Review: Last Action Hero 4K Ultra HD Blu-ray

RDJ134 30 augustus 2021 om 00:00 uur

In 1993 zag ik bij MTV de reclames voor Last Action Hero voorbij komen en dit was echt iets totaal nieuws, waarvan je gelijk al wist dat het ook iets speciaals was. Uiteraard de film in de bioscoop gekeken en deze was iets anders dan ik verwachtte maar stelde zeker niet teleur. Special effects waren voor toentertijd ongekend, de actie vol gas en had ook nog eens een ongelofelijk vette soundtrack met onder andere Cypress Hill, MegaDeth, Antrax en zelfs AC/DC die de titelsong Big Gun verzorgde en waarin niemand minder dan Arnold Schwarzenegger zelf te zien was in de videoclip. In de loop der jaren heb ik de film al meerdere keren gezien en was helemaal hyper toen ik zag dat deze nu ook een 4K-release heeft gekregen en daar ga ik je nu alles over vertellen.Last Action Hero vertelt het verhaal van Danny Madigan (Austin O'Brien, die ook te zien is in de cultklassieker The Lawnmower Man uit 1992). Een jochie die het door de dood van zijn vader moeilijk heeft en woont in een achterstandswijk. Zijn enige uitvlucht uit de realiteit is het kijken van foute actiefilms van Jack Slater (Arnold Schwarzenegger, die in de film ook zichzelf speelt) in een oud vervallen theater, waar hij bevriend is met de eigenaar Nick (Robert Prosky) die hem vertelt dat hij Jack Slater IV binnen heeft en Danny deze eerder mag komen zien. Sterker, Nick trekt zijn oude uniform ervoor aan en geeft het jochie een kaartje die hij ooit van Harry Houdini zou hebben gehad. Om de show extra kick te geven scheurt hij deze door en that's when the magic happens.

Want tijdens een actiescène belandt hij (dankzij de magie van het kaartje) in de film Jack Slater IV en zien we Jack (aka Arnie) verbaasd kijken hoe dit kind in zijn wagen is terechtgekomen tijdens een over de top achtervolgingsscène vol explosies en foute oneliners. Danny is niet alleen starstruck, maar heeft al snel door dat hij zich in de wereld van de film begeeft met alle clichés (schreeuwende politiechef, ongeschonden uit explosies komen, et cetera) die er bij horen maar ook gebruikt hij zijn kennis om Jack te overtuigen dat hij een filmkarakter is en voorspelt hoe alles gaat verlopen. Sterker, Jack zijn chef Luitenant Dekker (Frank McRae) maakt Danny zijn partner om onderzoek te doen naar de maffiabaas Tony Vivaldi die ‘iets groots' van plan zou zijn.

Tijdens het bezoek aan Vivaldi's villa deelt Danny zijn filmkennis van deze baas met Jack en wordt overhoord door Mr. Benedict (prachtige rol van Charles Dance, die het grote publiek kent van zijn rol als Tywin Lannister in Game of Thrones), de handlanger van Tony die zich kenmerkt door zijn kleurrijke glazen ogen en al heel erg snel door heeft dat Danny de waarheid spreekt. Om een lang verhaal kort te houden: Mr. Benedict weet het kaartje van Danny te bemachtigen en terug naar de echte wereld te keren om daar de acteur die Jack Slater speelt (je weet wel: Arnold Schwarzenegger) te vermoorden. Hiervoor stappen Jack en Danny uit de film en doen er alles aan om Mr. Benedict tegen te houden.Last Action Hero deed het niet erg goed toen deze uitkwam en kreeg zelfs slechte reviews., maar dit is een standaard pad voor films die popculture worden. Het probleem was dat deze actie/fantasy film iets te serieuze verwachtingen opriep en gewoon een heerlijke film met een ongekende dosis humor bleek te zijn die veel mensen niet verwachtte. Want als Danny in de Jack Slater-filmwereld is komen niet alleen alle clichés voorbij, maar ook karakters uit beroemde films en wordt de hoofdrol van Terminator 2 daar gespeeld door Sylvester Stallone in plaats van Arnold Schwarzenegger die tussendoor ook zichzelf op de hak neemt door zijn bekende I'll be back quote te gebruiken en zo zijn er echt tientallen voorbeelden en een shitload aan cameo's die voorbij komen.

Het verhaal is heel erg slim doordacht, het acteerwerk is voor een film in dit genre hoog en zijn er nog steeds special effects die vandaag de dag stand houden en je denkt van: hoe de fook hebben ze dat gedaan. Hierdoor is de film nog altijd zeer geliefd en gehaat bij filmfans en ons nerds en geeks. Sterker, dit is zo'n typische film die je keer op keer kan kijken en nieuwe dingen in blijven ontdekken.Het beeld van de 4K Ultra HD-release is zoals je verwacht van Sony weer het beste wat je kan krijgen, want zoals je hier in deze video kan zien, is dit beeld vergeleken met de dvd en de Blu-ray vele malen beter en komt met veel meer details en kleuren. Goed voorbeeld hier is de trip naar de videotheek (voor de jongere lezers, dit is de analoge Netflix of Disney+) die zo vol met prachtige vibrante kleuren is dat alles erna er flets uit komt te zien. Het geluid, dat komt in Dolby Atmos, is een blast, want de explosies, muziek, vuurwapengeweld en omgevingsgeluiden zijn vol en rondom je heen. Goed voorbeeld hiervan zijn de straten van New York en met zoveel geluiden om je heen is het gewoon alsof je er middenin staat. Oftewel niks op aan te merken, sterker, ik was meerdere keren goed onder de indruk ervan.

Verder staan er op het schijfje de volgende extra's:
  • Commentaar van regisseur John McTiernan
  • Verwijderde en alternatieve scènes
  • Alternatief einde
  • Video clip Big Gun van AC/DC
  • Originele Promofilm achter de schermen
  • Bioscoopteaser

    Wederom niet heel erg spannend, maar toch wel de moeite waard om even te kijken. Zo wist ik persoonlijk niet dat er een alternatief einde was. Persoonlijk prefereer ik de huidige; de verwijderde en alternatieve scènes waren niet echt spannend en geen gemis voor de film zelf.


  • Reageer