toon gelijk al goed gezet, want we horen T'Kuvma (Chris Obi) in het Klingon opruiende oorlogstaal praten. Hij is van mening dat de United Federation of Planets hun langste tijd hebben gehad en dat de mensen hun territorium moeten afstaan en daarvoor moeten alle 'huizen' van Klingons samenwerken. Hiervoor bedenkt hij een sluwe list om de Federation te lokken door een Deep Space Relay kapot te maken. Om te onderzoeken wat er gaande is wordt de USS Shenzhou hier naartoe gestuurd en deze staat onder leiding van Philippa Georgiou (Michelle Yeoh) die met haar crew bestaande uit onder andere First Officer Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) en Science Officer Saru (Doug Jones) tot de ontdekking komen dat de relay niet natuurlijk is kapotgegaan en dat er een vreemd object in de verte is die zich niet laat scannen en het beeld van de camera's vervormd.

Hierop besluit Bunham (die als Vulcan opgevoed is) om het object van dichtbij te bekijken door met alleen een ruimtepak erheen te vliegen en onderzoeken wat het precies is, alleen heeft ze daar kort tijd voor door de dodelijke ruimtestraling. Wanneer ze ontdekt dat het een schip is die eeuwenoud is en bestaat uit steen en een soort van ijzer, ontmoet ze een Klingon die haar aanvalt en die ze in het gevecht dat volgt per ongeluk doodt. Deze Klingon blijkt een "Torchbearer" te zijn en het schip een heilig object in het Klingon-geloof waarbij de leer van de Kahless hoog in het vaandel staat. T'Kuvma pakt geheel volgens planning uit door zijn schip te uncloaken en wilt nu na aanwijzing van een nieuwe "Torchbearer" de oorlog met de mensheid beginnen. Wat volgt is een patstelling waarbij Bunham haar Vulcan-vader Sarek (James Frain) raadpleegt, want dit ras heeft eerder te maken gehad met de Klingons en dwongen respect bij ze af door als eerste aan te vallen in plaats van af te wachten. Als Bunham dit vertelt aan haar captain weigert deze dit te doen en adviseert Star Fleet om niks te doen en te wachten op versterking.Bunham is van mening dat eerst vuren de beste optie is en pleegt muiterij door Georgiou tijdelijk uit te schakelen, alleen verloopt haar plan anders dan verwacht en wordt ze opgesloten voor muiterij waarbij de tering echt losbarst waarbij de oorlog tussen de mensen en Klingons zijn kick-off krijgt. Het coole aan deze serie is dat als je denkt alles te weten je à la Game of Thrones een verrassing krijgt waarbij alles op zijn kop komt te staan, zo zal Bunham na zeven maanden gevangenschap worden opgepikt door de USS Discovery (roll credits), die onder leiding van Captain Gabriel Lorca (Jason Isaacs) staat, waar ze opnieuw aan het werk gaat, want dit schip heeft een geheim wapen die de loop van de oorlog kan veranderen. Wat uiteraard niet verloopt zoals het hoort en er een scheur in tijd en dimensie ontstaat waarbij ze in een multi-universum terugkomen waar diverse karakters nu een stuk minder vriendelijk zijn. Ook weten de Klingons op een hele unieke manier te infiltreren en komen er figuren voorbij die allemaal hun eigen agenda hebben, maar dat is iets wat je natuurlijk zelf moet gaan kijken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik even moest wennen aan de serie, want het is totaal anders dan je zou verwachten van een Star Trek-serie, die normaal bestaat uit een freak of the week episode waarbij de crew op een planeet komt (of iets in de ruimte tegenkomt) en er iets misgaat en de red shirts het einde van de aflevering niet halen. Discovery heeft een serieuzere en zeg maar gerust donkere toon en is totaal onvoorspelbaar: karakters gaan dood waar je bij staat en is het soms afvragen wie het einde van de aflevering haalt. Dit maakte het voor mij heel erg interessant en de show heel erg verslavend en blijf je gewoon kijken en voor je het weet ben je vier episodes verder en is het half vijf in de ochtend. Veel mensen vielen over de Klingons die voor het eerst in het bestaan van de franchise een make-over hebben gekregen. Ze zien er angstaanjagender uit en komen veel agressiever over dan voorheen en hebben een ongekende bloeddorst. De puristen mogen deze Klingons 2.0 misschien niet omarmen, maar nadat ik aan ze gewend was vond ik ze fookin' awesome.De eerste keer dat ik Star Trek: Discovery keek was begin dit jaar op Netflix en deed het pijn aan mijn ogen, want door compressie is de bitrate bij deze streamingdienst behoorlijk laag te noemen en zo kwam deze show daar niet tot zijn recht. De Blu-ray-versie smaakte mij een stuk beter, want het beeld is verdomd strak en zeer gedetailleerd, want zoals je wel begrijpt zijn de special effects van deze show top notch te noemen en kan je de haren van sommige wezens gewoon tellen, de krassen op de armor van de Klingons zien en de hoofdzakelijk felle kleuren komen nu echt goed tot hun recht op je HDTV, omdat de bitrate van een Blu-ray velen malen hoger en uncompressed is.

Het geluid komt in tegenstelling tot de Dolby Atmos op Netflix in 5.1 DTS-HD Master Audio en daar is niks mis mee, maar ik hoopte eerlijk gezegd dat het Atmos was omdat je dan ook geluid boven je kan horen en in de space battles is dat echt heel bruut. Het geluid waar we het nu mee moeten doen is ook dik in orde en vol met details. Een goed voorbeeld is de derde aflevering waarin een kapot ruimteschip met een loslopend monster (die later een grotere rol zal spelen in het geheime wapenprogramma) en daarbij hoor je het schip kraken, gillen in de verte en knetterende vonken om je heen en dat maakte het extra beklemmend. Ook op de Discovery en de Shenzhou hoor je echt dat het leeft met gespreken in de kamers waar je langsloopt of deuren die open en dicht gaan voor of achter je et cetera. Maar de vele gevechten en space battles plaatsen je midden in de actie en zal je subwoofer vele malen hard en agressief aanspreken. Naast het eerste seizoen zijn er ook enkele extra's op het schijfje te vinden die je een kijkje achter de schermen geeft en enkele verwijderde scènes laat zien die niet echt heel erg spannend te noemen zijn. Maar leuk om even te checken als je alles gezien hebt.Reageer