Review: Venom (Blu-ray)

RDJ134 21 februari 2019 om 00:33 uur

Midden jaren tachtig was er een grote cross-over gebeurtenis in de comics van Marvel, want superhelden verdwenen opeens om mee te vechten in de geheime oorlogen en kwam Spider-Man thuis met een nieuw inktzwart pak (The Amazing Spider-Man #252) dat er badass uitzag. Maar Peter Parker merkte al snel dat er iets mis was met zijn nieuwe outfit die een eigen leven leek te leiden, en eigenlijk een levend organisme was en behoorde tot het buitenaardse ras dat Symbiote heet. Wat volgde was dat Peter Parker er vanaf wilde en deze alien met de naam Venom een nieuwe host koos in de vorm van Eddie Brock en vanaf daar was het één groot bloedbad waarbij nieuwe hosts (zelfs Deadpool) werden aangebracht en het Symbiote ras voor een hoop problemen zorgde. Fans wilden dit monster al jarenlang op het witte doek zien en dit gebeurde in 2007 in Sam Raimi's derde deel van Spider-Man en was Venom een alienkwaksel die uit een meteoor kroop... Maar vorig jaar kreeg de Symbiote die graag alles opeet dan eindelijk zijn eigen film en deze is nu bij de bekende streamingdiensten te vinden en voor puristen zoals mijzelf op dvd en Blu-ray. Sony Home Entertainment was zo vriendelijk om mij de laatstgenoemde mediadrager toe te sturen voor een recensie.Als de film begint zien we hoe een ruimteschip van het bedrijf Life Foundation neerstort op de aarde en een lading heeft van vier Symbiote's die het tegenkwam tijdens experimenten in de ruimte. Waarvan er één ontsnapt en drie worden geborgen en teruggebracht naar het bedrijf dat onder leiding staat van Carlton Drake (Riz Ahmed) en die je het beste kan vergelijken met Elon Musk. Ondertussen in San Francisco maken we kennis met de hippe journalist Eddie Brock (Tom Hardy) en zijn vriendin Anne (Michelle Williams), die in dienst is bij een advocatenbureau die de belangen behartigt van Drake en met wie Eddie binnenkort een interview heeft. Als deze op de laptop van Anne toevallig haar mail leest, ziet hij dat er een aantal experimenten mislukt zijn, waarbij doden zijn gevallen en alles in de doofpot is gestopt. Eddie kan het niet laten om tijdens het interview hier naar te vragen en dat resulteert er in dat niet alleen hij ontslagen wordt, maar ook Anne omdat deze verantwoordelijk wordt gehouden en omdat dit Eddie zijn schuld is maakt ze een einde aan de relatie.

Dan zien we Eddie een paar maanden later wonen in een verpauperd gedeelte van de stad en alles behalve gelukkig is en nog steeds onderzoek doet naar de praktijken van Carlton Drake. Deze evil genius voert in het geheim experimenten uit met de Symbiote, want deze hebben een perfecte host nodig en wanneer deze zouden matchen zouden deze niet meer ziek kunnen worden, helen wonden bijna gelijk. Nadeel is dat deze aliens lang in hun host kunnen verblijven en dat deze komt te overlijden. Dit zorgt er voor dat één van de laboratoriummedewerksters Dora Skirth (Jenny Slate) nu alle praktijken naar buiten wilt brengen en daarvoor kiest ze Eddie die ze ook mee naar binnen smokkelt bij de Life Foundation om het hem met zijn eigen ogen te laten zien. Daar herkent hij een dakloze vrouw uit zijn buurt en probeert haar te redden wat niet lukt, de alarmen afgaan en weet Symbiote Venom mee te liften met Eddie die ternauwernood weet te ontsnappen.Eenmaal thuis voelt Eddie zich niet lekker en hoort een stem in zijn hoofd en is Drake er achter gekomen wie zijn lek was en dat er dus nu een Symbiote rondloopt die ook nog eens een compatible host heeft gevonden. Deze stuurt zijn huurlingen op Eddie af om Venom terug te halen, alleen denkt deze er heel anders over en sloopt niet alleen het hele team, hij eet er zelfs één op, want zo rollen de Symbiote's nu eenmaal. Wat volgt is een kat- en muisspel waarbij Drake alles op alles zet en Venom en Eddie er alles aan proberen te doen om hem te stoppen. Wat opbouwt naar een hele heftige en helaas iets te korte grande finale waarbij Symbiote tegen Symbiote vechten met hun hosts in het midden. Ik zal niks spoilen, maar wie de andere host is in de Riot Symbiote is vrij voorspelbaar toch?

Laat ik met de deur in huis vallen en beginnen met wat er allemaal mis en slecht is aan Venom om zo bij de goede punten te komen, van wat wel correct is en wat goed werkt. Het acteerwerk van Tom Hardy is heel erg slecht, ik had echt elke keer dat hij in beeld kwam het idee dat hij de hele dag crack had zitten roken in zijn trailer, want hij komt totaal kut over. En als je bekend bent met deze acteur zijn werk weet je dat hij top of his game is normaal, alleen niet in deze film. Daarnaast zijn er een hoop dingen die totaal nergens over gaan of totaal niet kloppen en dat vertelt deze video beter dan ik zou kunnen typen. Het tempo is vaak heel erg traag en springt de film soms van hak op de tak, wat niet vreemd is aangezien deze film zijn eerste cut over de drie uur was en er een hoop scènes zijn gesneuveld tijdens de montage. De 'cameo' van Carnage (eén van de meest bad ass Symbiote's die de strijd met Venom aangaat in de comics) tijdens de end credits... come on, dat is net een clown die je daar ziet.

Zo, nu de minpunten eruit zijn kunnen we ons focussen op wat wel werkt, want dat is de humor die de film heeft. De chemie tussen Venom en Eddie is soms hilarisch, want de Symbiote wilt doen waar hij zin in heeft (zoals het opeten van mensen) en Eddie is de poopy pants die niet weet hoe hij hier mee om moet gaan. Leuk voorbeeld: Venom wilt dat hij door een raam naar buiten springt en Eddie weigert dit te doen en Venom heel droog hem een schijtert noemt. Of als de twee met elkaar in argument zijn, die gesprekken zijn hilarisch. Hierdoor blijft de film dicht bij de comics waar Venom altijd erg sarcastisch is en niet vies is om zijn tegenstanders op te snacken. Hoewel de acteerprestaties van Tom Hardy ver onder zijn kunnen zijn, stelen de gevechten de show en al helemaal de grande finale waarin Venom en Riot het tegen elkaar opnemen. Dat is een visueel spektakel als een comic. Daarom is het ook niet zo heel erg vreemd dat de pers vrij negatief over de film was en juist het publiek er mee weg liep. Je moet er een feeling voor hebben en dat wist Venom tegen alle verwachtingen in te presteren.Het beeld van deze Blu-ray is zoals je verwacht van een Sony Home Entertainment-product helemaal tiptop in orde. Details zitten in vuurvonken uit de wapens, de huidstructuur van Venom et cetera. Ook de kleuren knallen lekker op het scherm en aangezien er veel CGI in zit ziet het er allemaal verdomd strak uit. Het geluid komt in het door Sony omarmde 5.1 DTS-HD Master Audio en is zeer gedetailleerd als het aankomt op straatgeluiden, actie waarbij de kogels om je oren vliegen en explosies je subwoofer laten beuken. Maar de stem van Venom is zo gruwelijk bruut en vol bass, dat je echt bijna moet giechelen als een kleine kind wanneer deze door je boxen of surround headset komt; het is bruut en intimiderend. Ik heb dan ook een paar keer gespoeld met de line: WE ARE VENOM: dat klinkt zó vet. Oftewel de visuele en audiopresentatie is dik in orde.

Naast de film staan er ook nog de nodige extra's op het schijfje, en dat is het volgende:
  • Deleted & Extended Scenes.
  • Venom Mode: Als je deze mode aanzet krijg je tijdens het kijken van de film een shitload aan trivia te zien op je scherm. Iets wat mij als comicfan behoorlijk hyper maakte.
  • The Lethal Protector in Action: Kijkje achter de schermen van de productie met hoofdzakelijk de stunt- en vechtscènes.
  • The Anti-Hero: Wie Venom is en zijn comic background komen in deze tien minuten durende video.
  • Venom Vision.
  • Designing Venom.
  • Symbiote Secrets.
  • Music Video's met Eminem's track: Venom.
  • Spider-Man: Into the Spider-Verse Sneak Peek: Dit laat je alvast kennismaken met deze erg coole animatiefilm die het heel erg goed in de bioscopen heeft gedaan en bij ons nerds en geeks met open armen is ontvangen.


  • Reageer