Review: Spider-Man: No Way Home (Blu-ray)

RDJ134 5 mei 2022 om 21:22 uur

Sinds Tom Holland zijn debuut als Spider-Man maakte in 2016 in Captain America: Civil War (recensie) is zijn versie van Spider-Man ongelofelijk populair en mocht hij naast de Avengers-films ook opdraven in twee eigen titels. Spider-Man Far From Home uit 2019 (recensie) eindigde met een behoorlijke cliffhanger, namelijk dan Spidey zijn identiteit als Peter Parker bekend was gemaakt en hij verdacht werd van de moord op Mysterio, die een gemanipuleerde video online had gezet. No Way Home gaat gelijk door waar het vorige deel ophield en is in mijn ogen het beste deel van de huidige trilogie. Ik mocht recent de Blu-ray-versie van de film ontvangen en daarvan kan je nu mijn recensie hieronder lezen. Let op: ik gooi er een paar SPOILERS!! uit. Dus mocht je de film nog niet gezien hebben, wees gewaarschuwd.Zoals ik al zei in de intro: No Way Home pakt gelijk op na de gebeurtenissen uit Far From Home en weet de hele wereld nu dat Peter Parker de vriendelijke webslingeraar is met de naam Peter Parker en dat hij gezocht wordt voor moord. Gelukkig is er de blinde advocaat Matt Murdock (wat een cameo is van Charlie Cox die in de Netflix-serie Daredevil speelt) die alles kan weerleggen en de onschuld kan aantonen en alle aanklachten worden geseponeerd. Alleen weet iedereen nu wie Spider-Man en zijn vrienden zijn, en dit komt niet alleen met een steen door de ramen van tante May (Marisa Tomei), maar ook met problemen voor zijn vriendin Mary Jane (de prachtige Zendaya die hard op weg is om een mega Hollywood-ster te worden) en zijn beste vriend Ned (Jacob Batalon) die nu ook worden lastiggevallen door de onthulling en wordt het trio ook geweigerd op de prestigieuze MIT-universiteit. Dit alles door wat er is voorgevallen.

Dit drijft Peter Parker tot grote frustratie en bedenkt zich opeens dat Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) hem wel eens kan helpen met zijn probleem, want wat als er een spreuk was die iedereen doet vergeten dat hij Spider-Man is? Die is er ook en ook al raadt Doctor Strange-hulp Wong (Benedict Wong) met klem aan dit niet te doen, trekken beide zich hier niks van aan en gaan door met het ritueel. Peter heeft tijdens de uitvoer ervan steeds de nodige vragen en verzoeken om de spreuk aan te passen dat Doctor Stranger besluit er mee te stoppen en stuurt Peter weg. Deze vertelt hem dat hij gewoon met de MIT-adviseur had kunnen bellen en schopt hem het Sanctum uit.De adviseur is nog niet de stad uit of Peter slingert achter haar aan om een gesprek te voeren over de afwijzing, alleen gebeurd er iets vreemds. Namelijk dat hij wordt aangevallen door Doc Ock aka Otto Octavius uit de tweede Sam Raimi Spider-Man-film en deze wordt gespeeld door Alfred Molina. Als Peter de MIT-adviseur redt, wordt hij gevangen door Doc Ock die verbaasd is dat dit niet zijn Peter Parker is, maar een ander. Door nanotechnologiepak weet Peter hem in bedwang te houden en eist een verklaring, en dat is het moment dat er wederom ontploffingen zijn en The Green Goblin (wederom een geniale rol van Willem Dafoe) opduikt. Voor het gevecht kan beginnen, worden Doc Ock en Spidey geteleporteerd door Doctor Strange, die hem vertelt dat de spreuk die ze eerder probeerden een nare bijwerking heeft gecreëerd, namelijk een scheur in de Multiverse en hierdoor komt nu iedereen die Peter Parker kent door deze scheur inclusief de villains uit de andere films die nu bij bosjes beginnen op te duiken en heeft Docter Strange Doc Ock vast gezet en ook The Lizard aka Dr. Kurt Conners (Rhys Ifans) uit The Amazing Spider-Man 2012 (recensie) heeft al zijn eigen cel gekregen. En zo zijn er nog een aantal leeg voor de personen die nog gaan komen.

Dus zijn er The Sandman (Thomas Haden Church) aka Flint Marko uit Raimi's derde film, en Electro (Jamie Foxx) uit The Amazing Spider-Man 2 uit 2014. Al deze karakters binden is niet alleen de haat tegen Spider-Man maar ook dat deze allemaal op het punt stonden om te sterven voordat ze door de scheur van het multiversum vielen. Terwijl Doctor Strange probeert de schade te beperken, en vertelt dat deze villains terug moeten naar hun eigen tijdslijn omdat hun dood onvermijdelijk is, grijpt Peter Parker in omdat hij gelooft dat deze villains genezen kunnen worden van hun problemen en heeft daar een machine voor (bekend uit de vorige film) die een serum kan maken. Alleen verloopt niet alles volgens plan, want villains blijven villains en lopen dingen zo uit de hand dat er doden vallen. Maar er is ook hulp, want niet alleen de villains uit de vorige films zijn terug, ook de andere Spider-Mannen gespeeld door Toby Maguire en Andrew Garfield komen door toevallieg hulp van Ned naar dit universum toe en helpen de Spider-Man uit deze tijdslijn om deze schurken voor eens en altijd te stoppen.Het verhaal van Spider-Man: No Way Home klinkt niet alleen erg complex, maar is dit ook op sommige moment en heb ik uiteraard een hoop informatie overgeslagen zoals het gevecht tussen Spider-Man en Doctor Stranger en nog veel meer. Deze film, die de derde is uit deze huidige trilogie, begint net als zijn voorgangers heel luchtig en met een hele hoop humor en wordt naarmate de film vordert steeds donkerder en grimmiger. Door Peters goedheid, sterft tante May en roept hij door zijn egoïsme bijna het einde van het universum en zijn tijdslijn op. Niet alleen het Spider-Man-kostuum verbindt drie Peter Parkers met elkaar, ook het verlies van een dierbare en de rouw die hierbij komt kijken is een factor in hun leven. Ik moet je zeggen dat ik een paar keer serieus als een klein kind heb zitten janken door de emotionele gut punch die deze film uitdeelde. Maar gelukkig valt er ook een hoop te lachen op momenten als Toby en Andy elkaar voor het eerst zien en twijfelen wie de echter Peter Parker en Spider-Man is. Waarom de eerstgenoemde lichamelijk web heeft en de ander deze chemisch maakt, dat breekt het serieuze gedeelte die de film heeft.

Wat ook fantastisch is om te zien, zijn de gevechten die de film heeft. Dit gaat grotesk met veel geweld en vallende gebouwen en als Spider-Man en Doctor Stranger vechten in de mirrorverse is het een totale CGI-chaos die lijkt op een soort van drugstrip aan surrealistische beelden en kleuren die op je afkomen. Ook de grande finale, die plaatsvindt op het vrijheidsbeeld met alle villains en Spidey's uit de verschillende films, is ronduit episch te noemen en heb ik met volle teugen hiervan genoten en is er een hele hoge fanservice met callbacks naar de andere films. Sterker, deze film heeft voor dit alleen al een hele hoge herkijkgehalte, omdat je simpelweg niet alles in de eerste kijkbeurt zal zien of opvallen.Het beeld van deze Blu-ray is zoals je zal verwachten van topkwaliteit en een genot om naar te kijken, want deze film is niet alleen erg donker in het verhaal, maar ook in veel scènes die worden afgewisseld met vele vibrante felle kleuren die je laat zien waartoe je HDTV in staat is en levert ook nog eens messcherp beeld met prachtig details als vonken, zand en krassen, maar ook haren zien er supergedetailleerd uit.

Het geluid komt in het door Sony Home Entertainment geliefde 5.1 DTS-HD Master Audio, dat altijd gerant staat voor een ongelofelijke geluidservaring uit je tv, surround set of in mijn geval de Plantronics RIX 400 HX Dolby Atmos headset, waarvan je mijn recensie hier kan lezen. De details van het geluid zijn mind blowing; de actie en chaos komen van alle kanten om je heen en met een goede bass die je wegblaast. Ook de muziek speelt een hele grote rol en dat zal je merken ook, want deze is prachtig en zeer goed in balans met zijn midden, hoge en lage tonen. Wat het met de juiste spullen een optimale ervaring biedt. Naast de film zelf staat er ook genoeg extra's op het schijfje die je een kijkje achter de schermen van de productie geeft en de lol die de cast had tijdens de opnames en wat daar allemaal bij kwam kijken. Dus na de film gelijk even checken.


Reageer