Review: Crawl (Blu-ray)

RDJ134 27 november 2019 om 00:00 uur

Dat een goede horrorfilm niet altijd hoeft te draaien om een gemaskerde seriemoordenaar of iets bovennatuurlijks is niet helemaal algemeen bekend. Want je hebt nog de Creature Feature-films waarin dieren in alle soorten, maten en rassen de mensen proberen op te eten en daar zijn normaal de haaien de meest bekende van en is The Shallows (recensie) hier een goed voorbeeld van. Eerder dit jaar was Crawl in de Nederlandse bioscopen te zien, en daarin spelen alligators de bad guys die het op een vader en dochter hebben gemunt tijdens een orkaan. Deze film is nu verschenen op de bekende streamingsdiensten en op fysieke media als dvd en Blu-ray. Van de laatstegenoemde mediadrager mocht ik een recensie-exemplaar ontvangen.Als Crawl begint maken we kennis met Haley Keller (Kaya Scodelario), een studente die zwemt voor haar universiteit en dit doet met volledige toewijding. Dit heeft mede te maken doordat haar ouders gescheiden zijn en is dit de uitlaatklep voor haar gevoelens. Door de focus heeft ze er totaal geen erg in dat er een categorie 5 orkaan met de naam Wendy door het gebied van Florida raast, totdat haar zus Beth (Morfydd Clark) haar belt en vraagt of ze nog iets van haar vader Dave (Barry Pepper) heeft gehoord. De vader neemt zijn telefoon niet meer op en maakt de zus zich zorgen, omdat de orkaan ook over zijn woonomgeving zal razen.

Dus gaat Haley naar zijn huidige woning waar ze alleen de hond vindt, en besluit dan om te kijken of hij niet bij het ouderlijke huis is. Daar aangekomen begint haar zoektocht door en later onder het huis in de kruipruimte, waar ze hem al snel bewusteloos met een grote gapende wond op zijn been en schouder vindt. Tijdens de terugweg weet een zeer grote en agressieve alligator de trap kapot te maken en ziet deze twee nu als een lekkere snack die hij ongeacht alles wilt verorberen. Dus vlucht Haley terug naar een veilig plek achter een paar pijpleidingen en verteld de inmiddels bijgekomen Dave dat deze alligator door de stormpijp is binnengekomen. Ondertussen breekt de storm in alle hevigheid los en begint de kruipruimte zich langzaam aan te vullen met water en blijken er meer alligators zich daar beneden op te houden en begint er een race tegen de klok en de dodelijke natuur om te ontsnappen en hulp te krijgen.Crawl lijkt op het eerste gezicht een vrij standaard film met twee mensen die proberen te ontsnappen uit een gevaarlijke situatie waar in dit geval hongerige alligators het op ze gemunt hebben. Alleen de manier hoe dit gebracht wordt is zeer spannend en beklemmend te noemen, maar ook heel erg claustrofobisch aanvoelt. Want het is vrij onvoorspelbaar wanneer de dieren aanvallen, en ook de plunderaars en politie zijn niet veilig voor deze nu uit het moeras bovendrijvende moordmachines. Het verhaal mag wel simpel zijn, de spanning is echt non-stop te snijden en zit je op het puntje van je stoel, want soms gebeuren er dingen die je niet verwacht en die je juist wel verwacht gebeuren weer niet en dat is heel erg tof gedaan door de regisseur Alexandre Aja die ook eerder voor het geniale Piranah 3D uit 2010 en de remake van The Hills Have Eyes uit 2006 verantwoordelijk was.

De alligators komen allemaal uit de computer en zien er eerlijk gezegd zeer goed uit; had nergens het idee dat ik tegen slechte CGI aan zat te kijken. Ook de storm buiten wordt zeer goed in beeld gebracht. Over beeld gesproken: deze Blu-ray ziet er dik in orde uit en daar is niks op aan te merken. Het heeft goede mooie details en ook haar, steen en houtstructuur zijn messcherp om te zien. Het geluid, dat komt in 7.1 DTS-HD Master Audio, is echt top notch, de regen is non-stop om je heen, het donderen van de storm komt met hele dikke bass. Dit draagt (zeker als je de juiste surround setup hebt) echt perfect bij aan de filmervaring. Een ander goed voorbeeld zijn de buitenscènes met de plunderaars en de politie: de storm raast echt als een gek om je heen en hoor je van alles en nog wat kraken, spetteren et cetera. Gewoonweg heerlijk.

Naast de film staan er op het schijfje onder anderen ook de onderstaande extra's:
  • Alternate Opening
  • Deleted and Extended Scenes
  • Beneath Crawl
  • Alligator Attacks
  • Category 5 Gators: The VFX of Crawl

    Dit zijn in totaal meer dan 45 minuten aan extra footage die je een kijkje geeft in de keuken van deze productie die zeer interessant is.


  • Reageer