Review: Spider-Man: Far from Home (Blu-ray)

RDJ134 21 november 2019 om 01:00 uur

Tom Holland als Spider-Man is simpelweg perfect gecast en is nu al te zien geweest in drie MCU (Marvel Cinematic Universe) en twee ‘eigen' films. Nu had de nieuwste spidey flick een beetje een wrange bijsmaak doordat Disney en Sony ruziemaakten over... geld. Want Disney heeft schijnbaar nooit genoeg en leek het er even op dat de vriendelijke webslingeraar niet meer in het MCU te zien zou zijn. Gelukkig is het hele gebeuren ondertussen een beetje goed gekomen en zullen we Tom Holland nog vaker terug zien keren in zijn rol die nu zeer geliefd is bij de fans van de Marvel-franchises. Maar goed, Spider-Man: Far from Home is inmiddels te vinden bij de bekende Video on Demand-diensten en fysiek verkrijgbaar op dvd en Blu-ray. Van de laatstgenoemde mocht ik van Sony Home Entertainment een recensie-exemplaar ontvangen om de onderstaande recensie te schrijven.Als Spider-Man: Far from Home begin zien we hoe Nick Fury (Samuel L. Jackson) en Maria Hill (Cobie Smulders) onderzoek doen naar een allesverwoestende storm waarbij een ‘wezen' gezien zou zijn en op het moment dat ze op de plek aankomen duikt deze op. Het wezen is een Elemental die de grond en aarde vertegenwoordigt en dus in staat is om grote vernietigende stormen op de roepen. Op het moment dat het uit de hand lijkt te lopen duikt Mysterio (heerlijke rol van Jake Gyllenhaal) op die met deze Elemental op de vuist gaat. Dan zien we een week later hoe Peter Parker zich voorbereid op een twee weken lange schoolvakantie door Europa, want dit heeft hij na de gebeurtenissen van de Avanger-films wel verdiend en rouwt hij nog om het verlies van zijn vriend en mentor Tony Stark, die zich opofferde in Avengers: Endgame. Nog steeds is de wereld na deze gebeurtenissen, die ze The Blip noemen, in een soort van shock en rouw.

Ondanks alle problemen hoopt Peter Parker nu even zijn rust te pakken en loopt te denken hoe zijn grote liefde M.J. (Zendaya, die nu ook schittert in de tv-serie Euphoria) kan vertellen over zijn gevoelens voor haar. Uiteraard ontbreekt op deze Eurotrip zijn beste vriend Ned (Jacob Batalon) niet en lijkt het even dat deze break onvergetelijk zou kunnen worden. Maar Nick Fury zet Tony Starks ex bodyguard Happy Hogan (Jon Favreau, die nu verantwoordelijk is voor enkele Live-Action films van Disney als The Lion King en de Star Wars-serie The Mandalorion op Disney+) onder druk om Peter Parket op stand-by te houden, alleen negeert Peter hem omdat hij simpelweg ook wel eens als een normale tiener van het leven en in dit geval zijn vakantie wilt genieten.Als de hele schoolgroep de iconische Italiaanse stad Venetië aandoet zijn er niet alleen problemen met het hotel, maar ook met een nieuwe Elemental die nu bestaat uit water. Tijdens de aanval neemt Peter Parker zijn verantwoordelijkheid en redt hij niet alleen zijn medescholieren, maar ook vele burgers terwijl de stad gesloopt wordt. Ook hier duikt Mysterio weer op om de dag te redden en komt er aan het licht dat hij samenwerkt met Nick Fury. Want Mystrio, wiens echte naam overigens Quentin Beck is, werkt samen met S.H.I.E.L.D. in de strijd tegen de Elementals die in zijn alternatieve versie (lees Multiverse) van de aarde niet alleen alles verwoest hebben, maar ook zijn familie en al het leven op de planeet gedood. Nick Fury is nog altijd een beetje geïrriteerd dat Peter hem negeerde, want Tony Stark had aan hem gevraagd om Peter (die hij zag als zijn opvolger) een foute zonnebril te geven die een Kunstmatige Intelligentie met de naam E.D.I.T.H. bevat (wat overigens staat voor Even Dead, I'm The Hero). Dit is een zeer geavanceerd wapensysteem dat Tony voor zijn dood heeft ontworpen om de aarde te beschermen tegen eventuele vijanden.

Als Quientin Beck voorspelt dat de volgende aanval in Praag zal plaatsvinden is Peter Parker niet blij, aangezien hij met zijn school op pad is. Maar door wat creativiteit weet niemand minder dan Nick Fury de gehele klas naar Praag te krijgen waar wederom een nieuwe aanval is, zoals Beck voorspelde. Aangezien het opvallend zou zijn dat Spider-Man toevallig in zijn pak opduikt, krijgt hij een zwarte outfit (veel fans gingen nuts aangezien Venom er in de comics voor zorgde dat Spidey een zwart pak had) en hierdoor krijgt hij onbedoeld de bijnaam Night Monkey. Om een lang verhaal kort te houden: Mysterio heeft een hele andere agenda, en dit is geen spoiler aangezien de comicfans al decennialang weten dat hij een villain is, en werkt dit zich allemaal op naar een grote grande finale in Engeland waar Spider-Man het gevecht met Beck aangaat. Iets wat overigens ongelofelijk vet gedaan is.Wow, Spider-Man: Far from Home is een achtbaanrit vol met bijna non-stop actie. Want de Elementals mogen dan wel niet zijn zoals in de comics en hier een hele andere rol hebben, de actie met hen is grotesk, snel en met bombastisch geluid (daar zo meer over) die echt fookin' mental is. Het verhaal is redelijk leuk, ondanks de soms wat raar ogende korte stukjes die niet helemaal lekker aanvoelen, zoals wanneer Peter zijn Night Monkey-pak aan moet trekken met een beetje hulp van een vrouwelijke agent en dan betrapt worden en je een soort van klucht krijg die semidubbelzinnig is. Ook is het vrij voorspelbaar dat Mysterio geen goede bedoelingen heeft en de villain is, maar Jake Gyllenhaal (wat is dit toch een heerlijke acteur) speelt hem perfect. Het verhaal heeft wat plotholes, sure, maar overall is het een film die je gewoon meerdere keren kan kijken. Ook heeft het meerdere lagen, en speelt rouw om een verloren geliefde (in dit geval Tony Stark) een hele grote rol. Wat trouwens ook de hele film door is te zien door middel van graffiti, murals en herdenkingsplekken voor Iron Man. Maar gelukkig heeft de film ook een hele hoop humor met de leraren, M.J. of Ned en zijn verkering die opeens denkt dat hij heel volwassen is en ook zien we J.K. Simmons bij de end credits scène terug als J.J. Johan Jameson in zijn rol die hij ook vertolkte in de Sam Raimi Spider-Man-trilogie.

Het beeld van de Blu-ray is één van de mooiste die ik ooit heb gezien. De kleuren zijn zo vibrant en ook zoveel details als de pluisjes van het Night Monkey-pak of krassen op drones en vonken van de Fire Elemental. Dit soort Blu-ray's laten zien tot wat je HDTV in staat is en daar geniet ik als filmliefhebber intens van. Net als van het geluid, dat kwam in 7.1 DTS-HD Master Audio die een oorgasme is voor de mensen met de juiste (geen nood ook geluid via de tv-speakers is dik in orde) surround (head)set. Ik had de film al samen met Radical in de bioscoop gezien en daar was het geluid al beestachtig goed, en dit staat ook zijn mannetje nu met deze Blu-ray. Van omgevingsgeluiden in een school, Venetië en New York, tot de gevechten met Mysterio en de Elementals: het is serieus fookin' bruut en vol details en plaatst je als kijker middenin de actie.

Naast de film staan er op het schijfje ook een shitload aan extra's waarvan je nu hieronder de meest belangrijke kan zien:
  • Peter's To-Do List - A Short Film
  • Gag Reel & Outtakes
  • Stealthy Easter Eggs
  • Far, Far, Far from Home
  • Suit Up
  • Fury & Hill
  • Thank You, Mrs. Parker

    De Blu-ray heeft een redelijke lijst met extra's die de fans een kleine 80 minuten op hun wenken bediend met een kijkje achter de schermen met hoe bepaalde dingen tot stand kwamen, wat er mis ging en verwijderde scènes die overigens niet zo heel erg spannend zijn.


  • Reageer