Review: Bumblebee (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 16 mei 2019 om 01:31 uur

Al sinds jaar en dag zijn de Transformers op het witte doek te zien en gaan de films eigenlijk helemaal nergens over qua verhaal, maar is het een guilty pleasure om te zien hoe grote robots elkaar helemaal kapot bashen. Terwijl fans van het de franchise een feest van herkenning hebben met hun favoriete Transformer of groepering ervan. Maar de rek was er na vijf live action films een beetje uit en is er besloten een semi reboot prequel te maken en deze is nu verschenen in de vorm van Bumblebee, die zeer geliefd is en altijd een grote rol heeft gespeeld in de franchise. De film deed het zeer goed in de bioscopen en is nu te vinden bij de bekende VoD-boeren (Video on Demand) en uiteraard voor de mensen die wel kwaliteit waarderen, op Blu-ray en van deze mediadrager kan je nu hieronder mijn recensie lezen.Als Bumblebee begint worden we meegenomen in de laatste uren van de burgeroorlog op Cybertron waar de Autobots onder leiding van Optimus Prime (stem van Peter Cullen) wanhopig een verloren strijd vechten tegen de kwaadaardige Decepticons die op punt van winnen staan. Om het verzet levend te houden stuurt Optimus Prime de gele robot B-127 (Dylan O'Brien) naar de aarde toe met de taak om daar te wachten tot de rest van de groep naar onze planeet vlucht en daar zullen hergroeperen om hun strijd voort te zetten. Als deze aankomt is het niet alleen 1987, maar crasht hij midden in een militaire oefening onder leiding van Jack Burns (heerlijke rol van John Cena) die met zijn legereenheid aan het paintballen is en nu dus geconfronteerd wordt met een grote robot, die overigens niet alleen is. Want ook de Decepticons zitten hem op zijn hielen en is het Blitzwing die hem te pakken krijgt en wanneer B-127 weigert mee te werken zijn stemmodule eruit trekt, waarna hij met veel pijn en moeite deze Decepticon kan verslaan en ontsnappen aan Jack Burns. Alleen door het gevecht heeft B-127 de nodige schade opgelopen aan zijn geheugen en raakt op een afgelegen plek buiten westen, en is het laatste wat hij ziet een oude Volkswagen Kever.

Dan maken we kennis met de jarige Charlie Watson (Hailee Steinfeld) die door het overlijden van haar vader in een donkere periode van haar leven zit. Haar moeders nieuwe vriend is dan wel heel aardig, maar ze kan er niks bij voelen. Haar broertje is een dickhead zoals je die verwacht in een jaren tachtig film en haar moeder is overbezorgd. Ook haar werk in een pretperk is hersendodelijk en is haar leven één grote depressie. In haar vrije tijd hangt ze bij haar oom Hank rond waar ze auto’s repareert in ruil voor onderdelen die ze gebruikt om een Corvette te restaureren waar ze met haar vader aan werkte. Dan vindt ze tijdens haar zoektocht op de sloop een gele Volkswagen Kever die half uit elkaar valt en waar een bijennest inzit. Aangezien ze rondrijdt op een brommer en van haar moeder geen auto krijgt voor haar verjaardag, maar wel een leuke roze helm, wilt ze deze auto hebben en opknappen en haar oom Hank geeft haar dan ook dit wrak als cadeau.Wat Charlie niet weet is dat toen ze probeerde de wagen te starten deze een signaal uitzond en deze is onderschept door de Decepticons Shatter (Angela Bassett) en Dropkick (Justin Theroux) die nu ook naar de aarde komen en daar worden verwelkomt door het leger en Jack Burns die deze twee robots niet vertrouwt want ze stellen zich voor als Decepticons wat eigenlijk misleiders betekend en bij hem alle alarmbellen afgaan. Shatter vertelt het leger dat ze op zoek zijn naar B-127, volgens hen een levensgevaarlijke crimineel, en vragen dus nu om hulp, die ze ook krijgen van een goedgelovige wetenschapper die helemaal blij is met de first contact tussen de mensheid en een geavanceerd buitenaards ras en stelt hier ook alle satellieten beschikbaar om B-127 op te sporen.

Deze staat nu in de garage van Charlie die er tijdens het repareren achter komt dat hij dus een robot is die transformeert naar een Volkswagen Kever en noemt hem Bumblebee (roll credits). Deze heeft totaal geen idee wie hij is doordat hij zijn geheugen is verloren tijdens het gevecht en kan niet echt praten. Maar B’ heeft daar wat later een handige oplossing voor, namelijk communiceren via de autoradio en dat levert diverse keren hele leuke momenten op. Speaking of, Charlies collega en buurjongen Memo (Jorge Lendeborg Jr, Alita: Battle Angel en Spider-Man: Homecoming) heeft alle moed verzameld om haar uit te vragen en loopt de garage in op het moment dat Bumblebee in zijn robotvorm is te zien en wordt nu opgeslokt in het avontuur.

Want het duurt niet lang voordat Shatter en Dropkick op het spoor komen van dit trio die ook nog eens de nodige shananigans (pestkoppen aanpakken, Bumblebee die niet alleen thuis kan zijn en Memo een hardcore nerd blijkt te zijn) uithalen en meemaken en dit alles opbouwt naar een grande finale waarbij Shatter en Dropkick tegengehouden moeten worden om te voorkomen dat deze een signaal naar Cybertron sturen en de Decepticons naar de aarde halen. Maar hoe dit allemaal verloopt mag je zelf gaan bekijken in wat ik eerlijke gezegd de beste Transformers-film van deze eeuw vindt.Als kind keek ik in de jaren tachtig wekelijks op Sky Channel naar wat nu cult classic cartoons zijn zoals Inspector Gadget, He-Man, G.I. Joe, Thunder Cats en natuurlijk The Transformers. Dus ik ben fan van het eerste uur, en dat maakt Bumblebee nu zo cool, want deze is geheel in Gen-1 (eerste generatie) Transformers opgezet en speelt het zich af in het tijdperk waar deze franchise zo populair mee is geworden, dus twee vliegen in één klap. Het verhaal is heel erg leuk, prachtige karakters heeft en de actie op en top is, maar ook een hele dikke jaren Amblin tachtig vibe, en dan zal ik niet zoals IMDB gaan zeiken over plaatsen en diverse andere dingen die pas na 1987 verschenen, want ik heb simpelweg genoten van deze film die hartverwarmend en heel erg vermakelijk is.

Het beeld van deze Blu-ray is fookin’ scherp, en dat is heel erg goed te zien in de strijd op Cybertron waar je een heftige strijd te zien krijgt die onwijs kleurig en messcherp is, waarbij krassen en kapotte onderdelen bijna uit je HDTV schieten. Het kleurenpalet die verder in de film gehanteerd wordt is vibrant en toch nergens overdreven fel te noemen en dat gaf een heel rustig gevoel aan mijn ogen. Het geluid, dat komt in Dolby Atmos, is mindblowing op verschillende niveaus; de gevechten komen hard en agressief op je af en ook de explosies spreken je subwoofer meerdere keren vol aan. Ik gebruikte voor deze recensie mijn Plantronics RIG 400 HX (recensie) die Dolby Atmos ondersteunt en dat zorgde voor een hele vette audio-ervaring. Naast de actie is er ook een hoop dialoog en gewone scènes waarbij de strandgeluiden en overvliegende helikopters zeker genoemd mogen worden.

Naast de film staan er onder anderen ook de volgende extra’s op het schijfje:
 • Bumblebee's Next Adventure in an all-new Motion Comic
 • Deleted/Extended Scenes and Outtakes
 • Explore Cybertron trough Bee Vision
 • Dicover Bumblebee's Origin and More!!

  Niet bijster spannende extra’s maar zeker de moeite waar om het even te checken nadat je de film hebt gekeken.


 • Conclusie

  Bumblebee is een geslaagde film die voor de echte fans van The Transformers (zeker de Gen-1) een must see is. Het heeft niet zoals de voorgaande films van deze eeuw een action packed testosterongehalte met een hoop foute (soms beledigende stereotype) bots, maar een verhaal van een jonge vrouw die een zwaar verlies heeft geleden en niet geaccepteerd wordt door haar omgeving en een familie heeft die haar bijna vervreemd is, en dankzij een intergalactisch oorlog tussen robots een vriend en zichzelf weet te vinden die strijd voor het behoud van de mensheid. Dat onderscheidt het goed van de vorige films en lijkt een semi reboot te zijn. Want er zijn een hoop dingen nieuw, zo zagen we in Transformers: The Last Knight (2017) dat Bumblebee zou hebben meegevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn stem was verloren tijdens een gevecht met Megatron en Ratchet. Daarvan zien we niks terug in deze film die wel eens het begin kan zijn van een hele nieuwe weg in de franchise.

  Ik ben echt weg van de film en heb er echt van genoten en zeg je eerlijk dat deze zeker nog wel een paar keer gekeken gaat worden, want het is leuk, heeft actie, lekkere jaren tachtig vibe, humor en een feel good boodschap. Alles overwogen krijgt Bumblebee een 97 en een onmiddellijk koopadvies.
  Onze score 97

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Bumblebee Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief