Review: Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition

RDJ134 3 juli 2024 om 12:53 uur

In 2004 speelde ik Beyond Good and Evil op de PlayStation 2, en later op de OG Xbox, en was weggeblazen door de prachtige personages, de humor en een leuk verhaal dat je op een bijzonder avontuur meenam. De game was een redelijk succes en wist pas veel later zijn weg naar zijn eigen publiek te vinden om vervolgens een videogame klassieker te worden. Iedereen verwachte al snel een vervolg die er tot op het moment van schrijven nog altijd niet is gekomen en in developers hel vast zit. Wat wel is gekomen, is de Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition op alle gangbare systemen en hierdoor kan een hele nieuwe generatie kennismaken met deze legendarische game die ook nog eens nieuwe extra's heeft die het spel nog niet eerder had.Beyond Good and Evil vertelt het verhaal van Jade die leeft op de planeet Hillys. Waar mensen en anthropomorphic dieren (dieren met menselijke kenmerken) naast elkaar in vrede leven onder het militaire regime (onder leiding van General Kehck) van de Alpha Sections, die een buitenaardse invasie van de DomZ's niet kan tegenhouden en die te maken heeft met een verzetsgroep die zich de IRIS Network noemen.

Jade en haar oom Pey'j (een zeer grappige, erg bijdehand en luidruchtig varken die zorgt voor de komische noot) zorgen nu in een vuurtoren voor de kinderen die wees zijn geworden door de aanvallen van de DomZ's. Die overigens ook de vuurtoren aanvallen en kinderen stelen, maar gelukkig weten Jade en Pey'j deze na het verslaan van een groot monster weer te redden. Maar monden voeden en een schild online houden kost geld en neemt Jade een baantje als freelance fotograaf aan en de opdracht om de dieren en wezens van Hillys op de foto te zetten voor het science museum. Waardoor ze al snel in contact komt met vele personages en fracties.

Wat volgt is een avontuur waarbij Jade wordt getest en zonder het te weten een hele grote rol in de strijd tegen de DomZ en de toekomst van haar planeet en zijn bewoners zal gaan spelen. Want ik wil eigenlijk niet zoveel vertellen over het verhaal dat je moet beleven en die je meesleept, laat lachen en zelfs een traantje weg laat pinken. Bovendien is er nieuwe content toegevoegd in de vorm van missies en andere dingen die je meer over Jade haar jeugd leert en die een opzetje maakt naar het toch wel erg lang verwachte Beyond Good and Evil 2.Beyond Good and Evil is nog altijd even leuk als toen deze twintig jaar geleden uitkwam en dat is ook wel een beetje te merken aan hoe de hele game speelt en voelt. Dit is 2004 in zijn beste vorm. Alleen twintig jaar later speelde ik deze titel nu in prachtige 4K op mijn Xbox Series op een groot 4K-scherm met een Dolby Atmos surround headset op. Iets waar ik twintig jaar geleden niet eens over kon dromen en nu een hele nieuwe beleving mocht ervaren tijdens mijn playtrough sessie en deed realiseren hoe goed deze game wel niet is nu ik deze optimaal mocht ervaren op audio- en visueel gebied.

Daarnaast heeft Ubisoft goed zijn best gedaan om deze Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition ook echt wat extra's voor zijn fans te geven. Wat dit precies is zal ik allemaal even op een rij voor je zetten:

  • 4K graphics met 60fps om het vloeiend te laten lopen.
  • Auto Save, Cut Scene Skip, cross platform save.
  • Updated audio waarbij Christophe Héral vijftien stukken muziek opnieuw heeft ingespeeld.
  • Treasure Hunt waarbij je meer over Jade haar jeugd te weten komt en de link naar Beyond Good and Evil 2. Plus cosmetische items die je kan vinden en gebruiken.
  • Speedrun mode, zoals je naam al doet vermoeden kun je de game speedrunnen, vandaar ook de optie om cut scenes nu te skippen.
  • Updated Achievements.
  • Anniversary Gallery, deze laat je artwork zien en neemt je ook mee achter de schermen en hier krijg je nu dingen te zien die nog nooit eerder door Ubisoft gedeeld zijn.

    Oftewel er is een hoop nieuwe content en dingen die je kan ontdekken en vrijspelen voor je karakter en haar vrienden. Eerlijk gezegd ben ik hier zeer tevreden over en mijn complimenten voor het werk dat Ubisoft hierin gestopt heeft.  • Reageer