Review: Happy Death Day 2U (Blu-ray)

RDJ134 19 juni 2019 om 00:00 uur

In 2017 verscheen Happy Death Day, een slasher horrorfilm met een leuke twist, want het slachtoffer van een seriemoordenaar beleefde haar verjaardag keer op keer en begon de dag weer van voren af aan totdat ze stierf. Zo?n beetje als Bill Murray deed in Groundhog Day uit 1993. Het was leuk en keek heerlijk weg en kreeg dit jaar een vervolg die meer van hetzelfde is, maar nu een totaal andere weg in slaat. De film is nu te vinden bij de bekende streamingdiensten en fysieke media, en daarvan mocht ik een Blu-ray ontvangen en mijn recensie daarvan kan je nu hieronder lezen.Happy Death Day 2U begint wanneer Ryan (Phi Vu) wakker wordt in zijn auto en zijn weg terug zoekt in het studentenhuis waar hij woont en zijn kamer deelt met Carter Davis (Israel Broussard) die we kennen uit het vorige deel, en zie we ook Tree Gelbman (Jessica Rothe) bij hem. Alleen zien we nu 19 september door zijn ogen en niet die van Tree. Al snel wordt hij gebeld door zijn collega?s in het Quantum Mechanics Lab dat er iets groots is gebeurd en hij moet komen. Hij, Samar (Suraj Sharma) en Andrea (Sarah Yarkin) werken aan device om tijd te vertragen en veroorzaken hier grote stroomstoringen mee, alleen op 18 september is er een reactie geweest die niet te verklaren is (wel voor ons kijkers, want we weten nu wat de Time Loop van Tree heeft gecreëerd). Het hoofd van de Universiteit is het zat en laat nu de hele boel afsluiten en dit is het begin voor Ryan van een vreemd moment, waarbij iemand hem naar een ander lokaal lokt en vervolgens hem in de bekende outfit met babyface masker afslacht.

Dan wordt Ryan wakker in zijn auto en beleeft alles opnieuw en zit dus nu in zijn eigen time loop, en als hij verteld dat hij een déjà vu heeft, weet Tree gelijk wat er gaande is en dat de enige manier om deze loop te breken is de moordenaar uit te schakelen. Ryan wordt opgejaagd en is het Tree en Carter die hem uitschakelen en ontmaskeren om te ontdekken dat het niemand minder is dan... Ryan uit een andere multiverse tijdslijn. Die vertelt dat hij niet weet wat ze doen met de machine en dat ze grote problemen veroorzaken, maar het gaat wederom mis en zorgt de machine voor een reactie die Tree weer terug zet naar 18 september en zit ze weer in de time loop vast. Maar deze keer is het anders want Lori (Ruby Modine) is niet langer de moordenaar en heeft Carter een relatie met Danielle (Rachel Matthews). Nu ze weet dat Ryan, Andrea en Samar verantwoordelijk zijn, probeert ze samen met hen een oplossing te zoeken. Want deze vertellen haar dat ze nu in een andere tijdslijn van een multi-universum zit en hierdoor zijn dingen net even iets anders en leeft haar moeder nog en is er een ander persoon de babyface moordenaar.Dit maakt dingen nu een stuk gecompliceerder aangezien elke keer dat ze overlijdt de dag een reset krijgt en Ryan en de rest niks meer weten. Dus is het moeilijk om een oplossing te vinden om haar terug te krijgen naar de originele tijdslijn, want daarvoor moeten steeds variabelen uitgeprobeerd worden met een trail and error procedure en is er nog babyface die het op haar gemunt heeft. Dan bedenkt de groep een slim plan om Tree alle variabelen te laten leren zodat ze iedere dag iets anders kunnen proberen en zal ze iedere dag zelfmoord plegen. Wat ze dan ook keer op keer heel creatief doet. Hoe dit afloopt zal je zelf moeten zien, want niks is meer wat het lijkt of zoals je denkt te weten.

Happy Death Day 2U is anders dan zijn voorganger die toch wel een behoorlijke slasherfilm was en is dit vervolg juist meer een sciencefictionfilm met horrorelementen en leunt vooral veel op humor die niet altijd geslaagd is. In de eerste instantie was ik een beetje teleurgesteld omdat ik wederom meer horror verwachte, maar door de multiverse en kwantumfysica bleek het een leuke film te zijn die prima overloopt met zijn voorganger. Want we leren dat Tree haar time loop is veroorzaakt door drie nerds die probeerden de tijd te vertragen, en niet zoals ze verwachte kwam door haar overleden moeder die haar een kans bood om dingen goed te maken en een beter persoon te worden dan dat ze was. Maar ook dat ze in deze tijdslijn kan blijven bij haar ouders en gelukkig zijn, maar inziet dat dit niet is zoals het hoort te zijn en toch afscheid kan nemen van haar moeder en Lori die nu geen jaloers kreng is maar een echte vriendin. De babyface killer is wie je niet verwacht en dat houd het (ondanks de vele herhalingsoefeningen waar je net als Tree een beetje moe van wordt na verloop van tijd) nog een beetje interessant.Wat ik jammer vindt zijn een aantal scènes die overdreven grappig zijn of totaal de plank mis slaan zoals Danielle die een zogenaamde blinde Franse uitwisselingsstudent speelt om zo sleutels te stelen van de decaan. Dit en nog enkele andere scènes voelen niet helemaal lekker aan en ook zijn er bepaalde regels uit het vorige deel overboord gegaan, want Tree wordt per zelfmoord zwakker, maar doet dit volgens eigen zeggen weken en niet dagen. Want in de eerste film was haar lichaam zo goed als op na enkele dagen. Ook krijgen we geen antwoord over de Ryan uit een ander universum en wat deze nu wilde bereiken door zichzelf te vermoorden of wat het gevaar nu precies was. Maar door de after credits scene is er een opzetje gemaakt voor een derde (ik hoop oprecht dat die er gaat komen) film die de nodige loose ends kan opruimen. Wat ik trouwens wel heel erg knap vond waren de kleine details die je hier kan zien, en de film verbindt met het vorige deel en nog veel meer. Daar houd het niet op, want zoals je hier kan zien zit deze film ook nog eens tot de nok gevuld met easter eggs en verwijzingen.

Het beeld van de Blu-ray is top notch en heeft prachtig vibrante kleuren die van het scherm knallen en daarbij moet ik de lasers van de reactor aanhalen die zo blauw en fel zijn en er zo mooi uit zien. Ook zit het vol met details als krassen, haren, et cetera. Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is heerlijk. De geluiden van de campus en vooral tijdens de basketbalwedstrijd zijn rondom je heen en word je subwoofer vaak hard aangesproken met explosies en het afgaan in de reactor.

Naast de film staan er ook de volgende extra?s op het schijfje:
  • Gag Reel
  • Deleted Scene
  • The Never-Ending Birthday
  • Web of Love: Tree's Nightmare
  • Multiverse 101

    De extra?s zijn vrij kort van duur, en ondanks dat een leuke aanvulling op de film.


  • Reageer