Review: El Camino: A Breaking Bad Movie (Blu-ray)

RDJ134 4 december 2020 om 00:43 uur

Zes jaar geleden kon je hier op Eigenwereld mijn recensie van de gehele Breaking Bad-serie zien, die toen was verschenen op Blu-ray en nog altijd de enige review is die ik ooit een volle 10 uit 10 heb gegeven. Deze show is simpelweg briljant op vele niveaus en nog altijd onderwerp van discussie voor de fans die hier steeds nieuwe dingen in zien en vinden. Dus je begrijpt dan ook wel dat toen El Camino: A Breaking Bad Movie werd aangekondigd ik heel erg blij was, want deze twee uur durende film (die op Netflix verscheen) liet ons zien hoe het met Jesse Pinkman is verlopen na de grande finale van Breaking Bad. Deze is recent verschenen op fysieke media en kreeg ik een Blu-ray ter recensie toegestuurd en mijn mening hierover kan je nu hieronder lezen.El Camino: A Breaking Bad Movie begint met een flashback waar Jesse (Aaron Paul) een gesprek heeft met Mike (Jonathan Ray Banks) over wat te doen met hun grote geldscore en waar hij heen zou gaan als hij de keuze had en Mike antwoordt dat dit Alaska zou zijn. Dan pakt de film letterlijk gelijk op na de gebeurtenissen van de serie en zien we hoe Jesse wegrijdt (in een Chevrolet El Camino) uit de compound waar de nazi's hem gevangen hielden en dwongen om meth te koken en hem behandelden als een hond. Terwijl de politie aan komt racen naar de plaats delict weet hij deze net te ontwijken en vlucht terug naar Albuquerque waar hij zijn heil zoekt bij Skinny Pete (Charles Baker) en Badger (Matt Jones) die bewijzen echte vrienden te zijn en hem gelijk onderdak bieden.

Ondertussen komt er via de media ook meer nieuws naar buiten met wat er is gebeurd is in het nazi meth lab en dat Jesse een person of interest is oftewel de politie is opzoek naar hem. Ondertussen is Jesse niet alleen nog altijd zwaar getraumatiseerd door zijn gevangenschap, maar ook zwaar verwaarloosd en zelfs slapen en een douche nemen kickt PTS (post-traumatische stress) in. Na een goede nachtrust, maaltijd en een scheerbeurt is het tijd om zijn ontsnapping te plannen, maar eerst moet de El Camino weg en hiervoor belt hij Old Joe (die we kennen uit Breaking Bad als de autosloperij-eigenaar waar je dingen kan laten ‘verdwijnen') die hem graag wilt helpen om de auto van de aardbodem te verwijderen, totdat het Low Jack tracing systeem inkickt en dit betekent dat de politie onderweg is en Joe zich ook uit de benen maakt.Terwijl Jesse de wagen wilt gaan dumpen helpen Skinny Pete en Badger hem met een slim plannetje, zodat hij kan ontsnappen en Skinny Pete met de El Camino er vandoor gaat om zo opgepakt te worden en tijd te rekken. Terwijl Jesse weg gaat komt er een leger aan politie aan en hoort hij dat Walter White is overleden. Zijn plan is nu om geld dat Todd (die samen met zijn oom hem gevangen hielden voor het koken van meth) verstopt heeft in zijn huis te stelen en dan naar Ed Galbraith (prachtrol van de inmiddels overleden Robert Forster) aka de Disappearer (die Walter en Saul liet verdwijnen en een zelfs voorzag van nieuwe identiteiten) om zo uit beeld te verdwijnen en een heel nieuw leven te beginnen.

Geheel volgens Breaking Bad-traditie verloopt dit niet volgens plan en duiken er nieuwe problemen op en is het voor Jesse een race tegen de klok om al het geld te verkrijgen en zichzelf terug te vinden. Je begrijpt wel dat ik je hier nu verder niks over ga vertellen, want je moet dit gewoon zelf ervaren en over je heen laten komen, want dit is wederom diep en een fanservice eerste klas.Met El Camino: A Breaking Bad Movie heeft Vince Gilligan de fans van de show op hun wenken bediend en wist hier nog een behoorlijk cool verhaal aan te plakken en zo duidelijkheid te geven wat er met Jesse Pinkman is gebeurd. De manier waarop dit verhaal wordt verteld is mede door middel van flashbacks waarbij we zien hoe Todd Alquist (Jesse Plemons, die behoorlijk creepy is) een totaal verknipte seriemoordenaar is die het doden van mensen die een gevaar opleveren opruimt alsof het niks is, en de gevangenschap van Jesse heel normaal vindt en hem zelfs behandeld als een soort van huisdier annex slaaf en de manier waarop dit in beeld komt is rondweg misselijkmakend. Tod is niet de enige in de flashbacks, want niet alleen de eerder genoemde Mike komt voorbij, ook SAY MY NAME Walter White (Bryan Cranston) komt nog even kort voorbij en weet gelijk de hele scène naar zich toe te trekken.

Zoals ik al eerder zei, gaat niks volgens plan, zijn er problemen die opduiken en een paar dingen die ik je niet vertel, maar de absurdheid is zoals je alleen van Breaking Bad kan verwachten en dat maakt deze film een perfecte follow-up en ondanks dat het twee uur duurt vliegt het voorbij en wil je als de aftiteling begint eigenlijk weer veel meer. Want hoe goed Better Call Saul is, het is geen Walter en Jesse en hun gestoorde wereld. Speaking off, easter eggs tussen beide shows (BB en BCS) zijn er zoals je hier, hier en hier kan zien meer dan genoeg. Een hoop voer voor speculatie en easter egg hunt voor de echte die-hards, want er is zoals je in de links kan zien een hoop te zien en van te genieten.Dat brengt me bij het volgende punt: de beeldkwaliteit van deze Blu-ray is zoals je verwacht van topkwaliteit en wordt er door Vince Gilligan weer volop gespeeld met rare aparte camerahoeken en kleuren. Wederom worden deze bepaald door kleuren van de karakters en hun emoties en dat varieert van dof en donker tot hele felle vibrante kleuren die van je beeld knallen. Ook details als stof, haar en krassen vallen gelijk op en daar hou ik van. Ook het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is ronduit perfect te noemen en vol met kleine details. Hoewel het meeste geluid bestaat uit dialoog en omgevingsgeluid, zijn er ook een paar actiescènes (ik zal je de spoilers besparen) die komen met een goede volle bass.

Naast de film is er op het schijfje ook de nodige extra's te vinden en daarvan zal ik je er nu enkele noemen:
  • Audio Commentary
  • Super-Commentary
  • Making El Camino
  • Bloopers
  • Deleted & Extended Scenes
  • Storyboard Breakdowns
  • Promotional Materials

    De extra's zijn uiteraard een must see na het bekijken van deze film en goed voor meer dan anderhalf uur aan behind the scenes footage.  • Reageer