Review: Mortal Engines (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 24 april 2019 om 21:55 uur

Het boek van Mortal Engines is al sinds jaar en dag zeer populair en daarom waren de verwachtingen dan ook zeer hoog gespannen toen bekend werd dat deze een verfilming ging krijgen. Peter Jackson (Lord of the Rings, King Kong en natuurlijk Bad Taste) werd er bij betrokken en dan weet je al zeker dat het visueel goed zou zitten. De film deed het niet goed in de bioscopen en volgens IMDB en diverse media heeft deze niet eens zijn budget van $100.000.000 er uit kunnen halen. De film begint nu aan een nieuwe ronde in het streamingcircuit en op fysieke media als dvd en Blu-ray. Van de laatstgenoemde heb ik een recensie-exemplaar ontvangen en mijn mening erover kan je nu hieronder lezen.Mortal Engines vertelt het verhaal van een postapocalyptische wereld na de Sixty Minute War oftewel een oorlog die slechts één uur duurde en bijna de gehele wereld vernietigde. Overlevenden leven nu in vaste steden en zijn er rijdende steden, waarbij de grotere jagen op de kleine en dan slopen voor hun grondstoffen en daarbij worden oude technologische spullen uitgezocht door archeologen die blij zijn met dingen als broodroosters, smartphones en beelden van Minions. In de film volgen we de stad Londen dat nu het eiland (vul Bextit pun hier in) heeft verlaten en het vaste land is opgegaan om te jagen op de kleinere steden. Londen is genadeloos en op een dag vinden ze een kleine rijdende mijnstad met de naam Salzhaken, die geen partij is voor het grote Londen en is het Tom Natsworthy (Robert Sheehan, die nu te zien is in de muste see Netflix-serie The Umbrella Academy) die staat te popelen om door hun spullen heen te gaan spitten en oude technologie op te duiken. Zijn vriendin Katherine Valentine (Leila George) vindt dit allemaal iets te overdreven maar wel spannend, en is haar vader Thaddeus Valentine (Hugo Weaving) het hoofd van de archeologische afdeling die dan ook aanwezig is bij het vorderen van Salzhaken.

Wat ze niet weten is dat er ook een gemaskerde dame met de naam Hester Shaw (Hera Himlar) zich in Salzhaken bevindt en deze herkende Thaddeus en steekt hem vanuit het niets neer en roept dat dit voor haar moeder is en gaat er als een haas vandoor met Tom achter haar aan, en als deze beiden letterlijk voor het afvoerputje staan, vertelt ze dat Thaddeus niet de man is die ze denken en dat hij een koelbloedige moordenaar is en springt vervolgens het putje in. Als Thaddeus arriveert vraagt hij aan Tom wat er gebeurd is en deze verteld hem wat ze zei. Dit is het moment dat Thaddeus zijn echte gezicht laat zien en Tom de afgrond in trapt. Eenmaal bijgekomen van de val ontdekt Tom dat Hester niet ver van hem vandaan is en beide gaan nu op pad om terug te keren naar Londen. Alleen gebeuren er een hoop dingen, waarbij demonen uit het verleden centraal staan en Thaddeus de macht overneemt van Londen en met een oud wapen uit de grote oorlog de wereldheerschappij wilt claimen. Meer zal ik niet spoilen, maar dat het een dolle achtbaanrit is die je van verbazing in verbazing laat vallen is een ding wat zeker is.Toen ik aan Mortal Engines begon had ik enkel de eerste teasertrailer gezien en me er verder niet in verdiept, omdat ik graag fantasy- en sciencefictionfilms zonder enige voorkennis kijk en zo verrast kan worden. Deze film is verdomd veel fun en visueel echt prachtig mooi om te zien. Het verhaal daarentegen is vrij... standaard en zoals je hier in deze video van Honest Trailers kan zien, heeft het verdomd veel weg van Star Wars, en dat is geen slecht iets om mee vergeleken te worden. Maar het kijkt ondanks bijna twee uur speeltijd gewoon heerlijk in een rap tempo weg en val je van de ene actiescène in de andere, met afwisselende locaties en prachtige karakters. Persoonlijk heb ik toch goed genoten van deze film, die zeker meer erkenning verdiend dan het nu heeft gekregen.

De Blu-ray die ik mocht ontvangen is van hele goede kwaliteit met het beeld dat zeer gedetailleerd is en denk hierbij aan stof en puin of vuurvonken die rondvliegen. Het kleurenpalet is opvallend fel en dat is heel erg goed terug te zien met de virbrante kleuren die van je scherm af knallen en daar valt de rode sjaal van Hester Shaw echt het meeste op. Geheel volgens de huidige trend heeft ook Mortal Engines een Dolby Atmos audiotrack en dat is een fookin’ blast op en top. Want het geluid speelt een grote rol in deze film en in dit formaat knalt het uit je speakers of headset. De motoren van de steden grommen en rammelen aan alle kanten om je heen en ook als wapen MEDUSA gebruikt wordt worden alle kanalen actief en agressief gebruikt. Door Dolby Atmos heb je ook de illusie van het geluid boven je hoofd en dat komt zeker in het begin een paar keer heel erg goed naar voren. Dus niks dan lof hiervoor.

Naast de film zijn er ook de volgende extra’s op het schijfje te vinden:
 • End of the Ancients
 • Welcome to London
 • In the Air
 • Film New Zealand

  De extra’s zijn erg nice en een must see, want het geeft een mooie inzicht van deze productie en zie je hoeveel werk er in zit.


 • Conclusie

  Mortal Engines is een verrassende postapocalyptische film met steampunk invloeden en is zoals ik helemaal aan het begin van deze recensie al aangaf een soort van Star Wars, maar dan in een andere setting. Het kijkt heerlijk weg, valt geen moment stil en is visueel erg sterk. Ik begrijp dan ook totaal niet waarom deze geen groter publiek heeft weten te bereiken, maar gelukkig nu nog een tweede kans krijgt. Dit is een echte Eigenwereld-film die gemaakt is voor ons nerds en geeks. Daarom geef ik het mijn onmiddellijke koopadvies en een 90.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Mortal Engines Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief