Review: Spider-Man: Into the Spider-Verse (Blu-ray)

RDJ134 24 april 2019 om 22:33 uur

Toen de eerste berichten over Spider-Man: Into the Spider-Verse naar buiten kwamen, waren veel comicliefhebbers zeer sceptisch, want was het een snelle cash grab met een animatiefilm of wilden Sony en Marvel de echte fans blij maken. De film is nu te vinden via de bekende digitale kanalen en op fysieke media, en was Sony Home Entertainment zo vriendelijk om mij een recensie-exemplaar toe te sturen en ik kan je nu al vertellen dat ik weggeblazen ben en totaal verrast. Hoe en wat kan je nu hieronder lezen.Miles Morales (stem van Shameik Moore, die bekend is uit de film Dope waar van je mijn recensie hier kan lezen en de Netflix-serie The Get Down) is een normale tiener in New York (dat in dit verhaal last heeft van stroomuitval en lichte aardbevingen) die een normaal leven heeft en zit op een privéschool, een liefhebbende familie heeft en waarvan de vader een politieagent is en daardoor erg beschermend. Miles is behoorlijk slim en daarom verveelt hij zich nogal en spijbelt om tijd door te brengen met zijn coole oom Aaron (Mahershala Ali, Green Book en zijn briljante rol als CottonMouth in Luke Cage) met wie hij samen graffiti spuit, beiden gaan naar een verlaten oude plek in het metrostelsel dat nu functioneert als een HoF (Hall of Fame). Dit is waar Miles gebeten wordt door een spin die lijkt te ‘glitchen'. Miles schenkt hier geen aandacht aan en gaat naar huis en ontdekt de volgende ochtend dat hij nieuwe krachten à la Spider-Man heeft, en dat is vreemd aangezien in dit universum al een Spider-Man actief is. Na de nodige shenanigans waarbij hij aan het haar van zijn medescholiere Wanda (Hailee Steinfeld, Bumblebee en de Pitch Perfect-franchise) blijft plakken en wat zelfs afgeknipt moet worden.

Miles vermoedt dat de spin die hem in de metrotunnels beet er wel eens wat mee te maken kan hebben en keert terug naar de plek en al snel veranderd de plek in een shitstorm waarbij Spider-Man (Chris Pine in gevecht is met de Green Goblin in een grote ruimte waar een Super Collider staat die eigendom is van Wilson Fisk aka de Kingpin (stem van Liev Schreiber aka Ray Donovan) die probeert een portaal te openen tussen parallelle muliversums om zo zijn overleden vrouw en kind terug te krijgen. Alleen Spider-Man overleeft dit gevecht niet en geeft Miles een USB-stick die de collider kan uitschakelen, maar Miles is zo bang en onervaren dat hij er vandoor gaat en tot overmaat van ramp de USB kapot maakt. Terwijl heel New York rouwt om de dood van hun geliefde Spider-Man schaft Miles een Halloweenpak van deze held aan en probeert zijn krachten te ontdekken en onder controle te krijgen.Tijdens zijn bezoek aan het graf van Peter Parker, merkt hij dat er nog een andere Spider-Man aanwezig is en dit lijdt tot een slapstick verwarring waarbij we er achter komen dat deze Spider-Man Peter B. Parker (Jake Johnson) is, een uitgebluste webslingeraar uit een andere dimensie die door de Super Collider (net als de spin die Miles beet) in dit universum is gekomen. Deze wilt uiteraard erg graag terug en besluiten beide heren om bij Fisk in te breken om de USB-stick te fixen en alles tot een goed einde te brengen. Alleen verloopt dit niet geheel volgens plan en ontmoeten in het onderzoekscomplex Olivia Octavius (Kathryn Hahn) aka Doc Octopus die graag wilt experimenten op beide Spiderhelden die op de vlucht slaan en worden gered door Gwen Stacy, Spider-Woman uit een ander universum die al een tijdje rondliep door New York en undercover op Miles zijn school was als Wanda, zodat ze hem wat beter in de gaten kon houden.

Nu deze drie helden met elkaar zitten opgescheept besluiten ze om naar Peter Parker (de overleden Spider-Man uit het huidige universum) zijn tante May (Lily Tomlin, die in veel jaren 80 en 90 klassiekers is te zien) te gaan, die hun verwelkomt en meeneemt naar Peter zijn ondergrondse basis waar nog drie andere Spider-Man-varianten Peni Parker (Kimiko Glenn uit Orange is the New Black en DuckTales) een meisje uit de toekomst die een hele vette robot heeft, Spider-Man Noir (Nicolas Cage, aka uber comicnerd en cultheld) die geheel zwart-wit is en uit een alternatief verleden van 1933 komt en tot slot Spider-Ham (John Mulaney) een pratend varken in een Spider-Man-outfit. Al snel wordt de kapotte USB-stick gefixt en begint de bonte groep van helden uit verschillende universums aan een race tegen de tijd om Olivia Ocatvius en Wilson Fisk met hun Super Collider te stoppen, zelf terug te keren naar hun eigen universum en leert Miles ondertussen de ware betekenis van wat een held is en uiteraard zijn er de nodige plot twists die je zelf mag gaan ontdekken.Spider-Man: Into the Spider-Verse heeft mij als comicnerd weggeblazen, de film is onwijs leuk en heeft een hoop zelfspot (met een shitload aan verwijzingen en linkt naar de Sam Raimi-versies met grappige hints), waarbij ook de echte fans van de comics en de films op hun wenken worden bediend. Het hele verhaal van de Spider-Verse is vrij complex om even snel uit te leggen, maar dat er verschillende universums zijn met allemaal andere varianten van Spider-Man is briljant en helemaal deze selectie helden die allemaal hun eigen karakters hebben en er zo wel minimaal één je zeker zal aanspreken. Ook aan de kant van de villains komen er een shitload aan bekenden voorbij en ook deze komen in andere vormen dan je gewend bent. Maar de echte grote held Miles Morales die in 2011 voor het eerst verscheen in Ultimate Fallout #4 en dit maakte (lees: kutracisten) een aantal mensen overstuur omdat deze alternatieve Spider-Man een donkere huidskleur had en betichte Marvel dat ze hun geliefde Spider-Man te ‘urban' maakten. Ondertussen is Miles zeer geliefd bij een groot publiek en schittert nu ook meer dan terecht in zijn eigen film die laat zien hoe cool hij is.

Het beeld van deze Blu-ray ziet er prachtig mooi uit en de vibrante kleuren laten je zien wat je HDTV echt kan. Het is moeilijk te beschrijven omdat het visueel overweldigend is en ook niet heel erg vreemd dat deze film een Oscar voor beste animatie heeft gekregen. Alles wat je ziet is gewoon mindblowing mooi en vol met details. Het geluid, dat komt 5.1 DTS-HD Master Audio, is ook dik in orde en zet je middenin de actie en laat je subwoofer non-stop beuken met dikke bass tijdens de actie en de muziek van de OST die overigens heerlijk is.

Naast de film staan er ook de onder anderen de volgende extra's op het schijfje:
  • Alternate Universe Mode
  • We Are Spider-Man
  • A Tribute to Stan Lee and Steve Ditko
  • The Ultimate Comics Cast
  • The Spider-Verse Super Fan Easter Egg Challenge
  • Lyric Videos
  • Audio Commentary

    Heerlijke extra's die je een kijkje achter de schermen geven en ook veel over de comickarakters laat zien. Mijn favoriete item was de Easter Egg Challenge, want ik zag echt ongelofelijk veel verwijzingen voorbij komen dat je ze niet allemaal in één keer kan spotten. En dat is ook zo'n punt waarom je deze film meerdere keren kan kijken. Maar goed, de extra's zijn dik in orde.


  • Reageer