Review: A Dog’s Way Home (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 11 juni 2019 om 00:48 uur

Alweer bijna twee jaar geleden kon je hier op Eigenwereld mijn recensie lezen van A Dog’s Purpose die gebaseerd was op het gelijknamige boek van W. Bruce Cameron. Een prachtige film over de vriendschap tussen een jongen en zijn hond die steeds reïncarneerde in een ander ras en verspreid over diverse tijdsperiodes elkaar terug wisten te vinden. Dit jaar verschijnt er het directe vervolg onder de titel A Dog’s Journey en kwam er eerder A Dog’s Way Home uit die gaat over een hond die zijn vriendje kwijtraakt en een lange weg af moet leggen om terug naar huis te keren. Deze film is nu te vinden op de bekende streamingdiensten en fysieke media als dvd en Blu-ray. Sony Home Entertainment was zo aardig om mij een recensie-exemplaar (zonder een doos tissues) toe te sturen en mijn mening erover kan je hieronder vinden.Als A Dog’s Way Home begint maken we kennis met Lucas (Jonah Hauer-King) en Olivia (Alexandra Shipp, die bekend is van haar rol als Storm in de huidige generatie X-Men-films) die bij een sloophuis in de straat zorgen voor een klein groepje dieren dat daar in het pand wonen. Deze bestaat uit een aantal katten, kittens en een Pitbull met pups. Alleen de eigenaar Gunter (Brian Markinson, bekend uit de sciencefictionserie Continuum) van het slooppand is niet blij met het voeren en deze beesten op zijn terrein omdat hij dit nu niet kan verkopen. Daarom schakelt hij de gemeente in om de beesten te verwijderen en het pand te laten slopen, hierbij worden de moeder Pitbull met enkele van haar jongen gevangen en afgevoerd. Op de dag dat de sloop zal plaatsvinden grijpen Lucas en Olivia in en weten het gebeuren niet alleen tegen te houden maar worden ze ook begroet door een jonge pup die met behulp van een kat wist te ontsnappen en Lucas zijn hart weet te stelen en haar Bella noemt en mee naar huis neemt waar zijn moeder en legerveteraan Terri (Ashley Judd, bekend uit de filmklassieker Heat) in eerste instantie niet blij mee is, maar het nieuwe huisdier accepteert ondanks dat er in het huurcontract staat dat er geen dieren in het huis mogen.

Doordat Lucas en Olivia de eigenaar van het slooppand zijn plannen hebben gedwarsboomd stuurt hij de gemeente op ze af die Bella (stem van Bryce Dallas Howard: Jurassic World en Black Mirror) labelt als een Pitbull en in de staat Denver zijn deze verboden om buitenshuis te houden en doet Lucas er alles aan om Chuck (John Cassini, die ook speelde in Continuum) van de gemeente te ontlopen, want als Bella op straat wordt aangetroffen zal deze in beslag worden genomen. Dit gebeurd ook op een dag als Bella achter een eekhoorn aangaat en in het asiel terecht komt en Lucas haar kan ophalen en te horen krijgt dat als ze wederom op straat wordt aangetroffen ze zal worden ingeslapen. Dus besluiten Lucas en zijn moeder te gaan verhuizen, maar moet Bella tijdelijk 400 km verder op gaan wonen, alleen is haar drang om naar huis te gaan zo groot dat ze ontsnapt en er twee en half jaar over doet om thuis te komen en ondertussen maakt ze kennis met een wereld vol gevaren, slechte mensen, mensen die het beste voor hebben en maakt ze nieuwe vrienden in diverse vormen en maten.A Dog’s Way Home is een prachtige film en een tranentrekker eerste klas, want doordat Bella zo onschuldig en naïef is en zoveel ellende over zich heen krijgt is het moeilijk om tijdens het kijken van de film het droog te houden en betrapte ik mezelf er meerdere keren op dat heel erg emotioneel werd en een traantje moest wegwrijven. Want op een bepaald moment besluit een zwerver met de naam Axel (Edward James Olmos: Miami Vice, Blade Runner, Mayans M.C.) voor haar te zorgen maar haar altijd aangelijnd te houden. Zelfs als hij sterft (waarbij hij meerdere keren zegt van haar te houden omdat ze het enige goede is in zijn leven en Bella op haar beurt vertelt dat ze voelde hoe langzaam de warmte uit hem weg ging en hij niet meer verdrietig was) ze vastgeketend zit en bijna omkomt van de dorst is heel erg donker en triest. Maar ondanks de bekende emotionele dieptepunten zijn er ook genoeg leuke en mooie momenten zoals dat Bella zorgt voor een bergleeuw wiens moeder is doodgeschoten door jagers, en als deze groter is ze fantaseert over hoe ze beiden bij Lucas in bed zouden kunnen gaan liggen. Dat soort momenten zijn hartverwarmend en grappig tegelijk.Het beeld van de Blu-ray is perfect, de kleuren die variëren van dof en kleurloos tot hele felle en vibrante kleuren is prachtig op je HDTV. De details als haren, sneeuwvlokken en stof zijn dik in orde. Dit gaat ook op voor het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio. De geluiden in het asiel zijn rond om en dat geldt ook voor de bosscènes die echt zo heerlijk klinken door een goede surround (head)set en een goede filmervaring bieden.

Naast de film zelf staan er ook nog de volgende extra’s op het schijfje:
 • Deleted Scenes
 • An Unforgettable Journey
 • Dog Days: Shelby's Production Diary
 • DIY Doggie Treats with Shelby

  Deze extra’s zijn een must see, want er wordt getoond dat Bella die in het echt Shelby heet, uit een asiel komt en tegenwoordig net als in de film een hulphond is voor veteranen die kampen met problemen door hun voormalige werk. Een thema dat net als de absurde wetten voor ‘gevaarlijke honden’ een rode draad is van de film.


 • Conclusie

  A Dog’s Way Home raakte me hard, aangezien ik een hondenliefhebber ben die al meer dan 33 jaar Engelse Staffords en een kruising Dog/Pitbull onder mijn hoede heb gehad en weet hoe lief deze dieren kunnen zijn als ze de juiste opvoeding krijgen en daarbij komt ook dat mijn vorige (de kruising) en mijn huidige Stafford beiden uit het asiel komen. De laatstgenoemde is waarschijnlijk net zo gek op mij als Bella op Lucas, want mijn dame wilt ook overal zijn waar ik ben en is letterlijk een schaduw van me en ook mijn soort van hulphond. Daarom voelt deze film gewoon dichter bij huis, aangezien er bij het schrijven van deze recensie er ook in Nederland een nieuwe wet voor gevaarlijke honden voor de deur staat en diverse rassen waaronder Pitbull-achtige verboden gaan worden. Maar goed ik dwaal af.

  Het verhaal van een hond die zoveel haar baasje mist en er zo lang over doet om thuis te komen is prachtig mooi en ook de manier van vertellen uit het perspectief van Bella geeft het een behoorlijke extra emotionele lading. Maar ook de dieren en mensen die ze onderweg tegenkomt tijdens haar avontuur zorgen voor een glimlach, want ondanks mijn toch wat donkere beschrijving is het een hele leuke film met een hoop grappige momenten en weet tegelijk ook de problemen van oorlogsveteranen en de belachelijke wetten voor ‘gevaarlijke’ honden onder de aandacht te brengen. Bella en A Dog’s Way Home (die ik overigens keek op de bank met mijn hond tegen me aan liggende) hebben me laten lachen en huilen, maar vooral mijn hart gestolen. Daarom mijn onmiddellijke koopadvies en een 97.
  Onze score 97

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van A Dog's Way Home Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief